Ειδήσεις

Λογοτεχνία: Η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος

Λογοτεχνική βραδιά με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο Γάλλο συγγραφέα και ακαδημαϊκό Andrei Makine θα διεξαχθεί θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι με θέμα «Λογοτεχνία: Η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος».

Η βραδιά διοργανώνεται από τον Ελληνογαλλικό Σύλλογος Χανίων με την στήριξη της  Περιφέρειας Κρήτης και σε συνεργασία με το Γαλλικό  Ινστιτούτο Ελλάδος, την Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και την ΚΈΠΠΕΔΗΧ- Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.  

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Marie-Christine Vandoorne, Πολιτιστική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Η λογοτεχνική βραδιά  εντάσσεται στις πολιτιστικές  δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παρουσίαση του έργου συγγραφέων της σύγχρονης Γαλλικής λογοτεχνίας που έχουν τιμηθεί με σημαντικά  λογοτεχνικά βραβεία, προκειμένου να παρουσιασθούν οι επικρατέστερες τάσεις στο χώρο της λογοτεχνικής δημιουργίας αλλά και να δοθεί  η δυνατότητα  περαιτέρω προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων.

Στην Αθήνα η ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 06/04/2016 και στα Χανιά στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων.

O Andrei Makine είναι Γάλλος συγγραφέας γεννημένος στη Ρωσία το 1957 και από τις 3 Μαρτίου 2016 εκλεγμένο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Απέκτησε τίτλο διδακτορικών σπουδών (γαλλική λογοτεχνία) από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Νοβγκόροντ.

Στην Γαλλία τον συναντάμε από το 1987 ενώ το 1992 καταθέτει στη Σορβόννη διδακτορική διατριβή αφιερωμένη στο έργο του Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Μπούνιν (1870-1953).  Όταν αργότερα του δόθηκε  πολιτικό άσυλο(1996) δίδαξε  στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και στην Ecole Νormale Superieure πριν αφοσιωθεί πλήρως στο συγγραφικό του έργο. Η εργογραφία του μετρά πάνω από 20 μυθιστορήματα (4 εκ των οποίων  με το ψευδώνυμο Gabriel Osmonde),  ένα θεατρικό έργο (Le Monde selon Gabriel) και τολμηρά κείμενά σχετικά με τα δείγματα παρακμής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.  

Ανακαλύπτουμε τον Andrei Makine κυρίως μέσα από την ανάγνωση των έργων του και ιδιαίτερα των μυθιστορημάτων του, με πρώτο την "Κόρη του ήρωα"/ "La fille d'un heros de l'Union sovietique" που δημοσιεύθηκε το 1990.

Η αξιόλογη επιτυχία, έρχεται με την εμφάνιση του τέταρτου μυθιστορήματός του, "Η κληρονομιά"/ "Le testament francais", το 1995, το οποίο -μοναδικό γεγονός στην ιστορία των βραβείων- του εξασφάλισε το βραβείο Goncourt, το βραβείο  Medicis ex aequo με τον Βασίλη Αλεξάκη και το βραβείο Goncourt des lyceens. Πολλά βραβεία και μεταφράσεις σε πάνω από 30 γλώσσες εξακολουθούν να χαιρετίζουν αυτό το μοναδικό έργο ενός συγγραφέα με Ρωσική καταγωγή, που όμως γράφει σε μία απόλυτα καθαρή Γαλλική γλώσσα.

Σχόλια