default-image

Το έθιμο του ψέματος ανήμερα της Πρωταπριλιάς

Κρήτη
Το έθιμο του ψέματος ανήμερα της Πρωταπριλιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο που μας κάνει όλους δύσπιστους για τα όσα ακούμε την πρώτη μέρα του Απρίλη φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη Γαλλία. Όταν στα 1564 ο βασιλιάς Κάρολος 9ος αποφάσιζε να καθιερώσει ως πρώτη του έτους την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε στον υπόλοιπο κόσμο, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από αρκετούς Γάλλους, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν Πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά.

Όσοι δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους "παραδοσιακούς" με ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και φυσικά τα απαραίτητα ψέματα. Αυτή βεβαίως δεν είναι η μόνη εκδοχή.

Η δεύτερη πιο διαδεδομένη "ενοχοποιεί" τους Κέλτες ψαράδες. Καθώς η περίοδος της καλής ψαριάς ξεκινούσε την 1η του Απρίλη, οι Κέλτες έλεγαν ψέματα ο ένας στον άλλο για τα πόσα ψάρια έπιασαν, ώστε να μην ομολογήσουν την... ήττα τους, με αποτέλεσμα να γίνει πλέον συνήθεια και παράδοση το ψέμα. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την κελτική εκδοχή, το πρωταπριλιάτικο ψέμα αποκαλείται από τους Γάλλους «ψάρι του Απρίλη».

Μια διαφορετική από την οργιώδη φαντασία των Κελτών ψαράδων θέλει το πρωταπριλιάτικο ψέμα να ξεκινάει από τους Ρωμαίους και τη γιορτή που ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη του Απρίλη (Venus Aprilis), όταν οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε ψέματα για να ξεγελάσουν τη θεά, όπως τους ξεγελούσε και η ίδια με τα παιχνίδια του έρωτα.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News