Ειδήσεις

Στον αέρα το μέλλον του Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Κρήτη

Πάνω σε  ένα τεντωμένο σχοινί ακροβατεί  το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας  που λειτουργεί στο Ηράκλειο, μετά και τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ,ολοένα και εκτενέστερα, για απομάκρυνση του ENISA από το Ηράκλειο.

Και αυτό γιατί  η  ελληνική κυβέρνηση έχει τη νομική υποχρέωση να στηρίζει το σχολείο, ως προϋπόθεση όμως, παράλληλα και την  φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENISA,  για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, που εδρεύει  στο Ηράκλειο από το 2005. Αν λοιπόν  ο ENISA  απομακρυνθεί από την Κρήτη, ίσως και από την Ελλάδα τότε το μέλλον και του σχολείου θα θεωρείται τουλάχιστον αβέβαιο.

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πηγές , οι διαδικασίες απομάκρυνσης του ENISA από την Κρήτη που δρομολογούνται εδώ και δύο χρόνια, επισπεύδονται και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το καταστατικό προβλέπει ότι οι όποιες συζητήσεις θα γίνονταν το 2019 , υπάρχει καταστρατήγηση του συμφώνου .Επίσης άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει μεθοδευτεί η αποχώρηση του ENISA με την δρομολόγηση  της σιωπηλής και οικειοθελούς αποχώρησης των υπαλλήλων προς την Αθήνα και θεωρείται σχεδόν τετελεσμένο  είναι ότι από το Σεπτέμβριο δεν θα υφίσταται  ENISA στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί ,γονείς και μαθητές ζουν με έναν ακόμη πονοκέφαλο. Στις 12 Απριλίου το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Σχολείων στις Βρυξέλλες θα αποφασίσει για την ανανέωση  ή όχι της πιστοποίησης του Σχολείου .Καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση θα είναι θετική και το σχολείο θα πάρει το πράσινο φως λειτουργίας για 3 ακόμη χρόνια.

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων κ. Gian Andrea Garancini, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψουμε επουδενί να κλείσει το σχολείο. Είναι ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο. Είμαι αισιόδοξος για την θετική απόφαση στα μέσα Απριλίου από τις Βρυξέλλες . Αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι το σχολείο θα κλείσει από τη μία στιγμή στην άλλη, Ακόμη και αν  ο ENISA μεταφερθεί στην Αθήνα , η σχολική μονάδα μπορεί να λειτουργήσεις για επιπλέον διάστημα 2-3 ετών και θα κινήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με την συνδρομή και των τοπικών φορέων για παραμονή του σχολείου στο νησί μας .

Οι υπέρμαχοι για παραμονή του σχολείου είναι αρκετοί  και μια εξ αυτών η  Μαρία  Κασμιρλή , που έχει διδάξει στο αγγλόφωνο τμήμα του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας για τέσσερα χρόνια αλλά φέτος  για λόγους υγείας αναγκάστηκε να απομακρυνθεί. Ωστόσο εξακολουθεί να δίνει μέχρι και σήμερα τον δικό της αγώνα για το μέλλον  του σχολείου .

Όπως αναφέρει η κ. Κασμιρλή:"Είμαι αισιόδοξη σχετικά  με την ανανέωση . Ο οργανισμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων πάντα μας υποστηρίζει και πιστεύω ότι καταλαβαίνει τη σημασία του σχολείου και τις δυνατότητές του. Η απόφαση για την πιστοποίηση σε περίπου δύο εβδομάδες ελπίζω ότι θα έχει θετική έκβαση."

Σε αυτό όμως που η ίδια δίνει έμφαση είναι στον ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το Υπουργείο Παιδείας και τις αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει σε περίπτωση που τα νέα δεν είναι ευχάριστα για την παραμονή του ENISA με την ίδια να δηλώνει κατηγορηματικά  ότι  η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει και να χρηματοδοτεί το σχολείο.

Γιατί όπως εξηγεί  στο neakriti.gr  "Ακόμη και αν ο ENISA φύγει , θα πρέπει το Υπουργείο να δει θετικά την ύπαρξη αυτού του σχολείου γιατί υπάρχει ανάγκη  στη χώρα μας και δη στο Ηράκλειο να εξακολουθήσει να υφίσταται η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή."

"Με ανησυχεί  - η κρατική στήριξη. Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη νομική υποχρέωση να στηρίζει το σχολείο ως προϋπόθεση για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ENISA, ο οποίος έχει έδρα το Ηράκλειο από το 2005. Ωστόσο, ο ENISA φαίνεται να είναι στη διαδικασία απόσυρσης από την Κρήτη, ίσως και από την Ελλάδα. Αυτό είναι κρίμα (για πολλούς λόγους το Ηράκλειο είναι η ιδανική βάση για τον ΕΝΙSΑ), αλλά δεν είμαι αισιόδοξη ότι ο ENISA μπορεί να πειστεί να μείνει. Υποθέτω, θεωρητικά, ότι το σχολείο θα μπορούσε να συνεχίσει και ως ιδιωτικό, χωρίς καμία κρατική υποστήριξη, αλλά δεν πιστεύω πως αυτή θα ήταν η προτιμότερη λύση. "

Η ίδια προσπαθεί να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο δημοσιεύοντας άρθρα  ενημερώνοντας τους πολίτες για το πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η κατάσταση μην παραλείποντας να αναφερθεί  και στην ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνία του Ηρακλείου το τελευταίο διάστημα κυρίως από γονείς που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μην γνωρίζοντάς ποια θα είναι η τύχη του σχολείου και κατ επέκτασιν και η τύχη των παιδιών τους.

"Παρά το γεγονός ότι το προσωπικό του ENISA ήταν και είναι φανατικός υποστηρικτής του σχολείου, οι άνθρωποι της πόλης έχουν πάντα την ανησυχία πως μια μέρα ο ENISA θα φύγει, και αυτό έχει περιορίσει την ανάπτυξη του σχολείου. Οι γονείς είναι απρόθυμοι να αναθέσουν την εκπαίδευση των παιδιών τους στο σχολείο και σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο μέλλον εδώ. Και, όπως έχω ήδη τονίσει, υπάρχει μια πολύ ισχυρή ανάγκη για την ύπαρξη ενός Ευρωπαϊκού Σχολείου στο Ηράκλειο, εντελώς ανεξάρτητα από το αν ή όχι ο ENISA είναι εδώ. Γι' αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε τώρα. Πρέπει να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές, τοπικές και εθνικές, να καταλάβουν αυτήν την ανάγκη" υποστηρίζει η εκπαιδευτικός.

Σε κάθε περίπτωση το σχολείο  Ευρωπαϊκής παιδείας του Ηρακλείου  όπου φοιτούν περισσότεροι από 200 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Όχι για να μπει απλά τάξη σε ένα ακόμα ελληνικό σχολείο, αλλά γιατί είναι το σχολείο που συνυπάρχει η εθνική με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, που «συστεγάζονται» ο Σολωμός με τον Γκαίτε, ο Σοφοκλής με τον Σαίξπηρ, ο Βενιζέλος με τον Ντε Γκωλ, ο γιατρός Παπανικολάου με τον Ζακόμπ. Είναι ο χώρος που προσφέρεται ευρεία πολυπολιτισμική εκπαίδευση, παράλληλα με την καλλιέργεια της εθνικής ταυτότητας των μαθητών.

Μάλιστα στον αγώνα παραμονής και εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου έχουν συμβάλλει και οι ίδιοι οι μαθητές .Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βίντεο που ακολουθεί με τον μαθητή του Δημοτικού Σχολείου να  στέλνει το δικό του μήνυμα με ένα ξεχωριστό τρόπο και να απευθύνει  προσωπικά έκκληση στον  αρμόδιο Υπουργό .

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

Σχόλια