default-image

Κατρακυλούν οι τιμές σε αγροτικά προίοντα, το αγγούρι το μεγαλύτερο θύμα

Κρήτη
Κατρακυλούν οι τιμές σε αγροτικά προίοντα, το αγγούρι το μεγαλύτερο θύμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια από τις χειρότερες εμπορικά χρονιές βιώνουν φέτος οι αγγουροπαραγωγοί της Άρβης και της Ψαρής Φοράδας, λόγω του ήπιου χειμώνα που επέφερε αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, αλλά και υπερπαραγωγή σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες, με δραματικές συνέπειες στις τιμές τους, που έπεσαν σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, για τους λόγους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, χαμηλά κινούνται οι τιμές και στα άλλα προϊόντα, με μοναδική εξαίρεση την πιπεριά, που το τελευταίο 20ήμερο έχει αρχίσει να επιτυγχάνει ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς!

Το αγγούρι είναι το μεγαλύτερο "θύμα" αυτής της κατάστασης, αφού η μέση τιμή παραγωγού δεν έχει ξεπεράσει στην παρούσα καλλιεργητική περίοδο τα 38 λεπτά το κιλό, στο δημοπρατήριο της Ομάδας Παραγωγών Ψαρής Φοράδας, αλλά και στις δημοπρασίες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρβης, όπως εξήγησαν στη "Νέα Κρήτη" οι πρόεδροί τους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την παραπέρα εξέλιξη.

Στην Άρβη

«Οι καιρικές συνθήκες μάς έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Έχουμε και το πρόβλημα με το εμπάργκο της Ρωσίας. Και όλα τα προϊόντα που πήγαιναν στη Ρωσία, τώρα δε γίνεται να σταλούν εκεί. Οπότε καταλαβαίνετε ότι φέτος υπάρχει πρόβλημα», είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρβης Γιάννης Ρουμελιώτης.

Για τις φετινές τιμές παραγωγού στο αγγούρι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι ζήτημα στα θερμοκήπια να βγάζουμε φέτος 700 ευρώ το στρέμμα, τα οποία είναι μόνο τα έξοδά μας για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Και για να καταλάβετε τι γίνεται, αρκεί να σας πω ότι φέτος οι τιμές στο αγγούρι έχουν κυμανθεί από 20 μέχρι 93 λεπτά το κιλό. Αυτή τη στιγμή είναι 38 λεπτά το κιλό»...

Στην Ψαρή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ψαρής Φοράδας Νίκος Μαρουλάκης είπε ότι «φέτος η καλοκαιρία που επικρατεί έχει προκαλέσει υπερπαραγωγή και συνεπώς μείωση των τιμών, όχι μόνο στη δική μας περιοχή, αλλά και στις άλλες χώρες. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι η υπερπαραγωγή στην Ισπανία. Γιατί στην ουσία ο κύριος ανταγωνιστής μας είναι η Ισπανία.

Εμείς εξάγουμε το προϊόν κυρίως στη Γερμανία. Και πέφτουμε πάνω στην Ισπανία», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Νίκος Μαρουλάκης.

«Οι τιμές φέτος στο αγγούρι της περιοχής μας έχουν κυμανθεί από 35 μέχρι 40 λεπτά. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι δεν είναι μεγάλη. Πέρυσι οι τιμές ήταν μέχρι 42 λεπτά το κιλό. Έχουμε όμως τη μεγάλη διαφορά στο κόστος», τονίζει ο συνεταιριστής.

«Φέτος έχουν αυξηθεί τα έξοδα. Δηλαδή, έχουμε ένα 10% στο ΦΠΑ. Βάλαμε ωφέλημα έντομα στα θερμοκήπια για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών, για να αποφύγουμε τους ψεκασμούς και να έχουμε καθαρότερο προϊόν, κάτι που επίσης ανέβασε το κόστος. Έχουμε τη φορολόγηση, που έχει ένα τελικό κόστος για μας. Και όλα αυτά επιβαρύνουν το τελικό προϊόν», λέει ο κ. Μαρουλάκης. Και καταλήγει λέγοντας ότι «δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, το προϊόν επιβαρύνεται με κόστος και οι παραγωγοί με ευθύνη»...

Αιτία ο "ελαφρύς" χειμώνας

«Όλα τα κηπευτικά φέτος - με εξαίρεση μόνο την πιπεριά τις τελευταίες 20 μέρες - αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», τονίζει στην εφημερίδα μας και ο παραγωγός της Ψαρής Φοράδας Νίκος Επιτροπάκης.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ ελαφρύς, με ζεστές νύχτες και ακόμα πιο θερμές ημέρες, χωρίς να βρέξει, χωρίς να έχει συννεφιές και ουσιαστικά χωρίς να έχει κρύο. Αυτές οι συνθήκες αυτομάτως δημιούργησαν υπερπαραγωγή και αυτομάτως κράτησαν όλες τις καλλιεργητικές σκάλες των πρώιμων κηπευτικών σε παρατεταμένη καλλιέργεια. Δηλαδή, αυτοί που έπρεπε να έχουν τελειώσει τη συγκομιδή τους το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, έμειναν μέχρι το Δεκέμβριο. Αυτό έχει να κάνει με όλη την Ευρώπη, αλλά και με την Τουρκία».

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπάκη, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τους Ρώσους, σταμάτησε φυσικά να τους τροφοδοτεί με κηπευτικά. Και τα διοχετεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βουλγαρίας.

«Αφού οι Ρώσοι δεν έπαιρναν τούρκικα προϊόντα, οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να μπουν με πολύ χαμηλές τιμές στη Βουλγαρία και να εκτοπιστούν τα δικά μας προϊόντα και από τη Βουλγαρία, μέσω της οποίας τα διοχετεύαμε στην ευρωπαϊκή αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την Ψαρή Φοράδα.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, αντί να αγοράζει πλέον τα ελληνικά προϊόντα, στράφηκε σε άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Νότια Αμερική, και χάσαμε και την τεράστια αυτή αγορά.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News