Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Ο Γκέραρντ, ο Πάγκαλος και οι κοντές φούστες

«Cogito ergo sum»

Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου του 1596, γεννιέται στη Γαλλία ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ. Γνωστός στη χώρα μας και ως Καρτέσιος, έμεινε στην ιστορία για τη φράση του: «Cogito ergo sum», που σημαίνει «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

Οι Ρωμιοί επελαύνουν στη Ρούμελη

Στις 31 Μαρτίου του 1821, ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά, η οποία είχε καταληφθεί από τους Έλληνες μία ημέρα νωρίτερα. Τις επόμενες μέρες, ο Διάκος καταλαμβάνει την Αταλάντη και τη Θήβα, ενώ κυριεύει και το φρούριο της Μπουδουνίτσας.

Οι Τούρκοι φεύγουν

Εξάλλου, 12 χρόνια μετά, στις 31 Μαρτίου του 1833, ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παραδίδει την Ακρόπολη στο Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και τον υπολοχαγό Νέζερ, και οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.

Ο θρύλος της ροκ

Ήταν 31 Μαρτίου του 1967 όταν ο κορυφαίος ροκ καλλιτέχνης Τζίμι Χέντριξ καίει για πρώτη φορά την ηλεκτρική του κιθάρα. Το γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής εμφάνισής του στο Λονδίνο, μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό. Ο Χέντριξ άφησε την τελευταία του πνοή μόλις τρία χρόνια μετά, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση βαρβιτουρικών σε συνδυασμό με αλκοόλ. Ήταν μόλις 28 ετών.

Ο Κρητικός... Ολλανδός!

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Μαρτίου του 2000 όταν ο προπονητής του ΟΦΗ Ευγένιος Γκέραρντ αποχωρεί από τον πάγκο των Ηρακλειωτών. Ο Ολλανδός βρισκόταν στο τιμόνι της ομάδας από το 1985 και, στα 15 χρόνια που παρέμεινε στο "Γεντί Κουλέ", συνέβαλε τα μέγιστα στο να καθιερωθεί ο ΟΦΗ ως η μεγαλύτερη επαρχιακή ομάδα της Ελλάδας. Ο 76χρονος - σήμερα - Γκέραρντ, ο οποίος έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα, ζει μόνιμα με την οικογένειά του, εδώ και πολλά χρόνια, στην Κρήτη.

Ο Πάγκαλος και οι κοντές φούστες

Πριν από ακριβώς 90 χρόνια, στις 31 Μαρτίου του 1926, αίρεται η διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου (ναι, καλά καταλάβατε, μιλάμε για τον παππού του γνωστού πολιτικού), σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες απαγορευόταν να κυκλοφορούν στο δρόμο με κοντές φούστες: Το εν λόγω μέτρο όριζε ότι η φούστα δε θα έπρεπε να απέχει περισσότερα από 30 εκατοστά από το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις γυναικών που δε συμμορφώνονταν στην απόφαση. Η πρώτη κοπέλα που συνελήφθη ήταν μια 22χρονη Αθηναία, η οποία είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο κατά 8 ολόκληρα εκατοστά... Η διαταγή του δικτάτορα έγινε αντικείμενο γέλωτα σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό, με αποτέλεσμα λίγες εβδομάδες μετά να αρθεί.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια