Ειδήσεις

"Σφαγή" Ρώσων τουρ οπερέιτορ για μια θέση στο Ν.Καζαντζάκης

Τα μηνύματα από τη ρωσική τουριστική αγορά είναι θετικά για την Κρήτη, ωστόσο το πώς ακριβώς θα "μεταφραστούν" αυτά τα μηνύματα εξαρτάται από δύο παράγοντες που αφορούν στη χώρα μας: τη δυνατότητα να δοθούν επιπλέον slots πτήσεων και την ευελιξία στο θέμα της βίζας. Και τα περιορισμένα slots του αεροδρομίου "Νίκος Καζαντζάκης" αποτελούν σημαντικό πρόβλημα!

Σύμφωνα με το Euro2day, επιχειρηματίες του τουρισμού τονίζουν ότι τα δύο κρίσιμα μέτωπα αφορούν στον αριθμό εγκρίσεων visa που θα χορηγούνται ανά ημέρα από τις ελληνικές προξενικές Αρχές στη Μόσχα, αλλά και το αν θα βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν και σε ποιο βαθμό τα αιτήματα Ρώσων τουρ οπερέιτορ που ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις πτήσεις τους για προορισμούς όπως η Κρήτη, αλλά δε βρίσκουν πρόσθετα διαθέσιμα slots.

Παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή στο ελληνικό προξενείο της Μόσχας υπάρχουν 15 "χειριστές", οι οποίοι (συνυπολογίζοντας το χρόνο που απαιτείται για τη διαχείριση των δεδομένων από το σύστημα VIS) έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν το πολύ έως 150 βίζες την ημέρα. Συνολικά, δηλαδή, δεν έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν περισσότερες από 2.500 εγκρίσεις την ημέρα, όταν οι ελληνικές Αρχές φέρονται να έχουν θέσει ως στόχο τις 10-13.000 εγκρίσεις ανά ημέρα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έχει εγκρίνει την αύξηση του προσωπικού, με στόχο οι "χειριστές" να αυξηθούν από περίπου 15 σήμερα σε 80. Ήδη, στο ελληνικό προξενείο γίνονται εργασίες για τη διαμόρφωση των απαραίτητων θέσεων εργασίας του πρόσθετου προσωπικού και ίσως χρειαστεί να κλείσει για ορισμένες μέρες το προξενείο, προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των εργασιών.

Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει για άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ελληνικού προξενείου. Επισήμαναν, ωστόσο, πως το κρίσιμο θέμα είναι το «πόσο σύντομα» και «από ποιους» θα στελεχωθεί το προξενείο. Εξήγησαν για παράδειγμα πως, αν προσληφθούν Ρώσοι, πιθανότατα θα προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης βίζας, αφού θα έχουν περιορισμούς πρόσβασης στα δεδομένα του συστήματος - εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την προτίμησή τους να καλύψουν τις θέσεις Έλληνες.

Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ "καίγονται" να διασφαλιστεί ότι βίζες θα εγκρίνονται κατά μεγάλο αριθμό ανά ημέρα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί φέτος έναν από τους κύριους προορισμούς όπου μπορούν να στείλουν τους πελάτες τους για διακοπές.

Η παρατεταμένη αντιπαράθεση με την Τουρκία έκλεισε γι' αυτούς την τουρκική αγορά και διατηρούσαν μέχρι χθες κάποιες ελπίδες ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και πάλι η αγορά της Αιγύπτου. Όμως, η αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της αιγυπτιακής EgyptAir ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η Ελλάδα καταγράφεται, ήδη, ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Ρώσων για φέτος, με τους τουρ οπερέιτορ (ανάλογα με το μέγεθός τους) να αναφέρουν αύξηση της ζήτησης από 30% έως και πάνω από 80%. Σε μια χρονιά, μάλιστα, κατά την οποία ο εξερχόμενος τουρισμός της Ρωσίας καταγράφει μείωση 30-40%. Και η Κρήτη βρίσκεται... στην πρώτη γραμμή!

"Μαγνήτης" το Ηράκλειο

Κάπως έτσι, το αεροδρόμιο Ηρακλείου έχει εξελιχθεί σε "μαγνήτη" για τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ, οι οποίοι προσπαθούν να αποσπάσουν επιπλέον slots για πτήσεις προς την Κρήτη. Slots, όμως, που δεν υπάρχουν ελεύθερα αυτή τη στιγμή, με δεδομένο το φόρτο κυκλοφορίας που δέχεται το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τους περιορισμούς στον αριθμό επιβατών που μπορεί να εξυπηρετεί.

Ελλείψει ελεύθερων slots, οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ εμφανίζονται έτοιμοι να "κονταροχτυπηθούν" για τα slots που θα απελευθερωθούν σε περίπτωση που κάποια αεροπορική εταιρεία αποφασίσει να μην πραγματοποιήσει το σύνολο των πτήσεων που είχε προγραμματίσει.

Στη ρωσική αγορά, πάντως, προεξοφλούν πως θα υπάρξουν αεροπορικές εταιρείες που θα επιστρέψουν slots, παρότι θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο γι' αυτό.

Ρωσική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχει αεροπορική εταιρεία η οποία έχει δεσμεύσει slots στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αλλά ακόμα δε διαθέτει τα αεροπλάνα για να πραγματοποιήσει τις πτήσεις.

Σχόλια