default-image

Επιβεβαίωση της "Ν.Κ" για το "χέρι" στις επιδοτήσεις

Κρήτη
Επιβεβαίωση της "Ν.Κ" για το "χέρι" στις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε νομιμοποίηση των κατασχέσεων επιδοτήσεων των αγροτών - προφανώς επειδή οι..."αυτονόητες" όπως τις εμφανίζουν κάποιοι κατασχέσεις για συμφηφισμούς χρεών στο Δημόσιο δεν είναι και νόμιμες με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς - προχώρησε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών. Επιβεβαιώνοντας το πρώτο θέμα της εφημερίδας "Νέα Κρήτη", το υπουργείο κατέθεσε έγγραφο στη Βουλή, που προβλέπει...κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων (άμεσων ενισχύσεων) από τη στιγμή που πιστώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασμούς των δικαιούχων!

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, «ρητά ορίζεται ότι δεν κατάσχονται οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα, οι τελικές πληρωμές των ανωτέρω δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται».

Δεν κατάσχονται ποσά για επενδύσεις

Επίσης με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου που έγινε αποδεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών κρίθηκε ότι δεν υπόκεινται σε κατάσχεση επιδοτήσεις της Ε.Ε. ή χρηματικές ενισχύσεις που αποσκοπούν στην υπό του δικαιούχου εις το μέλλον ενέργεια συγκεκριμένης επένδυσης ή στην επίτευξη συγκεκριμένου έργου ή αποτελέσματος.

Αντίθετα απόλυτη προστασία υπάρχει για τις κοινοτικές ενισχύσεις που προορίζονται για την υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Επομένως, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, ακόμα και οι επιδοτήσεις που προορίζονται για επενδύσεις κατάσχονται, αν πρόκειται για τελικό ποσό και όχι για προκαταβολές!

Προκλητικές πολιτικές

Απ΄όπου και να "πιάσει" κάποιος την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο θέμα των επιδοτήσεων, θα βρει πολιτικές τουλάχιστον προκλητικές σε βάρος των παραγωγών. Κυρίως η Κρήτη λόγω της νέας ΚΑΠ και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζονται τις ενισχύσεις οι εκάστοτε κυβερνώντες, (με τους σημερινούς να μην είναι αμέτοχοι ευθυνών), είναι εξαιρετικά ζημιωμένη αφού οι περικοπές στις δικές μας καλλιέργειες (αμπέλι και ελιά), είναι πολύ μεγάλες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό. Οι επιδοτήσεις με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, (αλλά και σε κάποιο βαθμό βέβαια λόγω δικαιολογημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών της νέας ΚΑΠ), φέτος αναμένεται να δοθούν στα τέλη Απριλίου. Και ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών.

Εξάλου, από την πληρωμή της πρώτης δόσης, πάρα πολύς κόσμος στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, είτε έμεινε χωρίς την προκαταβολή, είτε δεν πληρώθηκε καθόλου για λόγους που σχετίζονται με λάθη ή και με αλλαγές μέσα από τη νέα ΚΑΠ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός, ότι έχουν υποβληθεί συνολικά, πάνω από 600.000 ενστάσεις φέτος, χωρίς να μπορεί κανείς να γνωρίζει, πως θα εκδικαστούν, πότε και με ποιο αποτέλεσμα.

Φορείς σε νευρική κρίση

Ήδη οι αγροτικοί φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ούτε τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών για να ξέρει ο κάθε παραγωγός, τι χρήματα θα λαμβάνει μέχρι το 2020.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έρχεται η κυβέρνηση και προετοιμάζει την  παρακράτηση των επιδοτήσεων για χρέη προς τις Εφορίες και τον ΟΓΑ, όχι όμως στο ύψος της τρέχουσας δόσης που έχει μείνει απλήρωτη.

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, έχουν ξαναδεί στο παρελθόν να τους κρατούν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης, αδιαφορώντας για την επιβίωση των οικογενειών τους.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News