Ειδήσεις

Που "κόλλησε"το πάρκο της 62 Μαρτύρων που έμεινε στην μακέτα

Μόνο η εντυπωσιακή μακέτα του έργου και η ταμπέλα που έχει τοποθετηθεί στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων Ηρακλείου μαρτυρούν προς το παρών ότι στο σημείο θα διαμορφωθεί ένα μεγάλο σύγχρονο πάρκο, μια «όαση» πρασίνου στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου και ένας χώρος για χαλάρωση και παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι ότι το έργο που εξαγγέλθηκε επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη, πέρασε στα «χέρια» του αντιδημάρχου Χάρη Μαμουλάκη για να καταλήξει τώρα στο νέο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη, μαζί με όλα τα άλλα ανοιχτά ζητήματα που εκκρεμούν. Όσοι περνούν από το σημείο όπου κάποτε θα διαμορφωθεί το εντυπωσιακό -στην μακέτα τουλάχιστον πάρκο- διερωτώνται πότε θα μπει το πρώτο "λιθαράκι" και σε ποιο εμπόδιο «κόλλησε» και αυτό το έργο, αφού είναι ξεκάθαρο ότι παρά την ανάγκη για χώρους αναψυχής και πρασίνου, τα κονδύλια είναι περιορισμένα.

Η μακέτα του φιλόδοξου έργου

Μόνο η ταμπέλα "μαρτυρά" ότι υπάρχει ο σχεδιασμός του έργου

Κόλλησε στο…ΕΣΠΑ

Με την ανάληψη των καθηκόντων του μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης πρόλαβε να διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα για το έργο, ζητώντας όμως πίστωση χρόνου για να επεξεργαστεί τους τρόπους με τους οποίους το πώς θα προχωρήσει το έργο. Όπως σημειώνει "υπάρχει μια μελέτη η οποία είναι κοντά στο να ολοκληρωθεί και να αδειοδοτηθεί. Στη συνέχεια θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ . Ωστόσο αυτό θα συμβεί μόλις βγει η πρόσκληση για το νέο ΕΣΠΑ ,αφού το προηγούμενο που πήρε παράταση εως το τέλος Ιουνίου αφορούσε μόνο στα σχολεία", όπως εξηγεί.

Το σημείο όπου θα διαμορφωθεί το έργο

Οι εργασίες για το πάρκο δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει

Στόχος για την ανάπλαση της περιοχής -σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο Χάρη Μαμουλάκη- ήταν η ένταξη του έργου στο  ΕΣΠΑ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015. Προφανώς όμως τα σχέδια άλλαξαν λόγω της καθυστέρησης του προγράμματος και το έργο πήγε πίσω.  Ακόμη κι αν επισπευστούν οι διαδικασίες και δεν προκύψουν εμπόδια στη διαδικασία,απαιτούνται πιθανότατα πολλοί μήνες ή και χρόνια για να εμφανιστούν τα συνεργεία και να ξεκινήσουν τα έργα.

«Πολλά που είχαν εξαγγελθεί δεν ήταν έτοιμα»

Όπως είναι φυσικό για μια ακόμη φορά οι Κρητικοί έγιναν στο ίδιο έργο θεατές αφού πολλά έργα βαλτώνουν περνώντας ανάμεσα από τις συμπληγάδες πέτρες της γραφειοκρατίας, των μνημονίων, των μειωμένων χρηματοδοτήσεων και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Από τη μια πλευρά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επιβράβευσε τις προσπάθειες που ευοδώθηκαν με τις απαλλοτρίωσεις στην περιοχή και το πρώτο βήμα για το πολύ μεγάλο έργο, από την άλλη όμως έστρεψε τα βέλη του κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής σημειώνοντας ότι «πολλά που είχαν εξαγγελθεί δεν ήταν έτοιμα».

Προς το παρών ο χώρος "φιλοξενεί" αυτοκίνητα

Το πάρκο με την εντυπωσιακή μακέτα

Πάντως με ανυπομονησία οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν τη μικρή όαση σε μια περιοχή όπου κυριαρχεί το τσιμέντο. Όπως έχει επισημάνει σε πολλά ρεπορτάζ του το neakriti.gr και η ΚΡΗΤΗ TV και αν δεν υπήρξαν αλλαγές στο σεδιασμό,στο χώρο προβλέπεται να διαμορφωθούν μια παιδική χαρά εκτάσεως 250 τ.μ. , χώρος πρασίνου, παγκάκια , μεγάλη πέργκολα και κέντρο πληροφοριών για την πόλη του Ηρακλείου. Σε άλλο τμήμα προβλέπεται μικρή πλατεία για parkour και skate καθώς και πίδακες νερού. Μέχρι στιγμής το πάρκο παραμένει μόνο στα χαρτιά και στις… μακέτες, αν και τα μικρά παιδιά «διψούν» για έναν χώρο όπου θα ξεφεύγουν από το γκρίζο της πόλης, οι έφηβοι θα ασχολούνται με τις αθλητικές δραστηριότητες και οι γονείς τους θα δραπετεύουν έστω και για λίγα λεπτά από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Ρεπορτάζ:Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια