default-image

"Έλαμψε" η Χρυσή, που την "έπνιγαν" τόνοι σκουπιδιών

Κρήτη
"Έλαμψε" η Χρυσή, που την "έπνιγαν" τόνοι σκουπιδιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι χθες (Τρίτη) και λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, ξεκίνησε ο εργολάβος καθαριότητας να μαζεύει με το συνεργείο του ότι είχε σκορπιστεί… στους πέντε ανέμους από το περασμένο Φθινόπωρο στη νήσο Χρυσή και να τα μεταφέρει με λάντζα στην πόλη.

Αυτό μετά από καταγγελίες του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γιώργου Προϊστάκη, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, για εγκατάλειψη μεγάλου όγκου σκουπιδιών στη νήσο από το περασμένο Φθινόπωρο.

«Από την αυτοψία που κάναμε στη νήσο Χρυσή, διαπιστώσαμε ότι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών είχαν παραμείνει στο νησί μετά το τέλος της περυσινής τουριστικής περιόδου και έχουν σκορπιστεί από τον αέρα σε διάφορα σημεία. Εκτιμούμε ότι η λάντζα θα πρέπει να κάνει 40 έως 50 δρομολόγια στη Χρυσή για να κουβαλήσει στην Ιεράπετρα, όλα τα σκουπίδια που έχουν μαζευτεί. Δυστυχώς μεταξύ των σκουπιδιών βρίσκονται και εκείνα που δημιούργησε η ίδια η Δασική Υπηρεσία και δεν φρόντισε να τα απομακρύνει, μετά τις κατεδαφίσεις των παράνομων παραπηγμάτων.

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή, ότι δεν καλεί τη μειοψηφία του Δήμου, στις συναντήσεις που γίνονται, για να συζητηθούν πολύ σοβαρά θέματα όπως εκείνα που αφορούν στην καθαριότητα της Χρυσής», μας είπε ο κ. Γιώργος Προϊστάκης.

Απαντώντας στις καταγγελίες του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Προϊστάκη, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής, διατείνεται ότι είχε στείλει έγκαιρα τα σχετικά έγγραφα και στον εργολάβο και στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να καθαριστεί το νησί.

«Ο καθαρισμός της Χρυσής ξεκίνησε από τον εργολάβο καθαριότητας την περασμένη Τρίτη και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί έως ότου απομακρυνθούν από το νησί όλα τα σκουπίδια, προκειμένου να υποδεχτούμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τους επισκέπτες μας.

Φροντίσαμε να βελτιώσουμε σημαντικά εφέτος τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας στη Χρυσή, τοποθετώντας 4 χημικές τουαλέτες στην παραλία "Πελεγκρίνα" βόρεια του νησιού και άλλες 4 χημικές τουαλέτες στη παραλία "Του Βουγιού το μάτι", στη νότια πλευρά του νησιού. Θα είναι ξύλινες και θα είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον, καλυμμένες με ειδική αυτοκόλλητη επένδυση, που θα έχει φωτογραφίες από κέδρους της Χρυσής», μας είπε ο κ. Αργύρης Πανταζής.

Μεγάλο ήταν μέχρι χθες, το πρόβλημα για τον εργολάβο της αποκομιδής των απορριμμάτων, όταν θα έπρεπε να φορτώνει τη λάντζα του, από το σημείο όπου γίνεται η επιβίβαση των επιβατών στα κρουαζιερόπλοια.

«Φέτος αλλάζουμε το σημείο της προσωρινής εναπόθεσης των απορριμμάτων, προκειμένου να διευκολύνουμε τη λάντζα να κάνει περισσότερα δρομολόγια όταν το επιτρέπει ο καιρός, χωρίς να εμποδίζεται από τα πλοία της γραμμής. Βρήκαμε καταλληλότερο σημείο στον κολπίσκο "Βλυχάδια" από όπου θα φορτώνει πιο εύκολα τα απορρίμματα η λάντζα, και θα αναχωρεί για την Ιεράπετρα δυτικά της Χρυσής. Το σημείο αυτό θα περιφραχτεί με ξύλινες σανίδες; ύψους 2,10 μέτρων, για να μην υπάρχει οπτική επαφή από τον κόσμο.

»Σχεδιάζουμε επίσης και θα τα καταφέρουμε στην αρχή του καλοκαιριού, να τοποθετήσουμε κάποιους ξύλινους διαδρόμους, με 5 ξύλινα αποδυτήρια στις παραλίες της Χρυσής, για τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες.

»Την καθαριότητα στη Χρυσή θα την επιτηρεί ο επόπτης καθαριότητας που θα έχει αυτή την ευθύνη και θα βρίσκεται στο ξύλινο κιόσκι (information kiosk) των τουριστικών πληροφοριών που θα δημιουργήσουμε, προκειμένου να εξυπηρετεί τους επισκέπτες μας, απαντώντας στα ερωτήματα τους. Όταν διαπιστώνει παραβίαση του κανονισμού καθαριότητας, θα αναφέρει στη Δημοτική Αστυνομία, η οποία αρμοδίως θα επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα στους παραβάτες», κατέληξε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News