default-image

Μαθαίνουν να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον

Μαθαίνουν να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον μαθαίνουν τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας, μέσα από το εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας, Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Παιδική HELMEPA".

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) η οποία ιδρύθηκε το 1982 ως μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός, από τους ανθρώπους της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Από το 1983 η HELMEPA πραγματοποιεί ετήσιες εκστρατείες ενημέρωσης κοινού με μέσα όπως, περιβαλλοντικές εκθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, τηλεοπτικά μηνύματα, έντυπο υλικό και μαθητικούς διαγωνισμούς αφίσας.

Σύμβολο αυτών των εκστρατειών είναι ο γνωστός σε όλους μας Γλάρος της HELMEPA.

Από το 1993 οι πρωτοβουλίες της HELMEPA για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού έχουν επικεντρωθεί στη λειτουργία ενός πρότυπου Προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά 5-13 ετών με τίτλο "Παιδική HELMEPA".

Η Παιδική HELMEPA δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες.

Με τη συμμετοχή τους αυτή, τα παιδιά γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι και γιατί πρέπει να το προστατεύουμε. Μέσα από τις δραστηριότητες του Προγράμματος αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ της καθημερινής ατομικής συμπεριφοράς και ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η λύση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι τα σκουπίδια στις ακτές, δε δίνεται μόνο από ΟΤΑ και

κυβερνήσεις αλλά και από την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας.

Οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι: Μαθαίνω για το Περιβάλλον με Παιχνίδια και Πειράματα

Από τη θεωρία στην πράξη Ενημερώνω τους γύρω μου "Σαλπάρω" για τη Γνώση - Μαθαίνω για τη Ναυτιλία, και "Καλλιτέχνης" για το Περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος τα παιδιά και το διδακτικό προσωπικό του 2ου Νηπιαγωγείου Ιεράπετρας επισκέφτηκαν δύο ακτές της πόλης (την ακτή που βρίσκεται πλησίον του Λιμεναρχείου και εκείνη που βρίσκεται νότια του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής) και ανέλαβαν δράση: τον καθαρισμό των ακτών από τα σκουπίδια…

Με την ελπίδα ότι η δράση τους αυτή  θα ευαισθητοποιήσει κι άλλους κατοίκους της Ιεράπετρας, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν ενεργά στην

προστασία του περιβάλλοντος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη φιλοπεριβαλλοντική τους συνάντηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News