Ειδήσεις

Στέλνουν "μήνυμα" στους δικηγόρους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Και ενώ οι αντιδράσεις από πλευράς ξενοδοχοϋπαλλήλων ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου κορυφώνονται με τις κινητοποιήσεις να είναι ένα βήμα προ των πυλών, εξαιτίας της μη υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τους ξενοδόχους, οι ίδιοι πλέον απευθύνουν μήνυμα στους δικηγόρους εκείνους που προτίθενται να εκπροσωπήσουν τους ξενοδόχους στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως τονίζουν μάλιστα στην ανακοίνωση τους ζητάνε από τους δικηγόρους να μην υπερασπίζονται τους εντολείς τους Ξενοδόχους αλλά να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παίρνοντας άδεια από το Σύλλογό τους και αυτό γιατί όπως προσθέτουν οι ίδιοι έχουν λάβει διαβεβαίωση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου ότι οποιοσδήποτε δικηγόρος ζητήσει άδεια να εκπροσωπήσει τα συμβαλλόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη, θα του χορηγηθεί, κρίνοντας κατά περίπτωση.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο που λόγω διάλυσης της Ένωσης Ξενοδόχων κάλεσαν σε διαπραγμάτευση έναν προς έναν τους ξενοδόχους, απειλούν τώρα με κινητοποιήσεις έξω από τα ξενοδοχεία όταν θα φτάνουν τα γκρουπ καθώς όπως λένε αντί οποιασδήποτε συμφωνίας, εισέπραξαν από τους ξενοδόχους την πρόθεσή τους όπως είπαν από το σύνδεσμο ξενοδοχοϋπαλλήλων, να καλυφθούν πίσω από την απεργία των δικηγόρων.

Το σκηνικό θυμίζει βόμβα έτοιμη να σκάσει καθώς ήδη εκτός από την απειλή για κινητοποιήσεις έξω από ξενοδοχειακές μονάδες, σε δέκα περιπτώσεις ξενοδοχείων στου Ηρακλείου, ο σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων ενεργοποίησε τον οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας  του Υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι πλέον είναι στα χέρια των ξενοδόχων να επιλέξουν ειρήνη ή πόλεμο ενόψει της τουριστικής σαιζόν.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

«Το Σωματείο μας στα πλαίσια προστασίας των δικαιωμάτων των μελών του και καθορισμού του τρόπου αμοιβής και εργασίας τους, ξεκίνησε προ διμήνου την διαδικασία διαπραγμάτευσης με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού μας, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, προκειμένου να υπογραφούν Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα καθορίζουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Επισημάναμε την αναγκαιότητα σύναψης των Συλλογικών Συμβάσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι οποιοσδήποτε δικηγόρος ζητήσει άδεια να εκπροσωπήσει τα συμβαλλόμενα στις διαπραγματεύσεις μέρη θα του χορηγηθεί κρίνοντας κατά περίπτωση.

Εντούτοις οι εργοδότες - ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι την αποχή των δικηγόρων δεν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η διαδικασία για σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, και ενώ έχει αρχίσει η λειτουργία πολλών εποχιακών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε γνωρίζουν πως θα αμείβονται.

Ενόψει των ανωτέρω καλούμε τους Δικηγόρους του νομού μας να ζητούν άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου, για την συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις κατάρτισης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να μην χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες Ξενοδόχους σε βάρος των εργαζόμενων ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Δεν ζητάμε από τους δικηγόρους να μην υπερασπίζονται τους εντολείς τους Ξενοδόχους αλλά να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παίρνοντας άδεια από το Σύλλογό τους ώστε αρχίζοντας η τουριστική σεζόν, που ήδη έχει αρχίσει για κάποια ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι να ξέρουν πως θα αμείβονται.

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τον δίκαιο αγώνα των Δικηγόρων, αλλά εφόσον χορηγείται άδεια για εξαιρετικές περιπτώσεις να αιτούνται την χορήγησή της γιατί διαφορετικά οδηγούν σε εξαθλίωση ένα κλάδο εργαζομένων».

Σχόλια