default-image

Η φτώχεια καθηλώνει τα ΙΧ - Βάζουν καύσιμα μόνο δύο ευρώ

Κρήτη
Η φτώχεια καθηλώνει τα ΙΧ - Βάζουν καύσιμα μόνο δύο ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για σενάρια καταστροφής κάνουν λόγο οι πρατηριούχοι μπροστά στο ενδεχόμενο οι φήμες που κυκλοφορούν για αύξηση στα καύσιμα τελικά να αποδειχθούν όχι φήμες αλλά πραγματικότητα.

Τραγική περιγράφουν ήδη την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά τόσο οι πρατηριούχοι όσο και οι οδηγοί που έχουν περιορίσει τραγικά τις μετακινήσεις τους.

Ο κ. Γιόμελος, ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων, η οικογένειά του οποίου  βρίσκεται στο χώρο για 50 χρόνια, εξηγεί ότι μέχρι 1 ή και 2 ευρώ φτάνουν οι οδηγοί για να βάλουν καύσιμα ενώ έχουν επανέλθει και τα δοχεία που ζητούν να τους τα γεμίσουν αφού τα οχήματα είναι ακινητοποιημένα από έλλειψη καυσίμων έξω από τα σπίτια.

Σενάρια για "φωτιά" στις τιμές καυσίμων

Οι εκδοχές που εξετάζονται έχουν να κάνουν με πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στις βενζίνες κατά 10 λεπτά το λίτρο, που θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής (μαζί με ΦΠΑ) κατά 12,3 λεπτά το λίτρο. Ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη θα ανεβεί, δηλαδή, στα 7,70 ευρώ το χιλιόλιτρο, και η λιανική τιμή από το 1,35 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα θα φτάσει 1,46.

Το "τραγικότερο" σενάριο πάντως, είναι αυτό της εξομοίωσης του ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης με τον ΕΦΚ της αμόλυβδης, που κυκλοφόρησε σα φήμη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στην περίπτωση αυτή, συνολικά η τιμή θα επιβαρυνθεί με 48,20 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 0,48 ευρώ το λίτρο φτάνοντας ανά λίτρο στο 1,418.

Καταστροφικό χαρακτήρισαν το σενάριο αύξησης και οι οδηγοί ταξί ενώ για μεγάλο πλήγμα όμως μίλησαν και επαγγελματίες οδηγοί αλλά και αγρότες που διευκρίνισαν ότι με στις αυξήσεις αυτές σίγουρα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News