Ειδήσεις

Το ολυμπιακό έργο που τα βάζει με το "γίγαντα" της κρίσης

Ανοιχτό ολυμπιακό κολυμβητήριο Αρκαλοχωρίου.Ένα ακόμη ολυμπιακό έργο που κατασκευάστηκε στο νησί για να καλύψει τις ανάγκες μικρών αθλητών και αθλητριών που δεν ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου το οποίο όμως και πάλι λόγω έλλειψης χρημάτων έχει έρθει αντιμέτωπο με το τέρας της οικονομικής κρίσης και με την Δημοτική αρχή να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να το κρατήσει ανοιχτό.

Μετά το κατεστραμμένο κλειστό γυμναστήριο της Βιάννου και το ερειπωμένο κλειστό κολυμβητήριο των Μοιρών ,στη λίστα των  αθλητικών κέντρων που είχαν άσχημη κατάληξη και ανέδειξε προσφατα το neakriti.gr , έρχεται να προστεθεί και το ανοιχτό κολυμβητήριου του Αρκαλοχώριου . Με μία διαφορά ωστόσο , ότι το μοναδικό αθλητικό έργο που αποτελείται από δύο πισίνες ,μία 50άρα και μια 25άρα ,δεν έχει βάλει εξ ολοκλήρου λουκέτο αλλά και δεν λειτουργεί όλο το χρόνο, παρά μόνο τέσσερις μήνες , κυρίως το καλοκαίρι ,από Ιούνιο μέχρι και Σεπτέμβριο.

Το ανοιχτό κολυμβητήριο  ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2004 με κονδύλια από τα ολυμπιακά έργα και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού .Ολοκληρώθηκε   το 2008 οπότε και παραδόθηκε στους κατοίκους του Δήμου Μινώα Πεδιάδος . Όμως το λειτουργικό κόστος είναι ιδιαιτέρως υψηλό και έχει να κάνει με την θέρμανση αλλά και με την απολύμανση της πισίνας, καθώς η χρήση των χημικών που απαιτούνται για την κατάλληλη χλωρίωση της πισίνας είναι απαραίτητη για να παραμένει καθαρή .

"Εδώ και καιρό έχουμε κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ,και έχουμε υλοποιήσει  τις κατάλληλες μελέτες για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση που ζητάμε αλλά μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν  έχει επιτευχθεί. Αρκεί να σας πω ότι απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ για την λειτουργία και συντήρηση του όλους αυτούς τους μήνες γύρω στις 300.000 ευρώ, "δηλώνει στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Ο κ. Καλογεράκης δεν κρύβει την απογοήτευση του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αθλητικό στολίδι του Δήμου προσθέτοντας :"Είναι ωστόσο λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες παιδιά που επιθυμούν να αθληθούν ,αγαπάνε τον αθλητισμό, είναι λάτρεις του υγρου στίβου και τους στερείται αυτό το δικαίωμα.  Τουλάχιστον όσο και αν αυτό ακούγεται παρήγορο , η πισίνα των ολυμπιακών διαστάσεων λειτουργεί για 4 μήνες, Ιούνιο-Ιούλιο -Αύγουστο-Σεπτέμβριο , όπου και αθλούνται νέοι και νέες  από όλο τον Δήμο . Μόνο πέρυσι το καλοκαίρι προσήλθαν στο κολυμβητήριο 220 παιδιά, λάτρεις του υγρού στοιχείου . Όμως και πάλι αυτό δεν φτάνει.Και ενώ θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί ότι τίθεται και θέμα προσωπικού ,στην προκειμένη περίπτωση γυμναστές έχουμε αλλά δεν έχουμε χρήματα καθώς ούτε κατά διάνοια φθάνουν τα έσοδα του Δήμου για να καλύψουν έστω μέρος των εξόδων λειτουργίας του κολυμβητηρίου."

Βέβαια ο Δήμαρχος αναφέρεται και σε ένα ακόμη σενάριο που θα βοηθουσε στην μειώση του κόστους και στην ενεργειακή ανάβάθμιση του έργου και έχει να κάνει με την τοποθέτηση σκέπαστρου ,ενέργεια ωστόσο ιδιαιτέρως δαπανηρή και για την οποία απαιτούνται επιπλέον χρήματα.

Σε κάθε περίπτωση ,το ένα μετά το άλλο τα ολυμπιακά έργα που κατασκευάστηκαν στην Κρήτη ,είναι κατεστραμμένα , ερειπωμένα, έχουν αφεθεί στην τύχη τους , ενώ υπάρχουν και εκείνα  που προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να τα βάλουν με τον γίγαντα της κρίσης ωστόσο εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την περαιτέρω λειτουργία τους  που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Ρεπ:Βάλια Μπούη

Σχόλια