default-image

15 ευρώ είσοδος στην Κνωσό, έντονες οι αντιδράσεις

Κρήτη
15 ευρώ είσοδος στην Κνωσό, έντονες οι αντιδράσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από κλάδους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού έχουν προκαλέσει οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της χώρας.

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές στις τιμές που ανακοινώθηκαν, το πιο ακριβό εισιτήριο, 20 ευρώ από 12, θεσπίστηκε στην Ακρόπολη, ενώ το δεύτερο ακριβότερο, 15 ευρώ από 6, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, αναγκάζοντας τους επισκέπτες που θα θελήσουν να δουν τα μνημεία αυτά να βάλουν το χέρι αρκετά βαθιά στην τσέπη, πληρώνοντας τσουχτερό εισιτήριο από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου, οπότε και θα ισχύσουν οι νέες τιμές.

Ωστόσο, πρόκειται για αλλαγές που, αν και στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση των εσόδων, εγκυμονούν κινδύνους αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα βρουν το κόμιστρο ακριβό και δε θα εντάξουν κατά την παραμονή τους στο νησί την επίσκεψη στην Κνωσό ή στο Μουσείο. Άλλες εκτιμήσεις θέλουν να προκαλούν έντονους κραδασμούς στην πορεία των κρατήσεων και ειδικά στο κλείσιμο εκδρομικών πακέτων.

Προβλήματα που, δυστυχώς, έρχονται στο φως, ενώ έχουν αρχίσει να καταφτάνουν οι πρώτοι τουρίστες και ενώ το τουριστικό προϊόν μας έχει πιεστεί ασφυκτικά από πολλούς παράγοντες. Τα παράπονα για τα νέα αυτά δεδομένα ακούγονται ήδη από τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξεναγούς αλλά και τους οδηγούς ταξί, όπως τόνισε ο αρχιφύλακας του χώρου της Κνωσού και μέλος της Ομοσπονδίας του υπουργείου Πολιτισμού Νίκος Παπαδάκης.

Οι νέες τιμές

Ξεχνώντας ό,τι ξέραμε μέχρι χθες περί 6 ευρώ τιμή εισιτηρίου για μια περιήγηση στο χώρο της Κνωσού, η οικονομική επιβάρυνση για τον επισκέπτη από εδώ και στο εξής υπερδιπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 15 ευρώ, ενώ το κόστος για τη συνδυαστική επίσκεψη σε Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου και Κνωσό, από τα 10 ευρώ που ήταν, πλέον αναβαίνει στα 16 ευρώ. Οι νέες τιμολογιακές πολιτικές "πιάνουν" και τους επισκέπτες ηλικίας άνω των 65 ετών, όπου από 3 ευρώ που ήταν το αντίτιμο του εισιτηρίου τώρα εκδίδεται στα 8 ευρώ. Ωστόσο, άνευ εισιτηρίου συνεχίζει να είναι η προσέλευση στους χώρους αυτούς για τους μαθητές και τους φοιτητές, εφόσον δείξουν την ειδική τους κάρτα.

Αλλαγές σε επίπεδο χώρας

Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στην υπόλοιπη χώρα, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι τιμές διαφοροποιούνται ως εξής: στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 10 ευρώ από 7, στην Αρχαία Αγορά Αθηνών 8 ευρώ από 4, στον Κεραμικό 8 ευρώ από 2, στην Ολυμπία 12 ευρώ από 9, στο Ακρωτήρι Θήρας 12 ευρώ από 5, στη Δήλο 12 ευρώ από 5 και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 8 ευρώ από 6.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το υπουργείο θέσπισε 17 ενιαία εισιτήρια για επισκέψεις σε περισσότερους του ενός χώρους σε όλη την Ελλάδα.

«Να πληρώνουν λιγότερα οι ντόπιοι»

Τα καινούργια εισιτήρια δεν έχουν ακόμα φτάσει στην Κνωσό, γι' αυτό και οι υπάλληλοι συνεχίζουν να κόβουν εισιτήρια των 6 ευρώ στους επισκέπτες, όπως τόνισε ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού και μέλος της Ομοσπονδίας του υπουργείου Πολιτισμού Νίκος Παπαδάκης, επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, μέχρι την 1η Απριλίου θα έχει γίνει η μετατροπή στα εκδοτικά μηχανήματα, ώστε να ισχύσουν οι νέες τιμές.

Ωστόσο, αίτημα πολλών, όπως ο ίδιος λέει, είναι να υπάρξει διαφοροποίηση στις τιμές για τους Έλληνες επισκέπτες, προκειμένου να μην καλούνται να πληρώσουν το ίδιο εισιτήριο με τους ξένους, ενώ αναφορικά με τις νέες αυτές τιμολογιακές πολιτικές και τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει τόνισε: «Και εγώ που έχω πάει στο εξωτερικό έχω πληρώσει και 20 και 25 ευρώ το εισιτήριο σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο. Αυτοί που θα αντιδράσουν, και το κάνουν ήδη, είναι οι τουριστικοί πράκτορες που οργανώνουν τις εκδρομές. Οι ξεναγοί και οι οδηγοί ταξί, διότι, όταν το εισιτήριο είναι ακριβό και κάποιος δεν επιλέξει να επισκεφτεί το Μουσείο ή την Κνωσό, θα χάσει και ο οδηγός ταξί το κόμιστρο και ο ξεναγός την ξενάγηση».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού έχει ήδη ξεκινήσει, με τις προβλέψεις και τις ελπίδες για τη νέα τουριστική σεζόν να είναι οι καλύτερες, όπως μας λέει ο κ. Παπαδάκης. Αυτό, ωστόσο, μένει να το δείξουν οι αριθμοί στην πορεία και στο τέλος του καλοκαιριού.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News