Ειδήσεις

Σαν σήμερα… Η Χίος, ο Τρικούπης και ο Ανδρόνικος

Η σφαγή της Χίου

Ήταν 30 Μαρτίου του 1822, όταν έλαβε χώρα η σφαγή της Χίου από τους Τούρκους. Δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί σφαγιάζονται από τους Οθωμανούς, ως αντίποινα για την κήρυξη της επανάστασης στο νησί από τον Λυκούργο Λογοθέτη. Η σφαγή της Χίου επρόκειτο να παίξει σημαίνοντα ρόλο στο φιλελληνικό κύμα συμπαράστασης που ξέσπασε από μεγάλη μερίδα πολιτών - και όχι μόνο - των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο θάνατος του Τρικούπη

Στις 30 Μαρτίου του 1896 πεθαίνει στις Κάνες της Γαλλίας ο επί χρόνια πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης.

Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο

Ήταν ξημερώματα της 30ής Μαρτίου του 1952, όταν ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με τρεις ακόμη συντρόφους του, εκτελείται διά τυφεκισμού στο Γουδή. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί στους τέσσερις Έλληνες κομμουνιστές ότι η αίτηση χάριτος που είχαν υποβάλει απορρίφθηκε. Ο Μπελογιάννης είχε καταδικαστεί μαζί με 7 ακόμη άτομα σε θάνατο, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Ένας από τους στρατοδίκες που τον καταδίκασαν ήταν ο μετέπειτα επικεφαλής του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Όλο το διάστημα που προηγήθηκε της εκτέλεσης Μπελογιάννη έλαβε χώρα σε όλη την Ευρώπη μια άνευ προηγουμένου καμπάνια για τη σωτηρία των θανατοποινιτών. Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, ο Μπελογιάννης κρατούσε ένα κόκκινο γαρύφαλλο και χαμογελαστός μετατράπηκε από κατηγορούμενος σε κατήγορος των δικαστών του. Την επομένη της εκτέλεσης των τεσσάρων, ο Πάμπλο Πικάσο ζωγραφίζει το περίφημο πλέον σκίτσο που απεικονίζει τον Μπελογιάννη χαμογελαστό, κρατώντας το γαρύφαλλό του.

Οι Έλληνες μεταναστεύουν

Εξάλλου, στις 30 Μαρτίου του 1960 υπογράφεται ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Δυτικής Γερμανίας η περιβόητη "Σύμβαση περί επιλογής και τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις". Η σύμβαση άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την αθρόα μετανάστευση Ελλήνων εργατών προς τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια.

"Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών"

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Μαρτίου του 1968 όταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος "λάνσαρε" το σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών», το οποίο συνοδεύτηκε με διαγραφή χρεών των αγροτών...

Ο Ανδρόνικος πεθαίνει

Τέλος, στις 30 Μαρτίου του 1992 φεύγει από τη ζωή ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός μετά την ανακάλυψη του τάφου του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β', στη Βεργίνα.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια