Ειδήσεις

Πρωταπριλιά με...απώλειες στο μισθό από τη λήξη της σύμβασης

Φόβους ότι μπορεί η 1η Απριλίου να αποδειχθεί η ημερομηνία που ο εργασιακός μεσαίωνας θα έχει και επίσημη διάσταση,εκφράζουν οι συνδικαλιστές που εξηγούν ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας λήγει στις 31 Μαρτίου,ακόμη όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν θα πάρει παράταση, την ώρα που έχει καταστεί σαφές ότι για υπογραφή νέας σύμβασης δεν γίνεται ούτε λόγος με βάση τα ζητούμενα των δανειστών.

Έτσι σε αναβρασμό εξηγούν ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να χάσουν μια σειρά από επιδόματα και να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη με μισθούς των 300 και 400 ευρώ, στην "καρδιά" της οικονομικής κρίσης με τις στρατιές των ανέργων να χρησιμοποιούνται ως μέτρο πίεσης για τη συρρίκνωση των αμοιβών.

Το πρώτο πλήγμα εαν δεν δοθεί παράταση

Ποια θα ήταν η νέα πραγματικότητα από μια τέτοια εξέλιξη; Πρώτο πλήγμα λένε οι συνδικαλιστές θα ήταν η  περικοπή του επιδόματος γάμου κυρίαρχα όμως η  απώλεια της κατοχύρωσης  του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Για εργασιακό μεσαίωνα που δεν θα αφήσει όρθιο κανένα από τα εργασιακά δικαιώματα έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι που εξήγησαν ότι ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και φόβου με την απειλή της ανεργίας.

Να μην χαθούν οι διασφαλίσεις...

Με επίκεντρο την παράταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με το υπουργείο και τους εργοδοτικούς φορείς  και στόχο  να μη χαθούν και οι  τελευταίες  εργασιακές διασφαλίσεις, την ώρα που η ανεργία καλπάζει.

Όπως και να έχει πάντως ο χρόνος σφίγγει σαν "θηλιά" και το διάστημα για να ληφθούν αποφάσεις μικραίνει επικίνδυνα, καθώς αν παράταση δεν υπογραφεί μέχρι την Παρασκευή, από την 1η Απριλίου…δεν θα είναι ψέμα η απώλεια του συνόλου των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού η αγορά εργασίας θα ρυθμίζεται από ατομικές συμβάσεις.

Ρεπορτάζ:Ράνια Μωραϊτη

Σχόλια