Ειδήσεις

Επιτεύχθηκε σε πειραματόζωα η αναγέννηση φλοιονωτιαίας νευρικής βλάβης

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν τελικά, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, να αναγεννήσουν κατεστραμμένο ιστό της φλοιονωτιαίας οδού σε πειραματόζωα (αρουραίους). Είναι η πρώτη που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, που μετατράπηκαν στους συγκεκριμένους νευρώνες.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η φλοιονωτιαία οδός είναι μια δέσμη νευρικών ινών, οι οποίες συνδέουν τον εγκεφαλικό φλοιό με το νωτιαίο μυελό και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της κίνησης των μυών κάτω από το κεφάλι. Θεωρείται το πιο ζωτικό τμήμα του νευρικού συστήματος, όσον αφορά την κίνηση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τιζίνσκι του Τμήματος Νευροεπιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιατρικής "Nature Medicine", διευκρίνισαν ότι είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος, εωσότου η τεχνική εφαρμοσθεί σε ανθρώπους.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, προτού περάσουμε στους ανθρώπους. Πρέπει αρχικά να ελέγξουμε σε μεγαλύτερα ζώα την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε βάθος χρόνου και, στη συνέχεια, να εφεύρουμε τρόπους για να μεταφέρουμε αυτή την τεχνολογία σε ανθρώπους», δήλωσε ο Τιζίνσκι.

Οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν πολυδύναμα νευρικά προγονικά κύτταρα σε σημεία όπου είχε υποστεί βλάβη ο νωτιαίος μυελός των τρωκτικών. Τα βλαστικά κύτταρα προγραμματίσθηκαν, ώστε να εξειδικευθούν σε κύτταρα της φλοιονωτιαίας οδού, πράγμα που έγινε με επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κινητικότητα των άκρων των ζώων.

Σχόλια