Ειδήσεις

Εκ νέου... θύελλα για την επέκταση του πολυκαταστήματος

Απαντήσεις, αναλυτικές εξηγήσεις στα πώς και στα γιατί των εγκρίσεων-εξπρές, που πήρε η γερμανική αλυσίδα Lidl για την επέκταση- "μαμούθ" του υπερκαταστήματός της στη Νέα Αλικαρνασσό, ζητά από το Δήμο Ηρακλείου ο Εμπορικός Σύλλογος!

Μια παρέμβαση διαμαρτυρίας που είχαμε προαναγγείλει εδώ από τη "Ν.Κ.", καταγράφοντας σε πρόσφατο αναλυτικό μας ρεπορτάζ τον έντονο προβληματισμό, τα ερωτηματικά και τις περίεργες σκέψεις που έχει προκαλέσει στις τάξεις του εμπορικού αλλά και αυτοδιοικητικού κόσμου Ηρακλείου η αδειοδότηση για το διπλασιασμό του καταστήματος...

Σε μια συγκυρία που η τοπική αγορά δοκιμάζεται, που ο τοπικός εμπορικός κόσμος πραγματικά στενάζει, η γερμανική εταιρεία πήρε με περισσή ευκολία και συνοπτικές... διαδικασίες το "πράσινο φως" από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου, για να διπλασιάσει σχεδόν το εν λόγω κατάστημά της, που θα πάει από τα 1.461 τ.μ. στα 2.680 τ.μ.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι εγκρίσεις και οι σχετικές αποφάσεις μπήκαν στο "μικροσκόπιο" εμπορικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να διερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση. Εμπορικός Σύλλογος αλλά και δημοτικές παρατάξεις σκοπεύουν να "ξεσκονίσουν" την υπόθεση, που για πολλούς συνοδεύεται από σοβαρά ερωτηματικά και "σκιές", είτε σε επίπεδο νομικό-διαδικαστικό-γραφειοκρατικό, είτε σε επίπεδο πολιτικό-ηθικό!

Τα καίρια ερωτήματα

Μιλώντας τότε στη "Ν.Κ.", ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης είχε υπογραμμίσει πως θα έψαχνε διεξοδικά το θέμα και θα προχωρούσε σε σχετική παρέμβαση. Όπως και το έκανε!

Χθες λοιπόν εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας από τον Εμπορικό Σύλλογο στο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και στο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιάννη Αναστασάκη. Στην επιστολή, ο Σύλλογος εγκαλεί τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου για τους χειρισμούς, και ζητά εξηγήσεις για τις αποφάσεις και τις εγκρίσεις που δόθηκαν...

Η επιστολή

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που αναφέρουν ότι δόθηκε άδεια επέκτασης από το Δήμο Ηρακλείου στο κατάστημα Lidl της Αλικαρνασσού, κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων του νόμου, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω:

Γιατί δόθηκε άδεια 2.800 τ.μ. αφού, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1α του Νόμου 3377/2005, μπορεί να δοθεί άδεια πάνω από 1.500 τ.μ. στην Κρήτη, εφόσον το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μέχρι είκοσι (20) χιλιόμετρα από το πολεοδομικό κέντρο της πρωτεύουσας κάθε νομού.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, για την έκδοση της άδειας πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν:

α) Οι επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, στην οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και στην επίδραση επί της λειτουργίας των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (π.χ. στη Δημοτική Λαχαναγορά).

Υπήρξε ανεξάρτητη μελέτη που να αποδεικνύει ότι η εν λόγω επέκταση δε θα έχει αρνητική επίδραση στην τοπική οικονομία και τη χειμαζόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Και αν ναι, παρακαλούμε να μας τη γνωστοποιήσετε.

β) Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, και ιδίως η εναρμόνιση του όγκου και του τύπου της μονάδας προς το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και λοιπών έργων υποδομής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος.

Είχαν αρνηθεί να δώσουν άδεια

Και η επιστολή διαμαρτυρίας καταλήγει ως εξής:

«Ειδικότερα γνωρίστε μας εάν:

- Σύμφωνα με τα παραπάνω, τηρείται η απαιτούμενη απόσταση από τον άξονα της εθνικής οδού, από τον παράπλευρό της δρόμο, από το ρέμα, από τα όμορα ακίνητα;

- Επιτρέπεται η επέκταση να γίνει προς την πλευρά του φαραγγιού ή του ρέματος που υπάρχει εκεί;

- Έχουν δώσει άδεια οι αρμόδιες υπηρεσίες ΔΕΣΕ και ΒΟΑΚ για τον οδικό κόμβο που συνδέει το κατάστημα;

- Το ύψος του κτηρίου έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας;

Σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις οι τοπικοί Δήμοι, ευθυγραμμιζόμενοι με τη φωνή της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν τέτοια άδεια. Γιατί ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος δεν είναι μονάχα διαχειριστικός αλλά πρωτίστως πολιτικός φορέας, χορηγεί άδειες ξένων πολυκαταστημάτων με τόση ευκολία (υπάρχει και η πρόσφατη περίπτωση του H&M) αντί να λάβει τις αναγκαίες συλλογικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας;».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια