default-image

Ιμάμηδες στρατολογούν μέλη για το Ισλαμικό Κράτος

Κόσμος
Ιμάμηδες στρατολογούν μέλη για το Ισλαμικό Κράτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρόλος κάποιων ιμάμηδων είναι καθοριστικός στη ριζοσπαστικοποίηση των νέων που ασπάζονται το ισλάμ». Με αυτή τη φράση-καταγγελία απάντησε σε ερώτηση της «Κ» ο θρησκευτικός ηγέτης της παγκόσμιας μουσουλμανικής μειονότητας Αχμάντι, Χαντρατ Μιρζα Μασρουρ Αχμαντ, φωτογραφίζοντας τη δράση του ΙSIS στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι οι Αχμάντι, περί τα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως, έχουν υποστεί σκληρές διώξεις από τους φανατικούς ισλαμιστές.

«Εκείνοι που κηρύττουν εκδίκηση ή βία δεν ακολουθούν τις αληθινές διδασκαλίες του ισλάμ και δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα σε όλους εμάς που ζούμε ειρηνικά σε ξένες χώρες τόσα χρόνια. Δεν είμαστε όλοι οι μουσουλμάνοι δολοφόνοι ούτε τρομοκράτες. Οι νέοι έλκονται από τη βία. Το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) φροντίζει να τροφοδοτεί διαρκώς τα ΜΜΕ με πράξεις βίας που σοκάρουν την ανθρωπότητα. Κάποιοι τρομάζουν αλλά κάποιοι άλλοι γοητεύονται από το αποτέλεσμα αυτών των πράξεων και θέλουν να συμμετέχουν και έτσι αναζητούν τους συνδέσμους. Η δημοσιότητα είναι το οξυγόνο των τρομοκρατικών ή εξτρεμιστικών ομάδων...» τονίζει.

Ο 30χρονος Ατα, ιμάμης από το 2013, εκμυστηρεύεται στην «Κ» ότι πολλοί συνάδελφοί του λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ Ι.Κ. και νέων που επιθυμούν να γίνουν μαχητές. «Το Ι.Κ. μοιράζει χρήματα σε ιμάμηδες προκειμένου να παρέχουν διευκολύνσεις και κίνητρα σε νέους που θέλουν να ενταχθούν. Οι ιμάμηδες παίζουν βασικό ρόλο στη στρατολόγηση νέων μελών».

Η εμφατική αυτή δήλωση επιβεβαιώνει τον αγωνιώδη διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των ευρωπαϊκών μουσουλμανικών κοινοτήτων -υπό τη σκιά των τελευταίων δραματικών εξελίξεων- σχετικά με τις διασυνδέσεις του ISIS με ιμάμηδες σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε το Eτήσιο Συμπόσιο Ειρήνης των Μουσουλμάνων Αχμάντι, στο οποίο εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ιμάμηδες από όλο τον κόσμο, διπλωμάτες, καθολικοί ιερείς, δημοσιογράφοι και μέλη της βρετανικής πολιτικής ζωής, έδωσαν το «παρών» στην κεντρική ομιλία του εν Λονδίνω θρησκευτικού ηγέτη, η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη». Η συζήτηση περιεστράφη περί το μέλλον των μουσουλμανικών κοινοτήτων, αφού όπως τόνισαν τα μέλη, μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις στο Παρίσι (σ.σ.: πλέον και στις Βρυξέλλες) οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζονται από τους υπόλοιπους πολίτες με έκδηλη καχυποψία έως φόβο.

«Η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που ο φόβος κατά του ισλάμ βρίσκεται σε έξαρση λόγω των φρικιαστικών και επαίσχυντων πράξεων των τρομοκρατικών ομάδων» σχολίασε στην «Κ» ιμάμης, Γάλλος υπήκοος.

Ο Χαντράτ Μιρζά Μασρούρ Αχμάντ εξέφρασε την άποψή του για την προσφυγική κρίση, λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιο αριθμό προσφύγων αλλά οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν ώστε αυτοί να παραμείνουν στη χώρα τους. Δεν έχει σημασία πόσο πλούσιοι είστε, δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε όλο αυτό τον αριθμό ανθρώπων. Δεν συμφωνώ με την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης που θέλει να ενσωματώσει τους πρόσφυγες. Πολλές πόλεις της Ευρώπης είναι ήδη κορεσμένες από την εσωτερική μετανάστευση».

Ο θρησκευτικός ηγέτης πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις που είναι πρόθυμες να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να επαινούνται, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό να γίνει άμεσα». Ο ίδιος εξήρε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Επίσης, αναφορικά με τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη, τόνισε ότι «ο πόλεμος άνοιξε μεγάλη σύγκρουση με εξτρεμιστικά στοιχεία». Μιλώντας για τον εν εξελίξει εμφύλιο στη Συρία, είπε ότι η Δύση θα πρέπει να είναι «πρόθυμη να ανοίξει τα κανάλια της επικοινωνίας» με την κυβέρνηση της Συρίας, προκειμένου να ανακουφίσει την απελπιστική κατάσταση του λαού της πολύπαθης χώρας. Δεν απέφυγε μάλιστα δημοσίως να εκφράσει τη στήριξή του στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι «δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή καθεστώτος».

Κίνδυνος πολέμου

Προειδοποίησε ακόμη ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος ακόμα και ενός παγκοσμίου πολέμου, «αν και υπάρχει χρόνος για να αποτραπεί μια τέτοια καταστροφή, εφόσον όλα τα μέρη προθυμοποιηθούν να ενεργήσουν με τη δικαιοσύνη και να αναιρέσουν κατεστημένα συμφέροντά τους». Κατήγγειλε ακόμα, χωρίς να κατονομάσει, δυτικές χώρες «για την αποτυχία διακοπής χρηματοδότησης των τρομοκρατικών ομάδων».

Οσον αφορά το εμπόριο-«πόλεμο» του πετρελαίου σημείωσε: «Οταν πρόκειται για την απόκτηση του πετρελαίου, η ηθική παραμερίζεται. Ενώ προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την εξάλειψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, τα αποδεικτικά στοιχεία δεν τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό αυτό»...

Ερωτηθείς από την «Κ«, για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο ηγέτης των μουσουλμάνων του Λονδίνου εξέφρασε την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, έναν από τους βασικούς υποστηρικτές της βρετανικής εξόδου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία παραμονής θα πετύχει και ότι δεν θα υπάρξει «Brexit».

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News