default-image

Σκαφιδαράς: 100 στρέμματα... εγκατάλειψης και αδιαφορίας

Κρήτη
Σκαφιδαράς: 100 στρέμματα... εγκατάλειψης και αδιαφορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν ένα έργο που διαφημίστηκε ως «ο νέος πνεύμονας πρασίνου» στην περιφέρεια του Ηρακλείου. Και με έναν ισχυρότατο συμβολισμό, αφού ήταν η μετατροπή σε πάρκο - δηλαδή στον κατεξοχήν χώρο αναψυχής και χαλάρωσης - μιας χωματερής που για πολλά χρόνια υπηρέτησε το Ηράκλειο και τη διάθεση των τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών που παράγει.

Ωστόσο, λίγα χρόνια μετά, το φιλόδοξο έργο, που έγινε με ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του Θεού... και στα πρόβατα!

Κάποτε εδώ έπαιζαν παιδιά... Μια τρύπια, ξεφουσκωμένη μπάλα, ό,τι απέμεινε από κάποιο παιχνίδι ποδοσφαίρου λίγα χρόνια πριν...
Τυπική εικόνα εγκατάλειψης. Οι υποδομές που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται από χιλιάδες Ηρακλειώτες ρημάζουν εγκαταλελειμμένες

Για το πάρκο Σκαφιδαρά ο λόγος. Ένα πάρκο που δημιουργήθηκε για να μετατρέψει μια χωματερή σε ένα τεράστιο υπαίθριο πάρκο αναψυχής, αποδεικνύοντας περίτρανα πως μια τέτοια περιοχή, με πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, μπορεί να αλλάξει τελικά όψη.

100 στρέμματα...εγκατάλειψης

Και είναι κρίμα αυτό το εξαιρετικό έργο να ρημάζει εγκαταλελειμμένο απ' όλους.

Σε μια έκταση 100 ολόκληρων στρεμμάτων απλώνεται το πάρκο, με πανάκριβες υποδομές, που πλέον τους μόνους που φιλοξενεί είναι εκατοντάδες πρόβατα, τα οποία βοσκούν μακάρια στην έκταση, η οποία - μια και ουδείς τη χρησιμοποιεί - έχει μετατραπεί από τους βοσκούς σε μία τεράστια στάνη.

 Τα συμπαθή τετράποδα, που είναι οι μοναδικοί πλέον χρήστες του πάρκου του Σκαφιδαρά, σε... αθλητικές δραστηριότητες

Φυσικά, οι υποδομές αυτές είναι πλέον παρελθόν, αφού οι διάφοροι "επιτήδειοι" έχουν κατακλέψει τα πάντα. Έχουν ξηλώσει τις καλωδιώσεις, τα μέταλλα, έχουν αφαιρέσει φωτιστικά, ό,τι μπορούσε να αφαιρεθεί ξηλώθηκε και πωλήθηκε σε κάποια "γκρίζα" μάντρα.

Είναι πραγματικά κρίμα ένας τέτοιος ωραίος χώρος, που κόστισε μάλιστα και πάρα πολλά χρήματα, να είναι παρατημένος στην τύχη του

  

Φωτορεπορτάζ:  Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News