Ειδήσεις

Όταν το μυαλό γίνεται ο εχθρός μας

Αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο; Το 'χεις ήδη! Απλούστατα δεν μπορείς να το νιώσεις γιατί ο νους σου κάνει πολύ "θόρυβο". Σε εμποδίζει να αναγνωρίσεις το ψεύτικο ως ψεύτικο κι έτσι καταλήγεις να σε σέρνει η ψευδαίσθηση!

Κάποιες φορές νιώθουμε ότι το κεφάλι μας κοντεύει να εκραγεί και οι σκέψεις τρέχουν με 100 χιλιόμετρα την ώρα. Και αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή, όπου ο νους μας γίνεται ο εχθρός μας.

Μπαίνουμε στο μεγαλύτερο και πιο ανόητο φαύλο κύκλο, αυτόν που προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Και όσο κι αν η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει ότι αυτό είναι μια ουτοπία, συνεχίζουμε να παλεύουμε, να αγωνιούμε, να περιμένουμε, να υπεραναλύουμε, για να καταφέρουμε το ακατόρθωτο... Τον απόλυτο έλεγχο. Γιατί;;;

Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι ότι το κάνουμε από αγάπη... ή για το καλό (το δικό μας ή των δικών μας), όμως η πραγματική αιτία είναι ο ΦΟΒΟΣ! Μήπως πονέσουμε από μια απροσδόκητη τροπή των καταστάσεων... μήπως χάσουμε κάτι πολύτιμο, μήπως κάτι δε γίνει όπως το θέλουμε. Και αυτό που καταφέρνουμε είναι να ζούμε σε μία διαρκή ανησυχία και έντονη ΕΛΛΕΙΨΗ. Έλλειψη γιατί χάνουμε τις πολύτιμες τωρινές στιγμές της ζωής μας προσπαθώντας να ελέγξουμε τις αυριανές στιγμές. Και αφού δε ζούμε τώρα, ένα τεράστιο κενό κάνει "θόρυβο" μέσα μας. Και το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε την παράνοια αυτού του τρόπου ζωής.

Ο φόβος

Μια μη ρεαλιστική αντίληψη της ζωής είναι η βάση του φόβου. Ο φόβος υπάρχει μόνο και μόνο επειδή δε ζούμε την πραγματικότητα, αλλά μέσα στο μυαλό μας. Ο φόβος είναι πάντα σχετικά με το τι θα συμβεί στο μέλλον, ή κάτι που έγινε στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος είναι για αυτό που ΤΩΡΑ (αυτήν τη στιγμή) δεν υπάρχει.

Αφού ο φόβος σου είναι για κάτι ανύπαρκτο, ο φόβος αυτός είναι 100% φανταστικός, και αν υποφέρουμε για το μη υπαρκτό αυτό ονομάζεται παράνοια.

Έτσι οι άνθρωποι μπορεί απλά να βρισκόμαστε σε κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα παράνοιας. Υποφέρουμε πάντα για κάτι που δεν υπάρχει. Απλά γιατί ζούμε ριζωμένοι στο μυαλό μας και όχι στην πραγματικότητά μας. Ζούμε χαμένοι στη φαντασία μας και αυτή είναι η βάση του φόβου.

Ο φόβος θα φέρει περισσότερο φόβο, η ανησυχία θα φέρει περισσότερη ανησυχία και η γκρίνια θα φέρει περισσότερη γκρίνια... Αλλά και το αντίστροφο! Η αισιοδοξία θα φέρει αισιοδοξία και η ευγνωμοσύνη θα φέρει περισσότερη ευγνωμοσύνη. Αυτός είναι ο συμπαντικός νόμος της Έλξης... Το πώς λειτουργεί έχει αναλυθεί πολλές φορές... Αλλά ακόμα και αν κάποιος δεν τον κατανοεί ακριβώς, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το δοκιμάσει. «Είναι κάποια πράγματα που δε χρειάζεται να ξέρεις πώς δουλεύουν, αλλά να ξέρεις ότι δουλεύουν», είπε ο Jim Rohn.

Σχόλια