Ειδήσεις

Ειδομένη: Εκρηκτική η κατάσταση με μετανάστες και πρόσφυγες

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα, χρεώνοντας στην Ελλάδα τη φραγή της φυγής τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το skai.gr, στα κέντρα φιλοξενίας η συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων προκαλεί ανησυχία για εκδήλωση βίαιων περιστατικών.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης η οικειοθελής μετεγκατάσταση σε οργανωμένες δομές γίνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι διστακτικοί. Συνολικά οκτώ λεωφορεία, με δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αναχώρησαν τελικά χθες Παρασκευή από την Ειδομένη, με τα έξι να έχουν προορισμό την Ημαθία και τα δύο την Πιερία.

Από το πρωί, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ενημέρωναν τους πρόσφυγες και μετανάστες για το πώς μπορούν να μεταβούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης κι έως το βράδυ περισσότερα από 600 μετανάστες και πρόσφυγες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν καταγραφεί στις σχετικές λίστες.

Αναμένεται πως και σήμερα θα συνεχιστεί η μεταφορά όσων το επιθυμούν, αφού αρκετοί είναι αυτοί -κυρίως οικογένειες με παιδιά- που δηλώνουν πως δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να ζουν υπό αυτές τις πολύ κακές, όπως τονίζουν, συνθήκες στην Ειδομένη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας -  ΠΓΔΜ, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν έως ότου ανοίξουν τα σύνορα.

Στο μεταξύ, καταφύγιο στην κλούβα των ΜΑΤ βρήκε χθες ο βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουνίδης, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με αγανακτισμένους κατοίκους της Βέροιας που διαμαρτύρονταν για τους αλλοδαπούς που έφτασαν από την Ειδομένη.

Σχόλια