default-image

Ιράκ: Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε αγώνα

Κόσμος
Ιράκ: Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε σε αγώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στο Ιράκ, σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η επίθεση διαπράχθηκε σε ένα χωριό νότια της Βαγδάτης, αμέσως μετά το τέλος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

«Βρισκόταν σε εξέλιξη η τελετή απονομής του τροπαίου στους νικητές όταν ο καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα στο πλήθος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνόμος β΄ της ιρακινής αστυνομίας στο χωριό αλ Ασρίγια, κοντά στην κοινότητα Ισκανταρίγια, περίπου 40 χλμ. νότια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Στο βίντεο διακρίνονται οι παίκτες και ο δήμαρχος που ετοιμάζονται για την απονομή του κυπέλλου. Η έκρηξη εκδηλώνεται την ώρα της απονομής του κυπέλλου ανάμεσα στους παίκτες και τους φιλάθλους, οι οποίοι πανηγύριζαν για την ομάδα τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία πάνω από 65 άνθρωποι ακόμη τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο στην Ισκανταρίγια επιβεβαίωσε τον απολογισμό. Διευκρίνισε ότι η επίθεση διαπράχθηκε περί τις 19:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) και ότι ο δήμαρχος του χωριού, ο Άχμεντ Σάκερ, είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

«Ο δήμαρχος απεβίωσε στο νοσοκομείο κατόπιν των σοβαρών τραυμάτων που υπέστη στην έκρηξη», είπε ο γιατρός, προσθέτοντας πως ένας από τους σωματοφύλακές του και πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επίσης σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε πολύ γρήγορα το ΙΚ με μια ανακοίνωσή του στην οποία κατονόμασε τον καμικάζι ως Σαϊφουλά αλ Ανσάρι, και υποστήριξε πως η έκρηξη στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 60 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 100.

Σύμφωνα με τον Αλί Νάχμι, έναν αυτόπτη μάρτυρα 18 ετών, «ο καμικάζι προσπάθησε να διασχίσει το πλήθος για να μπορέσει να πλησιάσει» στο σημείο όπου γινόταν η απονομή και «ανατινάχθηκε καθώς ο δήμαρχος απένειμε το τρόπαιο στους νικητές» του αγώνα.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Χαϊντάρ Κάντεμ, 20 ετών, ο οποίος δεν έπαθε τίποτε από την επίθεση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ότι είδε μια «τεράστια ανάφλεξη» και ακολούθησε «το χάος». «Οι περισσότεροι θεατές ήταν νέος κόσμος, τους είδα να πέφτουν ή να προσπαθούν να απομακρυνθούν σε όλο το γήπεδο, καλώντας σε βοήθεια», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες βομβαρδίζουν επί 18 μήνες θέσεις του ΙΚ στο Ιράκ κι έχουν σχεδόν 4.000 στρατιώτες στο πεδίο, «καταδίκασαν» μια «άνανδρη επίθεση» και εξέφρασαν, με μια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την «υποστήριξή τους στον ιρακινό λαό και στην ενότητα του Ιράκ».

Στις αρχές Μαρτίου, 61 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ στη Χίλα, περίπου 80 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Η επίθεση αυτή, που είχε γίνει με ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών, ήταν η πλέον πολυαίμακτη που έχει διαπραχθεί στο Ιράκ από την αρχή της χρονιάς.

Το ΙΚ, που θεωρείται υπεύθυνο για σχεδόν όλες τις επιθέσεις αυτού του είδους, δεν έχει πλέον βάσεις νότια της Βαγδάτης αφότου οι κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν αντεπίθεση στα τέλη του 2014.

Η τζιχαντιστική οργάνωση είχε εξαπολύσει στα τέλη του Ιουνίου του 2014 μια κεραυνοβόλα έφοδο που του επέτρεψε να καταλάβει τεράστια τμήματα της ιρακινής επικράτειας βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, αλλά κατόπιν υπέστη πολλές ήττες απέναντι στις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι μαχητές του ΙΚ θα καταφεύγουν πλέον όλο και περισσότερο σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι καθώς το «χαλιφάτο» τους θα συνεχίσει να χάνει έδαφος.

Οι ιρακινές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις αναμένεται να εξαπολύσουν το προσεχές διάστημα μια επίθεση για την ανακατάληψη της επαρχίας Νινευή (βόρεια) και της πρωτεύουσάς της, της Μοσούλης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ και σημαντικότερου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News