Ειδήσεις

"Χτύπημα" και Προσφυγικό "παγώνουν" τις κρατήσεις (video)

Μουδιασμένο εμφανίζεται λίγα 24ωρα μετά το χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης το τουριστικό ρεύμα, με την Κρήτη να μην καταγράφει τα στοιχεία που κανείς θα περίμενε και ενόψει του Καθολικού Πάσχα την Κυριακή. Από τη μια ο φόβος επιθέσεων και από την άλλη το προσφυγικό, εκτιμάται ότι θα είναι από τους δύο πιο σημαντικούς αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν την κίνηση.

Στο Ρέθυμνο καταγράφεται μια τάση που μοιάζει με μούδιασμα όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μαρία Λιονή, η οποία διευκρίνησε ότι το χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης έχει δημιουργήσει φόβο, που δεν ξέρει κανείς για πόσο διάστημα θα διαρκέσει.

Η τρομοκρατία και οι επιθέσεις και μαζί το προσφυγικό είναι δύο από τους αστάθμητους παράγοντες που συνολικά οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού εκτιμούν ότι θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα του τουριστικού ρεύματος.

Ο κόσμος δεκαετίες τώρα στο χώρο του τουρισμού στον Άγιο Νικόλαο είναι πεισμένος ότι η χρονιά θα πάει καλά γιατί η χώρα είναι ασφαλής προορισμός που θα μπορούσε και φέτος να καταγράψει αύξηση ρεκόρ εάν και από την ίδια την πολιτεία προστατευόταν η βαριά της βιομηχανία.

Πάντως το ρεύμα τόσο στον Άγιο Νικόλαο όσο και το Ρέθυμνο ενόψει του Πάσχα των καθολικών είναι υποτονικό. Ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει ενώ η κίνηση εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει από το Πάσχα των Ορθοδόξων, και θα κορυφωθεί μετά από μία ακόμη κοιλιά που θα καταγραφεί όπως εξηγούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Κρουαζιέρα

Να ξεπεράσουν τις 51 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και τους 38 περίπου χιλιάδες τουρίστες του 2015 ευελπιστούν οι παράγοντες του Αγίου Νικολάου. Το ρεύμα που ευνοεί την κρουαζιέρα στην περιοχή ενισχύθηκε και με την ένταξη του λιμανιού του Αγίου Νικολάου ως μέλος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.

Πάντως οριστική δυνατότητα να αναπτυχθεί ο Άγιος Νικόλαος ως προορισμός κρουαζιέρας θα ήταν μια σειρά από έργα που θα βοηθούσαν στο να μπορούν να προσεγγίσουν και μεγαλύτερα πλοία.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια