default-image

Την Τετάρτη στη βουλή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Ελλάδα
Την Τετάρτη στη βουλή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την προσεχή Τετάρτη η κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα διευθετεί τα ζητήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Εξάλλου από τις αρχές της εβδομάδας εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την ανακούφιση της κατάστασης στην Ειδομένη, ενώ ενισχύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μάχη με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Ειδομένης δίνουν οι χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν στον καταυλισμό.

Το σχέδιο για τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εντός 30 ημερών, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό.

Σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι εντατικοποιείται η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ειδομένη ότι τα σύνορα έχουν κλείσει, προκειμένου να μετεγκατασταθούν, όσοι επιθυμούν, σε κέντρα φιλοξενίας. Από τη Δευτέρα, η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.

Για το προσφυγικό το μήνυμα Πρ.Παυλόπουλου

Αναφορά στην προσφυγική κρίση κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, καλώντας την ΕΕ να συμπεριφερθεί με βάσει τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες φωνές και τα φοβικά σύνδρομα.

''Εορτάζουμε ως Έθνος το πιο καθοριστικό ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας μας, την 25η Μαρτίου 1821, η οποία σήμανε την «Ανάσταση» του Γένους μας και οδήγησε στην εγκαθίδρυση του νεώτερου, κυρίαρχου, Ελληνικού Κράτους. Η Εθνεγερσία του 1821 ήταν μια, βιωματική για τους ηρωικούς Προγόνους μας, «έκρηξη» ελευθερίας, η οποία υπό τις συνθήκες που συντελέσθηκε δεν ήταν μόνον εκπλήρωση χρέους προς την Πατρίδα και την Ιστορία μας αλλά και ένα δίδαγμα για τους λαούς της τότε Ευρώπης. Ένα δίδαγμα που ως σήμερα -μάλλον δε ιδίως σήμερα- διατηρεί ακέραιη την ουσία του'' αναφέρει μεταξύ άλλων.

»Η Ελλάδα, πέραν του μεγάλου οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος, αντιμετωπίζει σήμερα τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης προσφυγικής ροής, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι τα δικά της σύνορα φυλασσόμενα κυριάρχως απ' αυτήν. Πιστοί στο αρχαιοελληνικό παράδειγμα της συμπεριφοράς των Προγόνων μας απέναντι στους Ικέτες αλλά και στις Χριστιανικές αρχές της Αγάπης και της Αλληλεγγύης, οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε τους πρόσφυγες υπό όρους Ανθρωπισμού. Ενώ τους αδίστακτους τρομοκράτες, ύστερα μάλιστα και από το τελευταίο αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, ως στυγνούς εγκληματίες εχθρούς της Ανθρωπότητας και αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας που επιχειρεί να πλήξει τον πυρήνα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

»Γνωρίζουμε, εξάλλου, ότι το Προσφυγικό ζήτημα θα επιλυθεί αποτελεσματικώς μόνον εάν σταματήσει, ανυποκρίτως και οριστικώς, ο πόλεμος στην Συρία. Ως τότε, και μπροστά στην ανθρωπιστική ευαισθησία που επιβάλλει η ιδιοσυστασία του Προσφυγικού ζητήματος αλλά και στην χωρίς καμία «έκπτωση» αποφασιστικότητα που απαιτεί η ακύρωση των ζοφερών επιδιώξεων των εγκληματιών κατά της Ανθρωπότητας τρομοκρατών, καλούμε τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, υπενθυμίζοντας το δίδαγμα Ελευθερίας και Ανθρωπισμού που εξέπεμψαν οι Πρόγονοί μας Αγωνιστές του 1821 και οι φωτισμένοι Ευρωπαίοι συμπολεμιστές τους και δικοί τους Πρόγονοι, να θυμηθούν ότι, εκτός από την Αρχαία Ελλάδα του πνεύματος και την Ρώμη των κρατικών θεσμών, υπάρχει ο τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, που είναι ο Χριστιανισμός και οι αρχές του. Κέντρο της Ευρώπης δεν είναι το νόμισμα αλλά ο ίδιος Άνθρωπος. Αυτό οφείλουν όλοι οι Ευρωπαίοι φίλοι και Εταίροι μας να μην το λησμονούν. Ζητούμε, λοιπόν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναθυμηθεί τις αρχές της και να συμπεριφερθεί ως προς το Προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πνευματικό, πολιτικό και νομικό της πολιτισμό, απομονώνοντας τις ακραίες εκείνες φωνές στους κόλπους της που προκρίνουν τις ακριβώς αντίθετες επιλογές και διακατέχονται από αντιανθρωπιστικά και αντιδημοκρατικά φοβικά σύνδρομα. Το αυτό ζητούμε και από γειτονικά κράτη στην Βαλκανική, που φιλοδοξούν μάλιστα να προσχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας αυτονοήτως ότι με διεκδικήσεις ονομάτων που παραχαράσσουν βαναύσως την ιστορία και αποπνέουν αλυτρωτισμό αλλά και μ' επιδείξεις βαρβαρότητας σε βάρος των Προσφύγων δεν έχουν ευρωπαϊκό μέλλον, αφού έτσι παραβιάζουν ευθέως τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

»Τέλος, αποτελεί διαρκές χρέος μας, ιδίως δε όταν τιμάμε τον Ελληνισμό και τους αγώνες του, να μην ξεχνάμε την Κύπρο. Για την Μεγαλόνησο, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται την τραγωδία ξένης στρατιωτικής κατοχής, πρέπει ν' αναζητηθεί αμέσως λύση βιώσιμη, προκειμένου αυτή να είναι μόνιμη. Όχι, όμως, μια οποιαδήποτε λύση αλλά λύση σύμφωνη, σ' όλες της τις διαστάσεις, με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο. Λύση η οποία θα διασφαλίσει, οριστικώς και αμετακλήτως, μεταξύ άλλων ένα Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης μ' ενιαία διεθνή προσωπικότητα και πλήρη κυριαρχία, απαλλαγμένο από τις παρωχημένες και υπονομευτικές για το μέλλον του «εγγυητικές» παρεμβάσεις τρίτων».

Ανησυχία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Την ανησυχία του ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα οδηγήσει σε «μαζικές απελάσεις» προσφύγων που θα αποτελούσαν παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί υπεύθυνη για «την ανθρωπιστική κρίση που συντελείται στο λιμάνι του Πειραιά» το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του, λέγοντας πως η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων «συντελείται με τη σφραγίδα των ηγετών της ΕΕ». Στην ανακοίνωση περιγράφονται άθλιες συνθήκες διαβίωσης και κυβερνητική απουσία.

Χαμόγελο του παιδιού: Εξαφανίστηκαν 10.000 ανήλικοι πρόσφυγες

«Περισσότεροι από 10.000 ανήλικοι πρόσφυγες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία», δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο επιχειρησιακό κέντρο του Οργανισμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. 

Επικαλούμενος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ανέφερε ότι οκτώ στα δέκα παιδιά φεύγουν από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. «Σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά που φεύγουν από τους χώρους φιλοξενίας έχουν ως στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Συνήθως είναι έφηβοι, παιδιά που έχουν πολύ θυμό μέσα τους», επισήμανε, και εστιάζοντας στο θέμα των εξαφανίσεων αμφισβήτησε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με 1.481 αγνοούμενους ανήλικες στην Ελλάδα το 2014 και το 2015. 

Το προσφυγικό και ο ρόλος της Κρήτης

Προσφυγικό και ο ρόλος της Κρήτης, η διαχείριση των παραλιών και τα τρομοκρατικά χτυπήματα , τα θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή με τον περιφερειάρχη και τους Δημάρχους χθες το απόγευμα στη Λότζια.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι μικροί δήμοι, με λιγότερους από 20.000 κατοίκους, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν δύο έργα τα οποία θα δρομολογηθούν με τη χρηματοδότηση  του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για το θέμα των παραλιών, εξέφρασε την αντίθεσή του στο να φύγουν, με βάση νομοσχέδιο που έχει συνταχθεί, οι παραλίες από τους ΟΤΑ.

Τέλος αναφέρθηκε σε ένα νέο  νομοσχέδιο -"σκούπα" το οποίο με τη συνεργασία τεχνικών φορέων του δήμου θα βοηθά στην επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας των δήμων. Όπως είπε, με βάση αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει διαβούλευση για τις μεγάλες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους Περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τις ΠΕΔ και όλους τους εμπλεκόμενους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News