default-image

Προετοιμασίες για την Πανορθόδοξη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Κρήτη
Προετοιμασίες για την Πανορθόδοξη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας», την Πανορθόδοξη Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης από 18 έως 27 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο των ετοιμασιών, ο Κρητικός αναπληρωτής Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης εκπροσώπησε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά στο Συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ορθόδοξη Ακαδημία, την Κοπτική Ευαγγελική Οργάνωση Κοινωνικών Υπηρεσιών που εδρεύει στην Αίγυπτο και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ακαδημιών OIKOSNET, του οποίου η γραμματεία εδρεύει στη Σουηδία. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρω-Αραβικού Διαλόγου Πολιτών με θέμα «Societies in Transition. Active Citizenship - where can it make a difference?» στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στις 10 Μαρτίου, ενώ το αντίστοιχο Συνέδριο του 2014 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και του 2015 στο Κάιρο.

Ο Αν. Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης έκανε επαφές με την εκκλησιαστική ηγεσία της Κρήτης και συζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και Έξαρχο Ευρώπης, Σεβασμιότατο κ.κ. Ειρηναίο, τα εξόχως σημαντικά θέματα για την «Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος καθώς και η Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας δίνουν προτεραιότητα στην διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνόδου, για την προώθηση των θεμάτων της Ορθοδοξίας και για την τόνωση της πολιτιστικής επιρροής της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης και της Κρήτης. Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ειρηναίος μαζί με τον κ. Πλευράκη συζήτησαν το θέμα στην εκπομπή «Πατερικός λόγος» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Το Φως».

Σημειώνεται ότι η θεματολογία του Συνεδρίου, η οποία αποφασίστηκε κατά την σύναξη των Προκαθημένων τον Φεβρουάριο στη Γενεύη, περιλαμβάνει δέκα θέματα, όπως η Ορθόδοξη Διασπορά, τα κανονικά κωλύματα γάμου, η Νηστεία, οι σχέσεις Ορθοδόξων Εκκλησιών προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, και η συμβολή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην επικράτηση των χριστιανικών ιδεωδών της ειρήνης, ελευθερίας, αδελφοσύνης και αγάπης μεταξύ των λαών και άρσης των φυλετικών και άλλων διακρίσεων.

Οι εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου θα λάβουν χώρα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει και η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Χρυσοπηγής, κοντά στα Χανιά της Κρήτης, η οποία είναι μνημείο του 16ου αιώνα (φωτογραφία). Την Μονή επισκέφθηκαν, για τον λόγο αυτό, οι Αν. Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης μαζί τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Σεβασμιότατο κ.κ. Ειρηναίο.

Η Μονή έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι άρχισε να αναστηλώνεται το 1976. Όλα τα κτίρια αναστηλώθηκαν με τα ήδη υπάρχοντα παλαιά υλικά, με την προσεκτική περισυλλογή της πέτρας των ερειπωμένων κτιρίων και με τη χρήση υλικών από το περιβάλλον. Παράλληλα με την αναστήλωση στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, συντηρήθηκαν όλα τα ιστορικά κειμήλια και διαφυλάχθηκαν με τη λειτουργία Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου.

Η Μονή βρίσκεται σε βιότοπο ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, όπου εφαρμόζονται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές όλων των βαθμίδων και αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση ορθοδοξίας και περιβάλλοντος. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εγκαινιάσθηκε από την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 2 Σεπτεμβρίου 2012. Στη Μονή δραστηριοποιείται μία πολυπληθής αδελφότητα και με την εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, η Μονή αποτελεί μεγάλο προσκύνημα, στο οποίο καθημερινά συρρέουν πιστοί από όλο τον κόσμο.

Ο Αν. Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης, είχε συνάντηση συνεργασίας και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για το θέμα της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας», όπως και για άλλα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Κρήτης καθώς και στις δυνατότητες συμβολής των απανταχού Κρητών προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του πολιτιστικού κεφαλαίου και της ορθόδοξης παράδοσης του νησιού.  

Ο Αν. Γενικός της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά την βεβαιότητα των Αρχών της Κρήτης για την άψογη διοργάνωση του πλέον σημαντικού για την ορθοδοξία συνεδρίου από τον καιρό των Οικουμενικών Συνόδων.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη διασφαλισθεί σε υψηλό βαθμό η φιλοξενία των συμμετεχόντων και έχουν μέχρι στιγμής διαπιστευθεί 110 δημοσιογράφοι, ενώ όλα δείχνουν ότι η «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» θα αποτελέσει κομβικό γεγονός τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ορθόδοξες χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News