default-image

Μας έπνιξε η σκόνη- η πρόβλεψη των επόμενων ημερών

Κρήτη
Μας έπνιξε η σκόνη- η πρόβλεψη των επόμενων ημερών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πνίγηκε στη σκόνη η Κρήτη όπως αποδεικνύουν όχι μόνο τα αναπνευστικά προβλήματα, οι αλλεργίες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα αλλά και οι μετρήσεις από το σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που έχει τοποθετηθεί στην Πολυτεχνιούπολη Χανίων.

Μάλιστα οι μετρήσεις χτύπησαν «κόκκινο» στα Χανιά αφού η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε είναι 2.150 μικρογραμμάρια σκόνης ανα κυβικό όταν το όριο ασφαλείας είναι τα 50 μικρογραμμάρια! Φυσικά λαμβάνεται υπόψιν και η διάρκεια και η ένταση του φαινομένου μεταφοράς της σκόνης που οδήγησε στις υψηλές τιμές.

Οι μετρήσεις χτύπησαν το μεσημέρι της Τετάρτης "κόκκινο"

Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο neakriti.gr από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης η τιμή ήταν πάνω από 1.000 μικρογραμμάρια σκόνης ανα κυβικό στα Χανιά, με την τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων να φτάνει στο ζενίθ στη 13:30 το μεσημέρι οπότε και η κατάσταση ήταν κυριολεκτικά αποπνικτική και επικίνδυνη για την υγεία.

Στο χάρτη της κεντρικής φωτογραφίας μάλιστα αποτυπώνονται τα μεγάλα ποσοστά σκόνης που καταγράφηκαν την Τετάρτη ταλαιπωρώντας τους Κρητικούς.

Αφρικανική σκόνη και την Παρασκευή

Oι νοτιάδες που ταλαιπώρησαν ιδιαίτερα την Κρήτη και έπνεαν με ταχύτητα ακόμα και 155 χιλιομέτρων την ώρα άρχισαν μεν να εξασθενούν, οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα παραμένουν όμως και την Πέμπτη υψηλές, ενώ θα μας ταλαιπωρήσουν και την Παρασκευή.

Ενισχυμένοι άνεμοι το Σάββατο

Σύμφωνα με τον κ.Λαγουβάρδο για την Παρασκευή δεν παρατηρούνται βροχές ή αξιόλογη μεταβολή, ενώ το Σάββατο 26 Μαρτίου οι άνεμοι στην Κρήτη στρέφονται σε βοριάδες σχετικά ενισχυμένοι και έντασης 5-6 μποφόρ με τάση ωστόσο εξασθένισης από το μεσημέρι. H θερμοκρασία θα φτάσεις εως 14 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή ο καιρός δεν κρύβει εκπλήξεις και θα είναι καλός με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία εως 16 βαθμούς Κελσίου .

Τις επόμενες ημέρες, εως και την Τρίτη , δεν προβλέπεται επιστροφή των νοτιάδων χωρίς όμως να μπορεί να γίνει πιο μακρινή πρόβλεψη .

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News