Ειδήσεις

Στον κάδο σκουπιδιών 243.100 ευρώ λόγω...ανακύλωσης

Στον "αέρα" έχει τιναχθεί η οικολογική δράση της ανακύκλωσης στο Νομό Ηρακλείου, με Δήμους να δαπανούν τεράστια ποσά για μεταφορικά και για έξοδα ταφής στους ΧΥΤΑ, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα της "ΚΡΗΤΗ ΤV".

Μόνο ο δήμος Ηρακλείου καταβάλλει σε ημερήσια βάση 900 ευρώ και χωρίς να γίνεται ανακύκλωση υλικών καθώς το εργοστάσιο παραμένει κλειστό από τον περασμένο Νοέμβριο και με τους εργαζόμενους να μετρούν 140 μέρες απεργίας! Μάλιστα τα τέλη ταφής στους Πέρα Γαλήνους κοστίζουν 23-27 ευρώ ανα τόνο.

Εδώ και 4,5 μήνες, το συνολικό ποσό που έχουν καταβάλλει οι δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου ανέρχεται σε 243.100 ευρώ, ποσά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες.

Συνεχίζεται η απεργία- κλειστό το εργοστάσιο

Οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι για μισθούς πείνας όπως οι ίδιοι αναφέρουν, συνεχίζοντας την απεργία τους.Έτσι η νοικοκυρά ρίχνει το μπουκάλι στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης το οποίο όμως δεν καταλήγει στην ανακύκλωση, αλλά στα σκουπίδια.

Στον κάδο των σκουπιδιών χιλιάδες ευρώ

Δήμοι που συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά ρίχνουν στον κάδο των σκουπιδιών χιλιάδες ευρώ καθώς κάθε μήνα, λόγω του ότι το εργοστάσιο της ανακύκλωσης είναι κλειστό, πληρώνοντας ωστόσο το μεγάλο κόστος μεταφοράς τους αλλά και ταφής τους.

Αστρονομικά ποσά για τους Δήμους

Το ανακυκλώσιμο υλικό του δήμου αγγίζει τους 7.000 τόνους το χρόνο.  Από την πρώτη Νοεμβρίου έως σήμερα καταβάλλει σε καθημερινή βάση 900 ευρώ, ποσό που μεταφράζεται έως σήμερα σε 129.000 ευρώ.

Υψηλά τα ποσά της επιβάρυνσης και στον δήμο Μαλεβιζίου ο οποίος καταβάλλει κάθε μέρα 500 ευρώ για καύσιμα και κόστος ταφής τους ενώ μέχρι σήμερα το ποσό ανέρχεται στις 71.500 ευρώ.

Στα 300 ευρώ ανέρχεται το ημερήσιο κόστος επιβάρυνσης και ταφής ανακυκλώσιμων υλικών στο Δήμο Χερσονήσου,με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 42.900 ευρώ.

Η οικολογική αυτή δράση για την οποία καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες αλλά και καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κόσμου θα πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί λένε οι αρμόδιοι που ασκούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την εξεύρεση της χρυσής τομής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικής λύσης

Ο χρόνος είναι χρήμα και σε αυτή τη περίπτωση με τον δήμο Ηρακλείου να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλες νομικές ενέργειες εφόσον δεν βρεθεί λύση σε έναν μήνα.

Ενόψει της τουριστικής σεζόν, ο όγκος των σκουπιδιών θα διπλασιαστεί, με τους δημάρχους να πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ενώ το επίμαχο ζήτημα θα τεθεί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή,  στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης την Πέμπτη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια