Ειδήσεις

Αυξημένοι έλεγχοι σε εργοτάξια, λόγω ατυχημάτων

Με σκοπό τον έλεγχο των μέτρων ασφαλείας και τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας, συστήθηκε επιτροπή ελέγχων εργοταξίων από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Αφορμή τα δύο σοβαρά εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν χθες, το ένα στον κατασκευαστικό κλάδο όπου εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα και το δεύτερο, σε Δήμο της ενδοχώρας με εργαζόμενο στην καθαριότητα όπου και ακρωτηριάστηκαν δάχτυλα του χεριού του.

Την πρωτοβουλία αυτή πήρε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μετά από προσπάθεια μηνών και πιέσεων, σε συνεργασία με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να συσταθεί επιτροπή ελέγχων εργοταξίων, για να υπάρξει έλεγχος των μέτρων ασφαλείας και η διασφάλιση των συνθηκών εργασίας γενικότερα, λόγω της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.

Την επιτροπή εκ μέρους του ΕΚΗ απαρτίζουν εξειδικευμένοι συναδέλφοι (Σύλλογος Τεχνικών Υπ/λων Ελλάδος - Σωματείο Πτυχ. Χειριστών/Μηχαν/γων Ν. Ηρακλείου κ.ά.) από τον χώρο του κατασκευαστικού κλάδου.

Για ακόμη μια φορά, το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του καλεί κυβέρνηση να ενισχύσει τις Υπηρεσίες των ελεγκτικών μηχανισμών (Σ.ΕΠ.Ε-ΙΚΑ κ.ά.), με σκοπό τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Είναι ανεπίτρεπτο η Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου να έχει μόλις τρεις επιθεωρητές και (στο Λασίθι μόλις ένα )!, οι οποίοι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας.

Το ΕΚΗ αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως με όλες τις δυνάμεις του θα επιμείνει στην προσπάθεια για περισσότερους και στοχευόμενους ελέγχους, όπως αυτούς που πραγματοποιήθηκαν σήμερα 23/3/2016 και στους οποίους διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας σε δύο εκ των τριών εργοταξίων που ελέχθησαν.

Σχόλια