Ειδήσεις

Επιστοσύνη στην Ελλάδα από τους παράγοντες της αγοράς ενέργειας

Οι σημαντικές προοπτικές τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μέσω της αγοράς ενέργειας, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου.

Το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ και η Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) είχε τίτλο «Ενεργειακή αγορά: Ξεκλειδώνοντας το οικονομικό δυναμικό της Ελλάδας», και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας

Παρά τις χρηματοδοτικές, νομικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στην χώρα, παράγοντες της αγοράς ενέργειας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της Ελλάδας στον κλάδο και ειδικότερα σε σχέση με το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ. Η ανακοίνωση από τον υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη της έναρξης των εργασιών του αγωγού φυσικού αερίου TAP τον Μάιο, κέρδισε «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη χώρα, στην οποία το επενδυτικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί αισθητά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, όπως τονίστηκε.

Σε χαιρετισμό του ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «η Ελλάδα ασκεί μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία επιμένει να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι υψώνουν τείχη», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια γέφυρα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο οποίος ξεκινά να κατασκευάζεται τον Μάιο, δημιουργώντας «μια δυναμική ενεργειακή διαδρομή που εδραιώνει την ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της εξασφάλισης πολλαπλών ενεργειακών πηγών και οδεύσεων».

Στην ίδια λογική, σύμφωνα με το υπουργό ΠΕΝ, εντάσσεται η επέκταση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, αλλά και τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB, για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Ιράν, για τη διερεύνηση νέων, εναλλακτικών οδεύσεων του ρωσικού φυσικού αερίου, για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην μετατροπή της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο» υπογράμμισε στο γραπτό μήνυμά του ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας ενέργειας του ΥΠΕΝ κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος τόνισε ότι «η ενέργεια εκτός από εμπορεύσιμο αγαθό είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό», αναλύοντας τους βασικούς πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, η οποία ασκείται πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και εντάσσεται στην ενιαία στρατηγική της ΕΕ, όπως είπε. Μάλιστα, εξήγγειλε την εκπόνηση εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού το προσεχές διάστημα, με ιδιαίτερη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς επίσης και την εισαγωγή της βιοαιθανόλης στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Στόχος είναι, είπε, «ο λογαριασμός να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος με όσο το δυνατόν καθαρότερη ενέργεια».

Επένδυση 2,3 δις για την κατασκευή του TAP

Συνολικά στα 2,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει η επένδυση σε βάθος πενταετίας για την κατασκευή του TAP όσον αφορά το κομμάτι της Ελλάδα, ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης. «Η γεωγραφική θέση της χώρας μας όσον αφορά το προσφυγικό δε μας βοήθησε, όμως η γεωγραφική όσον αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές είναι ένα μεγάλο ατού» ανέφερε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρος Σέφκοβιτ, ο οποίος επεσήμανε το τεράστιο δυναμικό της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης και ως πύλης ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί έργα στην Ελλάδα», δήλωσε εκ μέρους της ο κ. Χρήστος Κοντογιώργος deputy adviser lending operations in Greece, προσθέτοντας ότι με εγγυήσεις η Τράπεζα ενδέχεται να χρηματοδοτήσει έργα με υψηλότερο ρίσκο. «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για έργα τόσο του Δημοσίου όσο και Ιδιωτικού Τομέα για την προώθηση σημαντικών επενδύσεων εντός του έτους», δήλωσε ο κ. Κοντογιώργος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, τα προσεχή έτη στον κλάδο της αγοράς ενέργειας αναμένεται η δημιουργία περίπου 40 χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο τομέας του ορυκτού πλούτου και η κατασκευή του αγωγού TAP, που πρόκειται να δημιουργήσει επιπλέον 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, με ταυτόχρονα σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους και την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, προσελκύοντας παράλληλα σημαντικά κεφάλαια επενδύσεων για ολόκληρη την αγορά.

Δημιουργία ενιαίας ενεργειακής αγοράς στην ΕΕ

Από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου για την Ευρώπη, το δυτικό ημισφαίριο και την Αφρική της κυβέρνησης των ΗΠΑ κ. Γουίλιαμ Σίλκγουόρθ τόνισε ότι η δημιουργία μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη θα συμβάλει σημαντικά στην εμπέδωση της ασφάλειας, χαιρετίζοντας εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης την υλοποίηση του TAP, και κάνοντας λόγο για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών, καθώς όπως είπε, «η Ευρώπη δεν πρέπει να εξαρτάται από έναν και μόνο ενεργειακό προμηθευτή».

«Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης παραμένουν φίλοι και εταίροι», ανέφερε ο κ. Σίλκγουορθ, διευκρινίζοντας ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι να στραφούν εναντίον της Ρωσίας, αλλά να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια στις αγορές, για τη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για έργα που δε συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ελλάδα σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου εξέφρασε με τη σειρά της η κα Βαλερί Ντουκρό εκτελεστική διευθύντρια του Global Gas Center.

Ο κ. Γκουρκάν Κουμπάρογλου πρόεδρος του International Association for Energy Economics έδωσε έμφαση στον Τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «αν και έχει παγώσει, δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιχειρήματα εναντίον του» και επεσήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για την αποθήκευση του φυσικού αερίου.

Ως βασικό προαπαιτούμενο τον στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα 20ετίας, χωρίς διακρίσεις, με βάση τις ανάγκες της χώρας, την ανάπτυξη βιώσιμων δομών και την υγιή λειτουργία του ενεργειακού κλάδου έθεσε ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου. «Το μεγάλο διακύβευμα είναι η παραγωγή πλούτου, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων» δήλωσε.

Σχόλια