default-image

Σαν σήμερα... ο Αϊνστάιν και ο Βενιζέλος

Σαν σήμερα... ο Αϊνστάιν και ο Βενιζέλος

Παράδοση της Καλαμάτας: Το πρωί της 23ης Μαρτίου του 1821, οι Έλληνες μπαίνουν στην Καλαμάτα και ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον αγά Αρναούτογλου να παραδοθεί. Οι Τούρκοι παραδίδουν στους εξεγερμένους την πόλη και τον οπλισμό τους με πρωτόκολλο. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες της Επανάστασης και ορκίζουν τους επαναστάτες.

Μήνυμα στην Ευρώπη

Στη σύσκεψη των οπλαρχηγών, αποφασίζεται η δημιουργία επαναστατικής επιτροπής, η οποία ονομάζεται "Μεσσηνιακή Γερουσία". Την ίδια ημέρα, η "Μεσσηνιακή Γερουσία" κοινοποιεί στους Ευρωπαίους ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Αφορισμός...

Ήταν 23 Μαρτίου του 1821 όταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' προχωρά στον αφορισμό του Αλέξανδρου Υψηλάντη λόγω της κήρυξης της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία. Από τον ίδιο τον Υψηλάντη, τον Κολοκοτρώνη, αλλά και πολλούς συγχρόνους του, θεωρείται ότι ο Πατριάρχης αφόρισε τους επαναστάτες κάτω από την πίεση του σουλτάνου. Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι ο Πατριάρχης, στο ξέσπασμα της Επανάστασης, ήταν επιφυλακτικός έως και αρνητικός.

Παρ' όλα αυτά μετά την είδηση για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων στην Πελοπόννησο, το κλίμα για τον Γρηγόριο στην Κωνσταντινούπολη γίνεται πολύ βαρύ. Έτσι, στις 10 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα, η Πύλη παύει τον Πατριάρχη από το αξίωμά του. Ο Γρηγόριος συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές, όπου υποβάλλεται σε βασανιστήρια. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, απαγχονίζεται μέσα στο Πατριαρχείο. Ήταν 76 ετών.

Εγένετο... φασισμός

Ήταν 23 Μαρτίου του 1919 όταν ο - τότε - σοσιαλιστής Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την ονομασία "Ι Fasci Italiani del Combattimento", που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως "Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες".

Αϊνστάιν σε... Βενιζέλο

Ακριβώς 10 χρόνια αργότερα, στις 23 Μαρτίου του 1929, δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" το περίφημο τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν με αποδέκτη την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο τηλεγράφημα ο μεγάλος επιστήμονας διαμαρτύρεται για τις αποβολές φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα πολιτικά τους "πιστεύω".

Το μέγα φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.

Ήταν 23 Μαρτίου του 1992, όταν σημειώνεται στην Αθήνα το περίφημο πλέον φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ., στην οδό Λουίζης Ριανκούρ. Η Αστυνομία έρχεται τετ-α-τετ με μέλη της "17 Νοέμβρη", τα οποία, ωστόσο, καταφέρνουν και διαφεύγουν. Η οργάνωση επρόκειτο να εξαρθρωθεί μετά από 10 χρόνια, το 2002.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News