default-image

Ιεράπετρα: Σπείρα "σπέρνει" τον τρόμο στην ύπαιθρο

Κρήτη
Ιεράπετρα: Σπείρα "σπέρνει" τον τρόμο στην ύπαιθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα καταγγελία αγρότισσας που καλλιεργεί πρώιμα κηπευτικά στη θέση "Ποτάμους", μεταξύ  Ιεράπετρας και Γρα Λυγιάς, ήταν αρκετή για να μας θυμίσει πόσο απροστάτευτος είναι ο κόσμος στην ύπαιθρο.

Τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, άγνωστοι δράστες που ήταν τουλάχιστον δύο, μπήκαν στο χώρο εκτροφής των οικόσιτων ζώων της αγρότισσας κ. Αθηνάς Χρηστάκη, δίπλα από το θερμοκήπιο της, και έσφαξαν μέσα στον στάβλο της, τα δυο μεγαλύτερα από τα πέντε  κατσικάκια της, τα οποία τοποθέτησαν πιθανά σε πλαστικές σκούρες σακούλες, για να μην φαίνονται και για να μην αφήσουν στη διαδρομή μέχρι το αυτοκίνητο τους, ίχνη αίματος.

Οι ίδιοι ενδεχομένως δράστες, οι οποίοι έδειξαν να γνωρίζουν τα κατατόπια του αγροκτήματος, φρόντισαν να αρπάξουν και 150 κιλά κρασί  που είχε αποθηκεύσει  το θύμα σε διπλανή ημιτελή αποθήκη, απ' όπου και πέρυσι, άγνωστο πώς, είχαν  κάνει φτερά 200 κιλά ρακής.

«Ήρθα το πρωί της Δευτέρας να ταΐσω και να ποτίσω τα  ζώα που εκτρέφω στο κτήμα μου, για τις ανάγκες της οικογένειας μου, τώρα που μας γυρίζουν οι καταστάσεις που βιώνουμε, στη ζωή που έκαναν οι γονείς και οι παππούδες μας. Βρήκα τη σιδερένια πόρτα ανοικτή, το κλειδί της κλειδαριάς  πεταμένο κάτω στο δρόμο,  και τα ζώα μου πολύ τρομαγμένα. Μόλις με είδαν τα ζωντανά μου, όλα έτρεξαν πάρα πολύ φοβισμένα στα πόδια μου. Σαν να ήθελαν να μου ανακοινώσουν κάτι κακό. Κατάλαβα πριν προχωρήσω στα ενδότερα, ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Οι κατσίκες μου ήταν δεμένες εκεί που τις δένω πάντα, αλλά ήταν πάρα πολύ ανήσυχες. Όταν προχώρησα στον ιδιαίτερα διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο, όπου έχω τα 5 μικρά   κατσικάκια από τα 6 που γέννησαν οι δυο  κατσίκες που εκτρέφω, είδα σε δυο σημεία το αίμα στο πάτωμα. Πάγωσα… Οι αδίστακτοι  δράστες, είχαν σφάξει μέσα στο στάβλο  μου τα δυο μεγαλύτερα  κατσικάκια  και τα είχαν πάρει μεταφέροντας τα με πλαστικές σακούλες, για να μην αφήσουν ίχνη», μας είπε φανερά στενοχωρημένη για ότι της συνέβη, η κ Αθηνά Χρηστάκη.

«Δε στενοχωρήθηκα για την οικονομική ζημιά που μου έκαναν. Στενοχωρήθηκα γιατί ένιωσα ότι μου πήραν τα ζωντανά  με τα οποία είχα δεθεί συναισθηματικά. Τα είχα σαν τα παιδιά μου. Τους μιλούσα και μου απαντούσαν με τον δικό τους τρόπο. Εδώ σε αυτόν τον χώρο, ερχόμουν και ηρεμούσα, όταν ήμουν στρεσαρισμένη από το άγχος της δουλειάς, με τις χαμηλές τιμές που έχουμε φέτος στα κηπευτικά. Τα ζώα  αναγνωρίζουν αυτό που τους προσφέρουμε και μας δίνουν αγάπη και αφοσίωση. Αυτή η αγάπη,  λειτουργεί αγχολυτικά για εμάς. Μας ξεκουράζει και μας ηρεμεί», πρόσθεσε η κ. Χρηστάκη.

Κάλεσε την Αστυνομία, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην καταγγελία της. Άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, πήγαν στο χώρο της κατέγραψαν το περιστατικό, έψαξαν αλλά δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στους δράστες. Από την κατάθεση της κ. Χρηστάκη, προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία, προκειμένου να τα συνδυάσουν για να συνεχίσουν την έρευνα τους, η οποία επικεντρώνεται σε ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν προς το παρόν μόνο κάποιες υπόνοιες.

Το πρωί της Τρίτης, μπαίνοντας στην αποθήκη της, όπου φυλάσσει τα "κρασόρακα" της, η κ. Χρηστάκη, ανακάλυψε ότι το πλαστικό βαρέλι  στο οποίο είχε 150 κιλά κόκκινο κρασί, ήταν στη θέση του σκεπασμένο… αλλά εντελώς άδειο.

«Τυχαία μια μέρα μετά ανακάλυψα ότι, εκτός από τα κατσικάκια μου, οι δράστες είχαν κλέψει και 150 κιλά κρασί ντόπιο, που είχαμε βγάλει πέρυσι από τις κρεβατίνες μας. Από την ίδια αποθήκη πέρυσι μας είχαν πάρει και 200 κιλά ρακή. Δεν βρήκαμε ποτέ εκείνον που μα είχε πειράξει.

Εδώ στο κτήμα, βρισκόμαστε όλη μέρα και πολλές φορές μένουμε στην αγροικία που έχουμε φτιάξει. Πιστεύαμε ότι δεν θα μας πειράξει ποτέ κανένας και δεν παίρναμε μέτρα ασφάλειας. Τώρα η κατάσταση έχει αρχίσει να θυμίζει Άγρια Δύση. Τώρα θα μας υποχρεώσουν να βάλουμε συναγερμούς και κάμερες, για να παρακολουθούμε μη μας κλέψουν τις κατσίκες, τα κατσικάκια, τις κότες, τους πετεινούς, τις φραγκόκοτες  και τα κουνέλια μας. Έτσι δεν αισθανόμαστε ασφαλείς και θα πρέπει η πολιτεία να μας προστατέψει. Αν η Αστυνομία δεν έχει προσωπικό να επανασυστήσουν την Αγροφυλακή. Να υπάρχει αστυνόμευση στην ύπαιθρο. Να σταματήσουν οι φτωχοί αγρότες να χάνουν τα μηχανήματα τους, τα εισοδήματα τους και τα ζώα τους από τις αγροικίες τους. Δεν πάει άλλο…»,  καταλήγει η κ Αθηνά Χρηστάκη, ενώ κάνει έκκληση σε όποιον τυχόν είδε κάποια ύποπτη κίνηση τη νύχτα της περασμένης Κυριακής, στην περιοχή όπου βρίσκεται το αγρόκτημα της να επικοινωνήσει με την Ασφάλεια Ιεράπετρας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News