default-image

Το νερό της Κρήτης ξεδιψάει Ευρώπη και Ισραήλ

Κρήτη
Το νερό της Κρήτης ξεδιψάει Ευρώπη και Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 170 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχεται η αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα, ενώ παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστική, καθώς η κρίση πιέζει τα τελευταία χρόνια τις τιμές των προϊόντων.

Ακόμα, η σημαντική άνοδος του τουρισμού, οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και η ανεπάρκεια του υδροδοτικού δικτύου σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραγόμενων όγκων από τις ελληνικές εταιρείες που  δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα εισαγωγών.

Όμως, η αύξηση αυτή είναι δυσανάλογη με τη μικρή ανάκαμψη που καταγράφουν οι πωλήσεις σε αξία τον τελευταίο χρόνο και όπως χαρακτηριστικά τονίζουν παράγοντες της αγοράς «αν πουλούσαμε τις ίδιες ποσότητες με τιμές του 2009, θα είχαμε πλουτίσει». Η στροφή των καταναλωτών σε οικονομικότερες λύσεις έχει ωθήσει την αύξηση των πωλήσεων εμφιαλωμένων νερών ιδιωτικής ετικέτας (private label) εις βάρος των επώνυμων προϊόντων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, τη δική της ξεχωριστή θέση στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού έχει καταφέρει να κερδίσει η κρητική εταιρεία ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ που παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό ZARO'S.

H εταιρεία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Κρήτη και πανελλαδικά ελέγχει το 6% της αγοράς.

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΒΟΤΟΜΟΣ ΑΕ κ.Χριστόφορος Παπαδημητράκης, το 60% της παραγωγής διοχετεύεται στην αγορά της Κρήτης (από 85% το 2009), το 35% κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα και το 5% στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στις αγορές του Ισραήλ, της Κύπρου και της Γερμανίας.

Στόχος είναι το ZARO'S να κατακτήσει και άλλες αγορές στο εξωτερικό, αν και εκτός Ελλάδος τα περιθώρια κέρδους μειώνονται, καθώς τα κόστη μεταφοράς πολλαπλασιάζονται.

70 εκατ. φιάλες

«Η παραγωγή μας σήμερα ανέρχεται σε 70 εκατ. φιάλες τον χρόνο και η δυναμικότητα υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει και τα 100 εκατ. φιάλες»αναφέρει ο κ. Παπαδημητράκης.

To νερό, το οποίο πήρε το όνομά του από το χωριό Ζαρός του νομού Ηρακλείου - και η εταιρεία από τη λίμνη Βότομος -, προέρχεται από δύο πηγές στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Η πρώτη είναι η πηγή Αμάτι, από την οποία βγαίνουν 400 κυβικά μέτρα φυσικού μεταλλικού νερού την ώρα. Η δεύτερη είναι η Στέρνα, από το νερό της οποίας παράγεται το επιτραπέζιο νερό ZARO'S με διάφορες ιδιωτικές ετικέτες (private labels - φασόν). To 75% της παραγωγής είναι φυσικό και ανθρακούχο μεταλλικό νερό και το 25% επιτραπέζιο.

Οι πέντε γραμμές παραγωγής του εργοστασίου βρίσκονται έξω από τον Ζαρό στον δήμο Φαιστού του νομού Ηρακλείου σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 15.850 τ.μ.

Το 45% της εταιρείας ΒΟΤΟΜΟΣ ανήκει στον δήμο Φαιστού, το 17% στους 55 εργαζομένους της εταιρείας και το υπόλοιπο 38% είναι μοιρασμένο σε περίπου 800 μικρομετόχους.

Αποκλεισμός από το ΕΣΠΑ

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδημητράκης, «επειδή βασικός μέτοχος είναι ο δήμος, έχουμε αποκλειστεί από τα κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, αφού συμμετέχει με ποσοστό άνω του 25% θεωρούμαστε μεγάλη επιχείρηση. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει το 2009 επενδύσεις 8 εκατ. ευρώ με δανεισμό και από τότε όλες οι νέες επενδύσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και αφορούν μικρά ποσά».

Ενδεχομένως μια λύση θα ήταν η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα έριχνε το ποσοστό του δήμου ώστε να αποκτήσει η εταιρεία πρόσβαση στα κοινοτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα θα μειώνονταν ο δανεισμός των περίπου 5,5 εκατ. ευρώ και κυρίως το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του που φθάνει τα 700.000 ευρώ, γεγονός που θα άλλαζε την εικόνα της επιχείρησης.

Παρ' όλα αυτά το ΖARO'S πουλάει και το 2015 o τζίρος της ΒΟΤΟΜΟΣ ανήλθε σε 10,8 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. το 2012 και τα κέρδη EBITDA σε 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ επετεύχθη οριακή καθαρή κερδοφορία. Το τελικό αποτέλεσμα επιβαρύνθηκε από αποσβέσεις 1 εκατ. ευρώ αλλά και από προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις λόγω προβλημάτων στη λειτουργία ορισμένων σουπερμάρκετ που προμηθεύει η εταιρεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News