default-image

Δεκαέξι αυτοκτονίες επιχειρηματιών απετράπησαν στο Ηράκλειο

Κρήτη
Δεκαέξι αυτοκτονίες επιχειρηματιών απετράπησαν στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, η οποία προσφέρει κοινωνικό έργο εν μέσω κρίσης, λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Ενδεικτικά, τα τηλεφωνήματα στην εν λόγω γραμμή ανήλθαν σε 817 το 2014 και σε 1.000 το 2015, εκ των οποίων τα 800 προέρχονται από επαγγελματίες από την Κρήτη, ενώ τα υπόλοιπα από την υπόλοιπη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια αυξητική τάση. Μάλιστα, χάρη στην επέμβαση ψυχολόγου, αποτράπηκε το μοιραίο σε τουλάχιστον 5 περιπτώσεις στο 2014 και σε 11 το 2015, σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη.

Η τηλεφωνική γραμμή (2810.390.708) λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Φιλί ζωής έξι μηνών για τη γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ

Τη χρηματοδότηση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, η οποία προσφέρει κοινωνικό έργο εν μέσω κρίσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποτροπή αυτοκτονικών περιστατικών, ζήτησε από τον περιφερειάρχη Κρήτης ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Σταύρος Αρναουτάκης απάντησε θετικά, ενώ παράλληλα πληροφορήθηκε από τον κ. Λεκάκη την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης που καταγράφεται όχι μόνο σε επίπεδο Κρήτης, αλλά σε επίπεδο χώρας. Έτσι, παρά τις αρχικές ανησυχίες, καθότι η χρηματοδότηση έληγε και κανείς δεν ήταν σε θέση να ξέρει αν η γραμμή θα συνεχίσει να υπάρχει, τα χαρμόσυνα μηνύματα ήρθαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του περιφερειάρχη και του κ. Λεκάκη, οπότε και αποφασίστηκε η αποτελεσματική και αναγκαία δράση της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης να συνεχιστεί και για τους επόμενους 6 μήνες.

«Ο περιφερειάρχης κατά τη συζήτησή μας ήταν πολύ θετικός. Διέκρινε και εκείνος την κατάσταση που επικρατεί γενικά στη χώρα και τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει η γραμμή. Γι' αυτό και συμφώνησε πως η γραμμή δεν πρέπει να σταματήσει να παρέχει στήριξη στους επαγγελματίες, αποτρέποντας τις όποιες αυτοκτονικές τάσεις παρουσιάζονται. Η Περιφέρεια θα διαθέσει ένα ποσό και έτσι η γραμμή και το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει θα συνεχίσουν το έργο τους», είπε ο κ. Λεκάκης λίγο μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη.

Ωστόσο, ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη η λειτουργία της γραμμής να εξασφαλιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανέφερε πως κατατέθηκε μελέτη στην Περιφέρεια, ώστε η γραμμή να ενταχθεί σε κάποιο πλαίσιο για την ανθρωπιστική κρίση, με σκοπό να καθιερωθεί η λειτουργίας της για τουλάχιστον μια 5ετία και να μην αγωνιούν κάθε λίγο και λιγάκι για το μέλλον της.

Στο τραπέζι και οι αποζημιώσεις

Στα πλαίσια της χθεσινής συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ με τον περιφερειάρχη Κρήτης, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία του περασμένου Ιανουαρίου στην περιοχή του Δρακουλιάρη Ηρακλείου. Στην περίπτωση αυτή, όπως είπε ο κ. Λεκάκης, θα υπάρξει μια ευρεία σύσκεψη με στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια έχουν σχέση με γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ ζητούμενο παραμένει αν και με ποιον τρόπο θα αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις για τις ζημιές σε πρώτες ύλες και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, κάτι που, ως γνωστόν, δεν περιλαμβάνεται στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στον κλάδο.

«Η Υπουργική Απόφαση ζητά από τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες να προσκομίσουν πάρα πολλά έγγραφα και δικαιολογητικά, μπερδεύοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία. Την ίδια στιγμή, δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με αποζημιώσεις για εμπορεύματα και μηχανολογικό εξοπλισμό. Αναφορικά με αυτό το σοβαρό θέμα, αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση εντός πιθανότατα αυτής της εβδομάδας στην Περιφέρεια, όπου θα συζητηθεί κάθε δυνατότητα απλούστευσης των διαδικασιών, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν επιτέλους», δήλωσε σχετικά ο κ. Λεκάκης.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη-Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News