default-image

Ματωμένοι Προμαχώνες του Μεγάλου Κρητικού Πολέμου

Πολιτισμός
Ματωμένοι Προμαχώνες του Μεγάλου Κρητικού Πολέμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ενόψει της Εθνικής Επετείου, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του τρίτου ποιητικού-ιστορικού έργου του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Γ. Καργάκη, με τίτλο «Ματωμένοι Προμαχώνες του Μεγάλου Κρητικού Πολέμου, 1645-1669».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην αίθουσα Καστελλάκη (1Ος όροφος) και θα ξεκινήσει στις 19:00 το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα μιλήσει ο κ. Μιχάλης Τζανάκης, φιλόλογος και συγγραφέας, και θα απαγγελθούν αποσπάσματα του ποιητικού έργου από μέλη του Ομίλου Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ηρακλείου (ΚΡΗΤΩΝ ΛΟΓΟΣ) και της Λέσχης Ανάγνωσης «ΊΤΑΝΟΣ». Ο συντονισμός της παρουσίασης θα γίνει από τη φιλόλογο κα Δέσποινα Μαρκατάτου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις Ίτανος και η ομώνυμη Λέσχη Ανάγνωσης, σε συνεργασία με τον Όμιλο Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ηρακλείου (ΚΡΗΤΩΝ ΛΟΓΟΣ).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Μεγάλος Κρητικός Πόλεμος, 1645-1669, έχει θεωρηθεί από τους ιστορικούς ως ένας πρώιμος Παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Χριστιανικής Δύσης, στο πολύπαθο νησί της Κρήτης.

Η 24ετής διάρκειά του, οι εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων, η καταστροφή των μεγάλων πόλεων -Χανιά, Ρέθυμνο, Χάνδακας… αλλά και χωριών, η λεηλασία της υπαίθρου, τα δεινά του λαού και ο εκπατρισμός χιλιάδων Κρητών, μαρτυρούν το μέγεθος του πολέμου.

Ενετοί-Φράγκοι και Κρήτες παρά τις διαφορές τους, λόγω βενετικής κατοχής, πάλεψαν ηρωικά μπροστά στην επιθετικότητα ενός οργανωμένου μωαμεθανικού στρατού. Όμως, με την άλωση του Χάνδακα, 1669, η Κρήτη θα περάσει από τη βενετική στην οθωμανική σκλαβιά.

Ο πόλεμος αυτός έγινε ιστορία από τους ιστορικούς και ποίηση από τους ποιητές της εποχής, με τον Ρεθυμνιώτη Μαρίνο Τζάνε Μπουνιαλή, να κρατάει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου ποιητή του Πολέμου.

Το παρόν έργο του Κωνσταντίνου Καργάκη έχει αναφορά στον Μπουνιαλή και το έργο του αφιερώνεται σ' αυτόν, όμως, κινείται αυτόνομο. Ως έργο της σύγχρονης κρητικής λογοτεχνίας έχει μια διαφορετικότητα ως προς τη μορφή (γλώσσα-ύφος) και εν πολλοίς ως προς το περιεχόμενο, αφού καλύπτει και την περίοδο της Βενετοκρατίας, και αντλεί το υλικό του από μία ευρύτατη βιβλιογραφία, ελληνική, ευρωπαϊκή και τουρκική.

Με 2.000 ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους στίχους ο Κωνσταντίνος Καργάκης μάς φέρνει μπροστά στις εφιαλτικές στιγμές του Πολέμου. Μας φέρνει μπροστά σε μία ιστορία αδίδακτη στα σχολεία μας, ανασύροντας μια αδικοχαμένη μνήμη για τη μαρτυρική Κρήτη του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News