default-image

Έρχονται πρόσφυγες στην Κρήτη, διαβάστε πότε και που

Έρχονται πρόσφυγες στην Κρήτη, διαβάστε πότε και που

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορεί να είναι σε 10 ημέρες. Μπορεί να είναι και σε 10 μήνες»... Με τη χαρακτηριστική αυτή σιβυλλική φράση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, όπως ομοίως λίγο νωρίτερα και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επιβεβαίωσαν χθες στην αντιπροσωπία της ΠΕΔ Κρήτης πως και το νησί μας θα κληθεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες σε κάποια στιγμή. Μόνο που το πότε ακριβώς θα είναι η στιγμή αυτή δεν το γνωρίζουν επί του παρόντος στην κυβέρνηση!

Και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί, τους οποίους επισκέφτηκαν χθες ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηρακλείου και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης εμφανίστηκαν στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος. Γνωστοποίησαν, σε πλήρη επιβεβαίωση των αναλυτικών ρεπορτάζ της "Ν.Κ.", τη δεδομένη εμπλοκή της Κρήτης στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά κατά τη β' φάση του εθνικού σχεδιασμού.

Εκείνο που δε θέλησαν ή δεν μπορούσαν να καταστήσουν σαφές στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού μας οι δύο υπουργοί είναι αφενός το πότε θα εμπλακεί ενεργά η Κρήτη και αφετέρου το τι όγκο προσφυγικών ροών θα πρέπει να αναμένουμε, όταν έρθει εκείνη η ώρα, εδώ στο νησί.

Δύο ερωτήματα

Οι δύο υπουργοί, με βάση την αίσθηση που μας μετέφεραν από τις συζητήσεις οι δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων, επέλεξαν να μην απαντήσουν συγκεκριμένα, όχι λόγω σκοπιμοτήτων, αλλά πολύ απλά επειδή δεν είναι σε θέση τη δεδομένη στιγμή να απαντήσουν στα δύο καίρια ερωτήματα, που βεβαίως, όσο δεν έχουν απαντήσεις συγκεκριμένες, συντηρούν ένα θολό τοπίο και γεννούν έναν σχετικό προβληματισμό και μια ανησυχία στους τοπικούς φορείς, αιρετούς, παραγωγικούς φορείς, τουριστικούς παράγοντες και φυσικά και στην τοπική κοινωνία της Κρήτης.

Και οι δύο υπουργοί άφησαν να εννοηθεί πως το αρχικό πλάνο προβλέπει περιορισμένο αριθμών προσφύγων στην Κρήτη, σε έναν αριθμό μερικών εκατοντάδων, δηλαδή. Όμως αυτό, όπως και οι χρόνοι εμπλοκής της Κρήτης, είναι δύο παράγοντες που είναι τελείως στον... "αέρα", αφού εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει εφεξής η περίφημη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και πώς θα κινηθούν οι προσφυγικές ροές. Αν η συμφωνία κυλήσει κανονικά και υπάρξει μια ομαλοποίηση στην προσφυγική κρίση, τότε το νησί μας θα υποδεχτεί πρόσφυγες σε μερικούς μήνες από σήμερα και σε πολύ μικρούς αριθμούς. Αν, στον αντίποδα, οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας αυξηθούν άρδην, με το δεδομένο και της βελτίωσης του καιρού στο Αιγαίο, τότε δεν αποκλείεται η Κρήτη να εμπλακεί ενεργά πολύ άμεσα, δηλαδή ακόμα και στα μέσα Απριλίου, υποδεχόμενη ακόμα και πολλές χιλιάδες πρόσφυγες!

Η ΠΕΔ Κρήτης

Νεότερα δεδομένα και ενημέρωση ίσως προκύψουν πάντως μεθαύριο. Συγκεκριμένα, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, που θα συγκληθεί στις 10 το πρωί και όπου το "παρών" θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος την Παρασκευή θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην παρέλαση στο Ηράκλειο.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά τα των χθεσινών επαφών στην Αθήνα... Η πρώτη συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΠΕΔ Κρήτης έγινε το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι δήμαρχοι έθεσαν στον Γιάννη Μουζάλα ευθέως το ερώτημα αν συμπεριλαμβάνεται η Κρήτη στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό. Ο υπουργός απάντησε καταφατικά. Όπως είπε, όντως η Κρήτη θα εμπλακεί και αυτή, αλλά βρίσκεται στη δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση χώρων κοντά στον αστικό ιστό, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές με τη μορφή κάμπινγκ. Ο ίδιος τούς παρέπεμψε στο παράδειγμα του Ελαιώνα στην Αττική. Ο υπουργός τόνισε όμως ότι όλα αυτά θα γίνουν μόλις αρχίσουν να εισρέουν οι πρώτοι κοινοτικοί πόροι, που θα χρηματοδοτήσουν τις υποδομές αυτές, οι οποίες θα είναι σαφώς καλύτερες από τις υπάρχουσες.

Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε πως δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός εις βάρος της Κρήτης. Αντιθέτως, θα υπάρξει συνεννόηση με την ΠΕΔ, όπου θα προηγηθεί μια καταγραφή υπαρχόντων χώρων, μακριά από τουριστικές περιοχές και κυρίως στην ενδοχώρα του νησιού.

Οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Κρήτης, και ιδίως ο δήμαρχος Χανίων, μετέφεραν μια έντονη αγωνία στον υπουργό για ενδεχόμενες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από τα νότια της Κρήτης, και ειδικότερα από τη Λιβύη. Ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός...

Στο ίδιο μήκος και ο Βίτσας

Μετά τον Γιάννη Μουζάλα, η αντιπροσωπία της ΠΕΔ Κρήτης επισκέφτηκε και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος ουσιαστικά επανέλαβε τα ίδια πράγματα με τον Γιάννη Μουζάλα.

Επιβεβαίωσε και αυτός τη δεδομένη εμπλοκή της Κρήτης, σε δεύτερη φάση βεβαίως, την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά.

«Ο κ. Βίτσας μάς επιβεβαίωσε, όπως το έκανε και ο κ. Μουζάλας, πως η Κρήτη θα εμπλακεί στη διαχείριση του προσφυγικού σε β' φάση και όχι τώρα. Το πότε θα γίνει αυτό δεν το προσδιόρισε. Μας είπε χαρακτηριστικά πως δεν το γνωρίζει. Μπορεί θεωρητικά να είναι ακόμα και σε 10 μέρες. Μπορεί να είναι και σε 10 μήνες. Απ' ό,τι αντιληφθήκαμε, ο υπουργός δεν μπορούσε να προσδιορίσει τους χρόνους, επειδή ακριβώς είναι σε συνάρτηση με τις έμπρακτες εξελίξεις, το πώς θα κινηθούν οι προσφυγικές ροές, πώς θα προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε ίσως κάποια νεότερα την Πέμπτη, στη συνεδρίαση που συγκαλούμε της ΠΕΔ Κρήτης, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο κ. Λαμπρινός, που διευκρίνισε πως και στις δύο συναντήσεις δεν τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι συγκεκριμένοι πιθανοί χώροι φιλοξενίας προσφύγων.

«Ο κ. Μουζάλας, όπως και ο κ. Βίτσας μάς ξεκαθάρισαν ότι σε πρώτη φάση η Κρήτη δε βρίσκεται στο σχεδιασμό για την υποδοχή των προσφύγων, θα βρίσκεται στην επόμενη φάση. Ο κ. Μουζάλας βρήκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την πρότασή μας για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα εξετάσουμε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Και οι δύο υπουργοί είπαν ότι θα ενισχύσουν το αίτημά μας για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο μας. Έναν χώρο όπου, εφόσον γίνουν βεβαίως κάποια έργα και επισκευές, μπορούν να φιλοξενηθούν περί τα 250-300 άτομα.

Και οι δύο υπουργοί μάς είπαν πως δεν πρέπει να ανησυχούμε στην παρούσα φάση για προσφυγικές ροές από τα νότια, από Λιβύη δηλαδή», ανέφερε με τη σειρά του στη "Ν.Κ." ο κ. Βάμβουκας.

Συνάντηση δημάρχων

Σε ρυθμούς προσφυγικού θα κινηθεί και σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης. Στις 9 το πρωί ο Βασίλης Λαμπρινός θα συναντηθεί με τους δημάρχους του ν. Ηρακλείου, με επίκεντρο τη μεγάλη αποστολή ειδών (τροφίμων μακράς διάρκειας, φαρμάκων, ειδών ένδυσης και υπόδησης κ.ά.), που συγκεντρώθηκαν στο νησί για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη και αλλού.

Εντωμεταξύ, το Συντονιστικό Κρήτης για τους πρόσφυγες, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Κρήτης, η Εκκλησία της Κρήτης, Δήμοι του νησιού, επιμελητήρια, επιστημονικοί σύλλογοι, εργατικά κέντρα, φορείς, συλλογικότητες, εθελοντές και απλοί πολίτες του νομού Ηρακλείου, αλλά και της Κρήτης, σε μια προσπάθεια στόχευσης στις άμεσες ανάγκες των προσφύγων, ανακοίνωσε χθες την αναλυτική λίστα με τα είδη που συγκεντρώνονται για τα κέντρα φιλοξενίας.

Παρέμβαση εργαζομένων ΟΤΑ

Παρέμβαση με νόημα είχαμε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζόμενων των ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, που κάλεσε μέσω ανακοίνωσης τις δημοτικές Αρχές και τους συλλογικούς φορείς της Κρήτης να στηρίξουν την προσπάθεια αρωγής στο προσφυγικό, χωρίς όρους, που δημιουργούν τεχνητές συνθήκες απομονωτισμού. Μάλιστα, εξέφρασε την καταδίκη του για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News