Ειδήσεις

Το neakriti.gr μας συστήνει τον γίγαντα των αιθέρων

Όταν μιλάμε για μεταφορά επιβατών, κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να συγκριθεί με το Airbus A380. Όσα αεροδρόμια θέλουν να έχουν την τιμή να το φιλοξενήσουν θα πρέπει να διαθέτουν κεντρικό αεροδιάδρομο που να υπερβαίνει τα 2950 μέτρα που χρειάζονται για την απογείωσή του, ενώ ο ICAO έχει αυξήσει τα διαστήματα απογειώσεων προσγειώσεων από 6 σε 10 λεπτά.

Η αποστολή της "ΚΡΗΤΗ TV" βρέθηκε στην Τουλούζη της Γαλλίας στα πλαίσια παραλαβής του τελευταίου από τα Airbus Α 320 ceo της Αegean και είχε την ευκαιρία να βρεθεί στη γραμμή κατασκευής του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο που δεν είναι άλλο από το Airbus Α 380 ή αλλιώς τον γίγαντα των αιθέρων.

Το αεροσκάφος, που σύμφωνα με τους ανθρώπους της Airbus είναι το καμάρι τους μιας και χαρακτηρίζεται ως ένα παλάτι υψηλής τεχνολογίας, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 500 επιβάτες σε διαμορφωμένες καμπινές που θυμίζουν πολυχώρους μεγάλων πεντάστερων ξενοδοχείων.

Στη γραμμή Α της Airbus στην Τουλούζη καταγράψαμε τη διαδικασία συναρμολόγηση ενός γιγάντιου αεροπλάνου που έχει πτερύγια που ξεπερνούν σε μήκος ένα ολόκληρο Airbus A320. Εικοσιπέντε χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται πυρετωδώς για τον "γίγαντα" των αιθέρων, μιας και οι παραγγελίες του το τελευταίο διάστημα έχουν "απογειωθεί".

Όπως τόνισαν στελέχη της Airbus στην αποστολή μας, η Emirates αυτή τη στιγμή είναι η εταιρία που χρησιμοποιεί πολύ αυτό το αεροπλάνο μιας και αυτή την περίοδο 7 Airbus Α380 είναι έτοιμα να παραδοθούν στον μεγάλο αεροπορικό κολοσσό.

Ακολουθούν η Qatar, η Quantas και βεβαία μεγάλες αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης όπως είναι η LUFTHANSA, η British και η Air France. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα Airbus Α380 έχει προσγειωθεί τρεις φορές στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας μιας και είναι και το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα που μπορεί να εξυπηρετήσει τον γίγαντα των αιθέρων.

Η διαδικασία κατασκευής διαρκεί δύο χρόνια μιας και στο εργοστάσιο της Airbus, στην Τουλούζη της Γαλλίας, γίνεται σχεδόν το 100% της κατασκευής και συναρμολόγησης του αεροπλάνου.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη Σήμερα":

 

Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια