default-image

Εδώ και τώρα επίλυση του προσφυγικού ζητούν οι ξενοδόχοι

Κρήτη
Εδώ και τώρα επίλυση του προσφυγικού ζητούν οι ξενοδόχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το βλέμμα στο προσφυγικό ζήτημα και ελπίζοντας στη γρήγορη επίλυσή του, ο τουριστικός κλάδος της Ιεράπετρας, συνεχίζει να λαμβάνει θετικά μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο που ξεκινά σε λίγες μέρες. Με επιφυλακτικότητα και υπομονή παρακολουθούν τις εξελίξεις οι τουριστικοί πράκτορες που εδώ και πολλά χρόνια πασχίζουν να γεμίσουν τα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας με ποιοτικό τουρισμό.

«Για μένα η εικόνα της νέας περιόδου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη. Όσο πιο γρήγορα λυθεί το προσφυγικό τόσο γρηγορότερα θα ξεκαθαρίσει το τουριστικό τοπίο. Αυτή τη στιγμή η ζημιά έχει γίνει στην τουριστική Κω και τα γειτονικά νησιά, όχι όμως και στην Κρήτη.

Η τουριστική αγορά πάντως, θα εξαρτηθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Στις φετινές προκρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι πελάτες έδιναν ένα πολύ μικρό ποσοστό σαν προκαταβολή, ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι προκαταβολές τους ξεπερνούσαν το 50% της αξίας των διακοπών τους. Με τα χρήματα αυτά οι τούροπερέϊτορ, μπορούσαν να δώσουν και εκείνοι προκαταβολές στα ξενοδοχεία και τις αεροπορικές εταιρείες. Αυτό δείχνει ότι κυριαρχεί στο μυαλό των επισκεπτών μας η αβεβαιότητα», μας εξήγησε ο τουριστικός πράκτορας κ. Γιώργος Μαυράκης.

«Όλοι οι επιχειρηματίες του τουρισμού βρισκόμαστε σε τεντωμένο σχοινί, γιατί φοβόμαστε τα απρόοπτα, δεδομένου ότι το τουριστικό προϊόν είναι πάρα πολύ ευαίσθητο. Σίγουρα μας χαροποιεί ότι, οι κρατήσεις πάνε καλύτερα από πέρυσι, και αντλούμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι αυξάνονται σημαντικά στην Ιεράπετρα οι αφίξεις από τη Σκανδιναβική αγορά(Σουηδία, Δανία), από την Γερμανία, την Τσεχία , την Σλοβακία και την Πολωνία. Αυτή η θετική εικόνα επιβεβαιώθηκε και στην διεθνή έκθεση τουρισμού του Βερολίνου.», πρόσθεσε ο κ. Μαυράκης.

Το πρώτο μεγάλο ξενοδοχείο που θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες της νέας περιόδου, θα είναι το "Ostria Beach" στους "Καθαράδες" ανατολικά της Ιεράπετρας, ενώ θα ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Μετά τη διεθνή έκθεση του Βερολίνου, αν και τα μηνύματα που έχουμε είναι θετικά, οι ξενοδόχοι είμαστε κάπως ανήσυχοι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας από τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς όλοι οι Ευρωπαϊκοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων τους, εικόνες από την Ελλάδα, όπου κυριαρχούν οι καταυλισμοί των προσφύγων. Αυτές οι εικόνες δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στους Ευρωπαίους για τη χώρα μας, τη στιγμή που περιμένουμε να διαμορφώσουμε την τελική εικόνα για τη νέα σαιζόν», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν ακυρώσεις που να χρεώνονται στο προσφυγικό ζήτημα ο κ. Βαρδάκης ήταν καθησυχαστικός.

«Όχι δεν έχουμε καμία ακύρωση, λόγω του προσφυγικού ζητήματος προς το παρόν. Δεν μας έχει προκαλέσει καμία ζημιά μέχρι σήμερα, αλλά δεν αποκλείεται να υποστούμε κάποια ζημιά αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.

Τώρα βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου των κρατήσεων. Οι προκρατήσεις πήγαν καλά, αλλά περιμέναμε να πάνε ακόμα καλύτερα τη στιγμή που οι τουρίστες γύρισαν την πλάτη τους στην Τουρκία.

Εμείς στην Ιεράπετρα θα έχουμε αύξηση στις αφίξεις από τη Γερμανία και πολύ μικρή αύξηση στις αφίξεις από τη Ρωσία. Από τη Γαλλία πάμε καλά με τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, ενώ ανοδικά κινείται και η αγορά της κεντρικής Ευρώπης, με τους Τσέχους τους Σλοβάκους και τους Πολωνούς, να  αυξάνονται κάθε χρόνο. Πτωτικά θα κινηθεί η αγορά της Ολλανδίας και της Αυστρίας, οι οποίες είχαν έτσι κι αλλιώς ένα πολύ μικρό ποσοστό στον τουρισμό της Ιεράπετρας», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης.

Μεγάλη αύξηση καταγράφει ο Μάιος

Ήδη από τις προκρατήσεις που είχαν ορισμένα από τα καλά ξενοδοχεία της Ιεράπετρας, φαίνεται ότι ο φετινός  Μάϊος, θα είναι ο μήνας με τη μεγαλύτερη άνοδο, εδώ και πολλά χρόνια.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί, σύμφωνα με τις προκρατήσεις που είχαμε μέχρι χθές. Φαίνεται δηλαδή ότι ο Μάϊος, θα είναι σε επισκεψιμότητα  για την Ιεράπετρα,  ο καλύτερος όλων των εποχών. Συνολικά σε ολόκληρη τη νέα σαιζόν στο ξενοδοχείο μας εκτιμώ ότι, θα έχουμε μια αύξηση από 15-20%, με τους Τσέχους και τους Γερμανούς  να σέρνουν το χορό της ανόδου, ολόκληρης της τουριστικής Ιεράπετρας. Προς το παρόν δεν μας έχει αγγίξει το προσφυγικό. Εμείς ξεκινάμε πάρα πολύ αισιόδοξα και ανοίγουμε στις 22 Απριλίου. Πιστεύω ότι η Ιεράπετρα εφέτος αλλά και τα επόμενα 10 χρόνια, θα  έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, λόγω του ότι έχει πλέον το αβαντάζ της λειτουργίας του αεροδρομίου Σητείας, έχει μερικές μεγάλες μονάδες που είτε επεκτάθηκαν, είτε αναβαθμίστηκαν, είτε ανακαινίστηκαν και θεωρείται ολόκληρη η περιοχή  μια από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, όπου θα ξεκινήσουν σύντομα να φτιάχνονται και νέες μεγάλες πεντάστερες τουριστικές μονάδες, όπως είναι εκείνη του ομίλου "Καράτζης" στη μεγάλη παραλία Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου», μας είπε από το "KAKKOS BA", ο ξενοδόχος κ. Αντώνης Κάκκος.

Η Ιεράπετρα έχει τουριστικό μέλλον

Με δεδομένο ότι η αγροτική ανάπτυξη της Ιεράπετρας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια σχετική στασιμότητα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι η ώρα να γίνουν οι απαραίτητες τουριστικές επενδύσεις, για να πατήσει σταθερά και ισότιμα η περιοχή και στους δυο πυλώνες στους οποίους βασίζεται η ανάπτυξη και η ευημερία της.

«Η ευρύτερη Ιεράπετρα εκτιμώ ότι, έχει τρομερό τουριστικό μέλλον. Είναι μια πανέμορφη επίπεδη περιοχή που συνδυάζει απίστευτες ομορφιές σε βουνό και θάλασσα, όπου μπορείς άνετα να αναπτύξεις και τον μαζικό και τον ατομικό τουρισμό. Ο Δήμος Ιεράπετρας ειδικά εφέτος είναι πιο έτοιμος από ποτέ, για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες του, χωρίς σκαμμένους δρόμους και χωματουργικά μηχανήματα στο κέντρο, με ηρεμία, καθαριότητα και  ορατή βελτίωση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και τις πλατείες.

Το αεροδρόμιο της Σητείας είναι ένα έργο πνοής που βοηθά ολόκληρο το Νομό Λασιθίου και ιδιαίτερα το Νότιο άξονα Ιεράπετρας-Σητείας. Αν ξεκινήσουν σύντομα οι καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν σχεδιαστεί και αν αναπτύξουμε λίγο ακόμη τον αγροτουρισμό, τις τουριστικές βίλλες και τα κάθε λογής καταλύματα, θα γίνουμε ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες», καταλήγει ο κ. Γιώργος Μαυράκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης                                                                                             

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News