default-image

Μέτρησαν... τη γη μέσα από το πείραμα του Ερατοσθένη

Ελλάδα
Μέτρησαν... τη γη μέσα από το πείραμα του Ερατοσθένη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πείραμα του Ερατοσθένη μέσα από το οποίο ο ίδιος 2.300 χρόνια πριν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γη δεν είναι επίπεδη, αλλά στρογγυλή, επιχειρήθηκε να αναβιώσει σε μια μικρή κλίμακα μέσα στα εργαστηριακά κέντρα φυσικών επιστημών σε Ηράκλειο, Σέρρες, Σπάρτη, Κατερίνη και Μυτιλήνη. Μαθητές στην εαρινή ισημερία μέτρησαν τη σκιά αντικειμένων διαδικασία που με βάση συγκεκριμένους τύπους καταλήγει στη μέτρηση του πλανήτη.

Ο Ερατοσθένης που ήταν διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γη είναι στρογγυλή με βάση το γεγονός ότι στον Ισημερινό είχε σε συγκεκριμένη ώρα στην εαρινή ισημερία διαπιστωθεί ότι τα αντικείμενα δεν έχουν σκιά, την ώρα που σε άλλα σημεία του πλανήτη αυτό δεν υφίστατο.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάφεραν με κοινά εργαλεία να κάνουν τις μετρήσεις των σκιών από τα αντικείμενα έχοντας τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν απόψεις με μαθητές από τις άλλες περιοχές που ταυτόχρονα υλοποιούσαν στους χώρους των σχολείων τους το πείραμα αυτό.

Όταν 2300 χρόνια πριν ο Ερατοσθένης ισχυρίστηκε ότι η γη δεν είναι επίπεδη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιους αιώνες μετά η θεωρία του διατυπωμένη από τον Γαλιλαίο θα ήταν μια από τις πιο σπουδαίες βάσεις της σύγχρονης εποχής.

Ρεπορτάζ:

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News