Ειδήσεις

Προστατευτείτε από τους νοτιάδες και τη σκόνη

Για αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων δηλαδή μεταφορά σκόνης από νότιους ανέμους), και μάλιστα πάνω από τη συνήθη μέση τιμή, που είναι τα 50 μg/m3, προειδοποιεί η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που ενημερώνει για το θέμα τους πολίτες.

Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο από το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου και σταδιακά θα εξασθενήσει από τα ξημερώματα μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 24 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, ο ομότιμος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Εμμανουήλ Χελιδόνης αναφέρει στο neakriti.gr ότι «ο αέρας από την Αφρική μεταφέρει μικρόβια, αέρια ενώ πιο σπάνια έχουν παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα και τοξικά αέρια που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά επεισόδια υγείας όμως σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις».

Επειδή το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, η Διεύθυνση Υγείας συνιστά:

-      Περιορισμό στην άσκοπη χρήση των ΙΧ, επειδή το φαινόμενο επιτείνεται και λειτουργεί αθροιστικά με την ύπαρξη καυσαερίων.

-      Τα άτομα αυξημένου κινδύνου, δηλαδή ενήλικες και παιδιά με γνωστά αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και καρδιοπαθείς, θα πρέπει να περιορίσουν την σωματική άσκηση για τις ημέρες αυτές, και την όσο το δυνατόν μικρότερη παρουσία τους σε εξωτερικούς χώρους.

-      Σε κάθε περίπτωση, και επί οποιωνδήποτε εκδηλώσεων από το αναπνευστικό τους σύστημα, να επιδιωχθεί η επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.

Σχόλια