default-image

Εναρμόνιση Ελλάδας με το διεθνή κανονισμό για την ποδηλασία ΑμεΑ

Ελλάδα
Εναρμόνιση Ελλάδας με το διεθνή κανονισμό για την ποδηλασία ΑμεΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ελλάδα ο διεθνής κανονισμός της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) για την ποδηλασία ΑμεΑ δεν έχει εναρμονισθεί στο εθνικό δίκαιο, με αποτέλεσμα οι πιλότοι ποδηλασίας να μην θεωρούνται αθλητές.

Ως εκ τούτου, τα εν λόγω άτομα, αφενός δεν αντιμετωπίζονται ως αθλητές στη χώρα μας και στερούνται των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των αθλητών και αφετέρου δεν μπορούν να συμμετάσχουν ως αθλητές σε αθλητικές εκδηλώσεις, διότι η Διεθνής Ομοσπονδία τους αντιμετωπίζει ως αθλητές πιλότους ποδηλασίας.

Σύμφωνα με το διεθνή κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI) για την ποδηλασία ΑμεΑ και, ειδικότερα, τον κανονισμό 16.1.001-007 οι πιλότοι ποδηλασίας θεωρούνται και αυτοί αθλητές, και όχι συνοδοί.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρούνται αθλητές με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αθλητές με αναπηρία πλην της κατάταξης τους ως ΑμεΑ (classification). Μάλιστα, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, οι πιλότοι ποδηλασίας ακολουθούν τις ίδιες προϋποθέσεις συμμετοχής (π.χ. έλεγχος ντόπινγκ, κλπ) με τους αθλητές και δεν μπορούν να συμμετάσχουν αυτόνομα ως αθλητές σε άλλα αθλητική διοργάνωση.

Παρέμβαση του αν. Γραμματέα ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τον Υπουργό Αθλητισμού

Στην ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης και στην πρόκριση του «μικρού καλωδίου» και του εναλλασσόμενου ρεύματος, καθώς και στον κίνδυνο παγώματος της κατασκευής του «μεγάλου καλωδίου», αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι ο νέος αθλητικός νόμος αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το διεθνές δίκαιο και για την ισότιμη αντιμετώπιση των πιλότων ποδηλασίας. Είναι απαραίτητο να αρθεί η αδικία εις βάρος των αθλητών αυτών οι οποίοι προσφέρουν σημαντικό έργο και των οποίων η παρουσία είναι απαραίτητη για τη διενέργεια του αγωνίσματος της ποδηλασίας ΑμεΑ».   

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον κανονισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για την ποδηλασία ΑμεΑ; 2. Για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν έχει κάνει δεκτή τη σχετική εισήγηση εναρμόνισης του εθνικού δικαίου με το διεθνές και δεν έχει συμπεριλάβει σχετική διάταξη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο;  3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την στήριξη και την προαγωγή του αθλητισμού των ΑμεΑ και την έμπρακτη συμπαράσταση των αθλητών ΑμεΑ;».    

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News