Ειδήσεις

Αναγέννηση του πολιτισμού με ιδιωτική πρωτοβουλία

Παρά την οικονομική κρίση, επιχειρηματίες δείχνουν εμπράκτως την ευαισθησία τους σε θέματα πολιτισμού, καλύπτοντας με δικά τους έξοδα σημαντικές εργασίες συντήρησης αγαλμάτων, προτομών και μνημείων στο Ηράκλειο.  

Ο λόγος για τους αδελφούς Λογιάδη, οι οποίοι θα συντηρήσουν και αποκαταστήσουν εκατό και πλέον αγάλματα, τα οποία είτε αφέθηκαν στην τύχη τους είτε δεν συντηρήθηκαν ποτέ, προσπάθεια που χαιρετίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη.

Στο neakriti.gr, μίλησε ο γνωστός ξενοδόχος Γιώργος Λογιάδης, ο οποίος μας εξέφρασε την αγάπη τους για το Ηράκλειο και για τον Πολιτισμό καθώς και τη δυσαρέσκειά τους για την εικόνα που παρουσιάζουν αρκετά μνημεία της πόλης.

«Μαζί με τον αδελφό μου αναλάβαμε πρωτοβουλία και ήρθαμε σε επαφή με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, την αντιδήμαρχο κ. Αριστέα Πλεύρη, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου κ. Γιώργο Πλιάκα», αναφέρει ο κ. Λογιάδης.

«Πήραμε μια λίστα με όλα τα αγάλματα και τις προτομές που υπάρχουν στο Ηράκλειο και αποφασίσαμε να συντηρήσουμε τα μνημεία. Πραγματικά, το κάνουμε με μεγάλη χαρά. Ακόμη, αναλαμβάνουμε το κόστος προτομής για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου», τονίζει.

"Ο καθένας μας προσφέρει ότι μπορεί"

«Βλέπουμε σήμερα πολίτες να προσφέρουν ότι μπορούν για τους πρόσφυγες. Εμείς, οι Έλληνες είμαστε της προσφοράς και του φιλότιμου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Λογιάδης.

«Είναι μια πολύ σημαντική εθελοντική κίνηση στην πόλη και στους δημότες. Τα περισσότερα αγάλματα δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ», τονίζει.

«Τη συντήρηση τους θα αναλάβει ο γλύπτης και συντηρητής έργων τέχνης Γιώργος Ρούσσης. Έχουμε δει τα δείγματα της δουλειάς του και είναι πραγματικά εξαιρετικά», δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη.

Ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν αλλά και της Πανορθόδοξης Σύναξης των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη, η συντήρηση τους ξεκινά άμεσα από τον γλύπτη Γιώργο Ρούσση.

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, θα έχουν καθαριστεί περίπου 30 αγάλματα, τα οποία βρίσκονται σε κομβικά σημεία όπως στο Αεροδρόμιο, πέριξ της Λότζια, στον Άγιο Μηνά και Άγιο Τίτο ενώ σε βάθος τετραετίας τα υπόλοιπα 70 αγάλματα και προτομές.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τον Ιούνιο,  θα έχει γίνει η προτομή του Νίκου Καζαντζάκη η οποία θα τοποθετηθεί στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου!

«Συγχαίρω την οικογένεια Λογιάδη. Για άλλη μια φορά δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Κρήτη και τον Πολιτισμό της», δήλωσε η κ. Αθηνά Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας.

«Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλοι ευαίσθητοι άνθρωποι σε θέματα Πολιτισμού που θα θελήσουν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στη προσπάθεια της δημοτικής Αρχής», δήλωσε ο κ. Gian Andrea Garancini, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Τουρισμού.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια