Ειδήσεις

Εκτός κοινοφελούς εργασίας η Κρήτη - Στη Βουλή το θέμα

Απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό ζητά το απόγευμα στη Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που σταματούν τον Ιούνιο και τον αποκλεισμό των δήμων της Κρήτης από τα νέα οκτάμηνης διάρκειας καθώς το νησί φέρεται να διαθέτει μικρότερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με άλλες περιοχές, θέμα του αποκάλυψε το www.neakriti.gr.

Όπως ό ίδιος είπε στο Ράδιο 9.84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη, ζητά το υφιστάμενο πρόγραμμα να επεκταθεί κατά ένα τρίμηνο μετά τον Ιούνιο, να μην γίνονται διακρίσεις σε περιοχές με υψηλά και χαμηλά ποσοστά ανεργίας καθώς η τελευταία είναι δυσβάσταχτη,  τα δε ποσοστά της που είναι όντως υψηλά να καταγράφονται σε άλλη βάση

Ιστορικό

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του neakriti.gr σε σχέση με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που θα "τρέξει" μέσα στο 2016 για την κατάρτιση-απασχόληση 18.500 ανέργων και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, και στο οποίο Δήμοι της Κρήτης μένουν "εκτός" του επίμαχου προγράμματος, την ώρα που οι ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ χτυπούν "κόκκινο", με αρκετούς δήμους που "πόνταραν" και σε αυτό το πρόγραμμα, να ζητούν τώρα την παρέμβαση της ΚΕΔΕ.

Η καταγγελία του Βασίλη Κεγκέρογλου στο neakriti.gr αλλά και στην "ΚΡΗΤΗ ΤV", άναψε "φωτιές" σε δήμους της Κρήτης, με δημάρχους και αντιδημάρχους να προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για την αρνητική αυτή εξέλιξη, την οποία επιβεβαιώνει και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης, ο οποίος όπως ανέφερε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ενταχθούν στο επίμαχο πρόγραμμα όλοι οι δήμοι της χώρας.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα με τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

Εξελίξεις:

Άμεσα, ο κ. Λουλουδάκης αναζήτησε απαντήσεις και όπως μας πληροφόρησε: «Δήμοι της Κρήτης δεν μπόρεσαν να ενταχθούν το πρόγραμμα λόγω αντικειμενικών κριτηρίων που έχουν σχέση με τα ποσοστά ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, βάση ενός μαθηματικού τύπου».

Αντιθέτως, όπως μας δήλωσε ο κ. Λουλουδάκης, οι περιοχές που ωφελήθηκαν ήταν δήμοι της Μακεδονίας, της Θράκης και του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αίτημα της η ΚΕΔΕ ζητά το πρόγραμμα να ξεκινήσει πιλοτικά στους 17 δήμους αλλά στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή, να μην υπάρχει το ενδιάμεσο διάστημα των 32 Δήμων.  

«Θεωρώ ότι το πλήγμα είναι τεράστιο, την ώρα μάλιστα που έχουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαλεβιζίου κ. Μανόλης Σαμόλης.

«Την προηγούμενη φορά είχαμε πάρει πενήντα άτομα.  Οι εξελίξεις μας στεναχωρούν πολύ. Θα πρέπει να παρέμβει άμεσα η ΚΕΔΕ στο ζήτημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμόλης.

«Αν ισχύουν οι πληροφορίες, θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι Δήμοι της Κρήτης; Δεν έχουμε ανάγκες;», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος, ο οποίος παράλληλα μας περιέγραψε τη θλίψη που ένιωσε, τη πρώτη μέρα απουσίας των 14 ατόμων που εργάστηκαν πρόσφατα στο δήμο μέσω σχετικού προγράμματος.

Π.Μπαριτάκης: Αδικία για τους ανέργους της Κρήτης η απόφαση

Θύελλα αντιδράσεων από τους Δημάρχους που μιλούν για κατάφωρη αδικία. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης είπε επίσης στο Ράδιο 9,84 ότι «είναι πρόκληση η απόφαση αυτή και αδικία σε βάρος των ανέργων του νησιού».

Μίλησε μάλιστα στη συνέχεια και για τις ανάγκες που έχουν και οι Δήμοι σε προσωπικό.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα με τον Παύλο Μπαριτάκη.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια