default-image

Συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για αναχαίτιση προσφυγικών ροών από την Ελλάδα

Ελλάδα
Συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας για αναχαίτιση προσφυγικών ροών από την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη συνδρομή της Ιταλίας ζητεί η Αλβανία για να αναχαιτίσει πιθανή μαζική εισροή προσφύγων, καθώς τα Τίρανα φοβούνται πως το κλείσιμο της βαλκανικής οδού θα εξωθήσει πολλούς εξ αυτών να αναζητήσουν άλλους τρόπους διέλευσης προς τη δυτική Ευρώπη. Ο υπ. Εσωτερικών της χώρας, Σ. Ταχίρι, παραδέχθηκε χθες ότι η Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς βοήθεια.

Ετσι, αναμένεται να οριστικοποιηθεί διμερής συμφωνία με την Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα μεταβεί στην αλβανική πρωτεύουσα ο Ιταλός ομόλογός του, Α. Αλφάνο. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προσφερθούν στην Αλβανία εξοπλισμός και προσωπικό για καταγραφή προσφύγων και φύλαξη θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. «H Ιταλία δεν επιθυμεί παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες να κάνουν δεκτές νέες απαιτήσεις της Τουρκίας», τονίζει η εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο».

«Δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε νέες, παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες κάνουν το παιχνίδι της Τουρκίας, με προβολή όλο και νέων απαιτήσεων», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κατά την κυβέρνηση του Ρέντσι, η χρηματική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Αγκυρα «μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο», αφού στο μέλλον θα μπορούσε να αποφασιστεί, επίσης, ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της Αλβανίας και της Λιβύης, μετά τη σταθεροποίηση της χώρας. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι «η χώρα δίνει μάχη ώστε η στήριξη των γειτονικών χωρών να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου».

Σε ανάλυσή του, το think tank Stratfor ανέφερε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη Ελλάδα με χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα, εξέλιξη που θα είχε σοβαρές συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό, ιδίως ενόψει των τοπικών εκλογών το καλοκαίρι.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News