Ειδήσεις

Αλλαγή προσώπων στα κομματικά όργανα της ΝΔ στην Κρήτη

Σε τροχιά ανανέωσης, που αναμένεται να πραγματώσει και το αναμενόμενο (σε καταστάσεις αλλαγής ηγεσίας) "ξεκαθάρισμα" και θα στείλει μηνύματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, κινείται πλέον η Νέα Δημοκρατία και τοπικά στην Κρήτη.  

Η ανάδειξη στην ηγεσία της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και η διάθεση για πλήρη ανανέωση, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο λειτουργίας και δομής, των οργάνων της Ν.Δ., έχει ήδη προκαλέσει τον αναμενόμενο αναβρασμό και στην Κρήτη, ενόψει των διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών του Απριλίου. Κυρίως από πλευράς του προεδρικού περιβάλλοντος, που έχει θέσει σε εκκίνηση τις ζυμώσεις και διεργασίες με στόχο την ανάδειξη προσώπων που φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είτε πρόκειται για τις σχέσεις τους με το νέο πρόεδρο του κόμματος, είτε με στίγμα το "φρέσκο" και το καινούργιο στα πόστα της ηγεσίας των τοπικών δημοτικών οργανώσεων και των τοπικών ΝΟΔΕ.

Στις 3 Απριλίου θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων συμβουλίων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ. Τ.Ο.) - (ΔΗΜ. Τ.Ε.) και των συνέδρων, ενόψει του συνεδρίου της 22ης Απριλίου. Στις 17 Απριλίου θα γίνουν αντίστοιχα οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων προέδρων των ΝΟΔΕ.

Εκκίνηση με τη συνεδρίαση της ΝΕΦΕ

Η εκκίνηση όλων αυτών των διαδικασιών, σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, σηματοδοτήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τη συνεδρίαση στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ηρακλείου η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή (ΝΕΦΕ).

Τη ΝΕΦΕ αποτελούν οι κ.κ. Σπανουδάκης Στέλιος - πρόεδρος, Ροκαδάκης Γρηγόρης - αν. πρόεδρος, Χατζηδάκης Ιωάννης - μέλος, Αλεβυζάκης Μιχάλης - μέλος, Χαιρέτης Εμμανουήλ - αν. μέλος και ο Νταμπακάκης Νικόλαος - αν. μέλος.

Εδώ, από την ίδια τη σύνθεση της ΝΕΦΕ, και πρωτίστως από την παρουσία δύο προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή του προέδρου Στέλιου Σπανουδάκη και του αναπληρωτή προέδρου Γρηγόρη Ροκαδάκη, προκύπτει έντονα το στίγμα της εκκαθάρισης παλαιών προσώπων και λογικών και της ανανέωσης, την οποία επιδιώκει συγκεκριμένο ρεύμα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικό εκφραστή τον αν. γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, που έχει αναλάβει την αποστολή διοργάνωσης και εσωτερικής προετοιμασίας του κόμματος μέχρι το συνέδριο της Ν.Δ., ενώ είναι πολύ πιθανό να είναι και ο επόμενος γραμματέας του κόμματος.

Ο ίδιος, άλλωστε, περιδιαβαίνει εσχάτως την επικράτεια της χώρας, μεταφέροντας την "εντολή" του Κυριάκου Μητσοτάκη για «ανανέωση παντού», σε όλη τη δομή της Ν.Δ.

Όπως είναι προφανές, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο νομό Ηρακλείου, όπου η επιχείρηση ανανέωσης έχει πάρει χαρακτήρα εσωτερικής "σύγκρουσης", με το "κατεστημένο" του κόμματος να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη "νέα πρόταση" του περιβάλλοντος του νεοεκλεγέντος αρχηγού του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, "φωτογραφίζονται" συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία και κέντρα ισχύος της Ν.Δ. στο Ηράκλειο. Και σε αντιδιαστολή, γίνεται λόγος για δυναμική, μαζική αξιοποίηση νέων ανθρώπων, της γενιάς των 30άρηδων στο προσκήνιο, με τους γιους παλιών γνωστών γαλάζιων στελεχών να πρωτοστατούν στην προσπάθεια ανανέωσης.

Εδώ, πάντως, η εμφανής προσπάθεια του συγκεκριμένου "ρεύματος" στο περιβάλλοντος Μητσοτάκη να προωθήσει συγκεκριμένα πρόσωπα και επιλογές στα πόστα των οργάνων, που θα καταδεικνύουν εμφατικά την αλλαγή συσχετισμών, αναμένεται να συναντήσει αντίσταση.

Κίνηση αναφοράς ως προς αυτό εκτιμούν πολλοί ότι αποτελεί το γεγονός πως εσχάτως και ενόψει εκλογών για το νέο πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου έχει βγει για τα καλά μπροστά ο γνωστός εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής Μανόλης Μπελαδάκης. Ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα, ωστόσο δε φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ίσως, λένε πολλοί, ένεκα και των ασταθών πολιτικών σχέσεων που έχει...

Στην αντίπερα όχθη από τον Μανόλη Μπελαδάκη, μιλώντας πάντα για τη διεκδίκηση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, φιγουράρει το γνωστό στέλεχος και επιχειρηματίας Στέργιος Μαρής. Ο επιχειρηματίας, που στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνει τη δική του μάχη, με μεγαλύτερες κατά πολλούς συμπάθειες. Την ίδια ώρα όμως, δεν εκλαμβάνεται ούτε αυτός από μεγάλη μερίδα τοπικών στελεχών ως ο άνθρωπος εκείνος που από το "τιμόνι" της ΝΟΔΕ Ηρακλείου θα σηματοδοτήσει κάτι το εντελώς καινούργιο και διαφορετικό...

Σε αυτή τη βάση, οι πληροφορίες της "Ν.Κ." αναφέρουν πως αναζητείται μια τρίτη επιλογή. Πρόσωπο με συγκεκριμένο προφίλ και χαρακτηριστικά, όπως το επιθυμεί το κόμμα. Θα πρέπει να είναι μια επιλογή σχετικά άφθαρτη και μέσα από το χώρο της οικονομίας και της αγοράς.

Η μάχη στις Δ.Ο.

Στο μέτωπο των τοπικών Δημοτικών Οργανώσεων στο νομό Ηρακλείου, επίσης, επιχειρείται να υπάρξει ένα μαζικό κύμα ανανέωσης και νέων προσώπων, ταιριαστών με το προφίλ και το πνεύμα του προέδρου του κόμματος.

Μια ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η Δημοτική Οργάνωση Χερσονήσου, όπου μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα του Γιώργου Μπαγουράκη. Νέος σε ηλικία, εκφραστής της γενιάς των 30άρηδων, άνθρωπος της αγοράς ως ελεύθερος επαγγελματίας, υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα οργανωτικά της Ν.Δ. Αντίπαλός του, με τη στήριξη Κεφαλογιάννη, εμφανίζεται ο συνδικαλιστής από το χώρο του ΕΚΑΒ Μανόλης Καλαϊτζάκης.

Στη Δημοτική Οργάνωση του δήμου Μινώα Πεδιάδος, στην παρούσα τουλάχιστον φάση εμφανίζεται ως ισχυρό φαβορί ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πλεύρης, απέναντι από τον οποίο στη διεκδίκηση της Οργάνωσης δε φιγουράρει κάποιος άλλος υποψήφιος.

Για τη Δ.Ο. Μαλεβιζίου της Ν.Δ. επίσης δεσπόζει τη στιγμή αυτή μια αμιγώς "Μητσοτακική" υποψηφιότητα. Ο λόγος για τον ελεύθερο επαγγελματία Γιάννη Παραγιουδάκη, που διατηρεί πολύ ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Στο δήμο Φαιστού εξετάζονται περιπτώσεις πληθώρας Μητσοτακικών στελεχών. Δεν υπάρχει τελική απόφαση, ωστόσο προβάδισμα φαίνεται να έχει ο δημοσιογράφος-λαογράφος Γιώργος Κοκαράκης.

Όσο για τη μεγάλη Τοπική Οργάνωση στο Δήμο Ηρακλείου, το τοπίο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Από τη μια πλευρά υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ 30άρηδων, με επικεφαλής τον Γιάννη Λυρώνη, και από την άλλη πλευρά προωθείται η υποψηφιότητα της Ειρήνης Βολιτάκη.

Η συνεδρίαση της Νομαρχιακής Εφορευτικής Επιτροπής

Στην α' γραμμή

Την ίδια ώρα, στην πρώτη γραμμή της προσφοράς και αξιοποίησης από το κόμμα, υπό τη νέα ηγεσία, φιγουράρουν πολλά στελέχη, εκ των οποίων αρκετά νεαρής ηλικίας.

Στελέχη όπως ο καρδιολόγος Γιώργος Κοχιαδάκης, ο αυτοκινητιστής Μιχάλης Μαυριτσάκης, ο Κώστας Γιαννουλάκης, γιος του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Δημήτρη Γιαννουλάκη, ο Νίκος Σακκαδάκης, γιος του γνωστού παλιού στελέχους Αντώνη Σακκαδάκη, ο Κώστας Γιακουμάκης, γιος της Σόνιας Γιακουμάκη. Επίσης η Γαρυφαλιά Βιδάκη, ο γιατρός Γιώργος Τερζάκης και ο Γιάννης Χατζηδάκης.

Σε κεντρικό ρόλο, σε θέματα τουρισμού προορίζεται ο Χάρης Λυδάκης, ενώ αντίστοιχα σε θέματα δικαιοσύνης ο δικηγόρος Γιώργος Παπαδάκης.

Ενδιαφέρον για τις θέσεις των συνέδρων φέρονται να δείχνουν στελέχη όπως η δικηγόρος Μαρίνα Φανιουδάκη, ο δικηγόρος Γιώργος Μερκουλίδης και ο Μηνάς Παπαδάκης.

Κομβικό ρόλο σε οργανωτικά θέματα σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του συνεδρίου προορίζεται να έχει, υπό τις ευλογίες του Λευτέρη Αυγενάκη, ο Παντελής Τζερμιάς από τη Μεσαρά.

Ερωτηματικά

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα αποτελούν επιλογές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, με τις ευλογίες του αν. γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη και μεγάλης μερίδας του λεγόμενου προεδρικού μπλοκ. Όμως δε λείπουν και οι λεγόμενοι προεδρικοί στο Ηράκλειο, που κρατούν αποστάσεις ή ενδεχομένως έχουν άλλες προτιμήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ανοιχτό το τι στάση ως προς τις παραπάνω επιλογές που προωθεί ο κ. Αυγενάκης θα κρατήσουν στελέχη όπως ο Γρηγόρης Πασπάτης και ο Μάξιμος Σενετάκης... Με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να βρίσκεται πάντως στο στόχαστρο αρκετών "γαλάζιων" τις τελευταίες ημέρες, με φόντο τα τεκταινόμενα γύρω από τον πρόσφατο δημοτικό ανασχηματισμό...

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια