Ειδήσεις

Ξενάγηση σε φράγματα και λιμνοδεξαμενές

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992. Από τότε την 22α Μαρτίου κάθε έτους γίνονται σ' όλο τον κόσμο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την αξία του πολύτιμου αγαθού.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. καλεί τον κόσμο να επισκεφτεί την Τρίτη 22 Μαρτίου τέσσερα έργα, τρία φράγματα και μια λιμνοδεξαμενή, στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Προσωπικό του Οργανισμού θα ενημερώνει τους πολίτες από τις 10 το πρωί στη λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου, στο φράγμα Αποσελέμη, στο φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου και στο Φράγμα Βαλσαμιώτη στα Χανιά. Η ενημέρωση θα συνεχίζεται διαρκώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Το νερό αποκτά και στη χώρα μας ιδιαίτερη αξία, καθώς η έλλειψή του προκαλεί φαινόμενα ερημοποίησης, δηλαδή τη μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο, όπως και σε άλλες 100 χώρες στον κόσμο. Η ερημοποίηση προκαλεί εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, διάβρωση και κατολίσθηση των εδαφών, καθώς και πλημμύρες, που έχουν ως συνέπεια την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Στην Κρήτη, όπως και σε κάθε περιφέρεια της χώρας, η κατάσταση του νερού και των ακτών προσδιορίζεται από το θεσμοθετημένο Διαχειριστικό Σχέδιο, που αποτελεί και το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτά, τα μέτρα προστασίας τους, την κοστολόγηση, αλλά και τα απαιτούμενα έργα υποδομής.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. αποτελεί το φορέα διαχείρισης των μεγαλύτερων έργων υποδομής νερού στην Κρήτη.

Λιοντάρια

Στο μεταξύ, δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 22 Μαρτίου στο Ηράκλειο. Στις 10:30 το πρωί, στα Λιοντάρια, 168 μαθητές και 19 εκπαιδευτικοί σχολείων του Ηρακλείου θα πάρουν μέρος σε θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, τραγούδια για το νερό και θα ζωγραφίσουν συνθήματα για την εξοικονόμηση του νερού.

"Ανδρόγεω"

Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση στη δημοτική αίθουσα "Ανδρόγεω". Επιλεγμένοι ομιλητές πραγματοποιούν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για την ποιότητα του νερού που τρέχει από τις βρύσες μας στο Ηράκλειο, για την υδροδότηση της πόλης από τα μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα, για την εξοικονόμηση του νερού και για την επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια