Ειδήσεις

Πως επιτήδειοι έστησαν την απάτη στην "πλάτη" των αγροτών

"Μαϊμού"... μελετητές ήρθαν τώρα να προστεθούν στις λίστες των απατεώνων ελληνικής προέλευσης, που μυρίζονται "ζεστό" χρήμα στον αγροτικό τομέα, αναζητώντας ως θύματά τους τούς ανυποψίαστους αγρότες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς - όπως αποκάλυψε χθες η "ΚΡΗΤΗ TV" - οι αγρότες δέχονται κλήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα και ενημερώνονται δήθεν για... "προγράμματα-ευκαιρίες, στα οποία μπορούν να ενταχθούν και να επιδοτηθούν"!

Οι υποτιθέμενοι μελετητές ζητούν χρήματα για να τους στείλουν τις προκηρύξεις, όμως πρόκειται για απάτη, όπως εξηγούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφού τέτοια προγράμματα προς στιγμήν δεν υπάρχουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που, λίγο πριν βγουν νέα προγράμματα για παραγωγούς, εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα, όπως εξήγησαν αγροτοσυνδικαλιστές, που από τη μια ζήτησαν να είναι διπλά προσεκτικοί οι παραγωγοί, από την άλλη όμως διατύπωσαν την απορία τους πώς καταφέρνουν οι επιτήδειοι και μέσω ποιων υπηρεσιών να βρίσκουν τα κινητά τηλέφωνα των παραγωγών.

Καταγγελίες

Πιο αναλυτικά, όπως αποκαλύφθηκε, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο κινητοποιήθηκε αμέσως μόλις δέχτηκε καταγγελίες αγροτών, που λένε ότι οι μελετητές- "μαϊμού" καλούν τα υποψήφια θύματά τους στα κινητά τους τηλέφωνα και τους ενημερώνουν για νέα προγράμματα, ζητώντας έως και 50 ευρώ για να τους στείλουν τις προκηρύξεις των προγραμμάτων αυτών, που είναι... το ίδιο "γνήσια" όπως και οι ίδιοι...

Όπως καταγγέλλει ο αγροτοσυνεταιριστής και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, «θα βγουν πολλοί αετονύχηδες, πολλοί που δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, οι οποίοι σκέφτονται να βγάλουν λεφτά "δουλεύοντας" τους παραγωγούς».

«Τα μάτια σας 14»

Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το πρόβλημα, όπως σημείωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, πλην όμως είναι από τις λιγοστές φορές που έχει τέτοια έκταση το φαινόμενο, με την απορία σχετικά με το από πού λαμβάνουν στοιχεία αγροτών και τηλέφωνα να διευρύνεται.

Όπως πάντως επισημάνθηκε, η ανάγκη οι παραγωγοί να είναι διπλά προσεχτικοί είναι επιβεβλημένη, καθώς πολύ συχνά ανυποψίαστοι άνθρωποι πέφτουν θύματα τέτοιων επιτήδειων, δίχως πάντως αυτή τη φορά, παρά το εύρος των τηλεφωνημάτων που έχουν γίνει, να έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι παραγωγοί έπεσαν σε αυτήν την παγίδα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν στην "ΚΡΗΤΗ TV" αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, «οι αγρότες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιαστούν να πάρουν προκηρύξεις. Έτσι κι αλλιώς, όλες αυτές οι προκηρύξεις υπάρχουν στην υπηρεσία μας και τις διαθέτουμε, φυσικά, δωρεάν. Εξάλλου, μπορούμε και να τις κατεβάσουμε και δωρεάν από το ίντερνετ και δεν υπάρχει λόγος να πληρώσει κάποιος οποιοδήποτε ποσό για το σκοπό αυτό»...

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καμπιτάκης λέει: «Θα θέλαμε να τους εφιστήσουμε την προσοχή, να κάνουν οι παραγωγοί την έρευνά τους λίγο παραπάνω, γιατί όλα αυτά τα φαινόμενα θα είναι όλο και περισσότερα».

Ρεπορτάζ:Χρισότφορος Παπαδάκης

Σχόλια