Ειδήσεις

Τεράστιο "κύμα" ανθρωπιάς για τους ερημίτες του Αφρατί

Μηνύματα συγκίνησης και ενδιαφέροντος για οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας υδροδότησης του ηλικιωμένου ζευγαριού δεχτήκε η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και το neakriti.gr μετα το ρεπορτάζ για τους ερημίτες στο μετόχι "Αφρατί" κάτω από την Άνω Βιάννο, που ενώ περνάει τα τελευταία τρία χρόνια το νερό ύδρευσης κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους, εκείνοι εξακολουθούν να εξαρτώνται από μια πηγή, που πλέον είναι μολυσμένη.

«Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν τους έχω ξεχάσει. Απλά χρειάζονται χρήματα», απαντά στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ενώ επιχειρηματίας από το Συκολόγο επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων αυτών για να τους βοηθήσει οικονομικά να συνδεθούν με το πόσιμο νερό!

Η "Νέα Κρήτη" επανέρχεται στην υπόθεση των δύο τελευταίων κατοίκων της περιοχής αυτής, που είχε ουσιαστικά αρχίσει να γίνεται οικισμός προπολεμικά και ερήμωνε σταδιακά, μέχρι που έμειναν εκεί και εξακολουθούν να ζουν χωρίς ρεύμα και νερό ο Μιχάλης Μπιτσακάκης και η σύζυγός του Νίκη.

Ο οικισμός Αφρατί, με θέα το Λυβικό πέλαγος

«Εμένα η περιουσία μου είναι ακριβός πιο πάνω», είπε στην εφημερίδα, διαβάζοντας το ρεπορτάζ, ο πρώην πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ηρακλείου Γιώργος Στειακάκης, καθώς είναι παντρεμένος από τη Βιάννο.

«Γνωρίζω τους ανθρώπους. Έχουν απόλυτο δίκιο να νιώθουν ότι το νερό πέρασε δίπλα τους, αλλά δεν ήρθε και στο σπίτι τους. Και πιστεύω ότι με ένα απλό λάστιχο ο Δήμος Βιάννου μπορεί πολύ εύκολα να τους λύσει το πρόβλημα»!

Η κυρία Νίκη μας δείχνει τα φάρμακα που παίρνει. Ένα σωρό φάρμακα που για να συντηρηθούν χρειάζονται ψυγείο. Ειδικά μετά το ατύχημα με το αυτοκίνητο, η υγεία τους κλονίστηκε ακόμα περισσότερο...

"Χρειάζεται μια μικρή δεξαμενή που κοστίζει"

Ωστόσο, ο Παύλος Μπαριτάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Το δίκτυο είναι υπόγειο. Δεν μπορεί να δοθεί επιφανειακή παροχή. Χρειάζεται ολόκληρη εγκατάσταση, χρειάζεται μια μικρή δεξαμενή που κοστίζει. Διαφορετικά, με ένα απλό κολεκτέρ, όπως οι ίδιοι πιστεύουν ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει αέρα το δίκτυο και να μείνει έτσι χωρίς νερό και ο Κερατόκαμπος. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αλλά εγώ τους ανθρώπους δεν τους έχω ξεχάσει»...

Όσο για τη γεώτρηση που ανοίχτηκε παρακάτω και εγκαταλείφθηκε επειδή δεν υπάρχει ρεύμα, ο Παύλος Μπαριτάκης λέει ότι «αυτή η γεώτρηση είναι βοηθητική και ανήκει στον ΤΟΕΒ. Δεν ανήκει στο Δήμο. Αλλά και για να ανοιχτεί κανονικά, το ρεύμα είναι το τελευταίο που χρειάζεται. Υπάρχουν πολλά έξοδα που πρέπει να γίνουν»...

Χαλάσματα και ερειπωμένα σπίτια, ότι απέμεινε από έναν οικισμό που άλλοτε έσφιζε από ζωή.

Το νερό περνάει από την εκκλησία. Λίγα μέτρα μόνο μια σωλήνα χρειάζεται και το μοναδικό σπίτι που παραμένει στο μετόχι, αυτό του Μιχάλη Μπιτσακάκη και της γυναίκας του Νίκης, θα έπαιρνε καθαρό νερό για πόσιμο...

«Είναι εύκολο»

Ο γιος του κυρ Μιχάλη, Δημήτρης Μπιτσακάκης, σε νεότερη επικοινωνία μας επιμένει ότι μπορεί να γίνει εύκολα και με ελάχιστα έξοδα η υδροδότηση του σπιτιού.

«Υπάρχει το φρεάτιο παραπάνω. Με ένα λάστιχο, που μπορεί να μπει μέσα στο φρεάτιο, μπορεί να δοθεί νερό», λέει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος ο ίδιος και τις γνώσεις που έχει ως στέλεχος του ΤΟΕΒ.

«Σε δέκα λεπτά μπορεί ο Δήμος να δώσει νερό στους ανθρώπους. Δε θα συμφωνήσω με τον Παύλο», λέει και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Στειακάκης, που δεν αμφισβητεί όμως καθόλου, όπως λέει, τις καλές προθέσεις του δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη, που δηλώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη λυθεί το θέμα.

Μάλιστα, όταν τον ενημερώσαμε για την προσφορά του επιχειρηματία, μας είπε να επικοινωνήσουμε μαζί του - όπως και κάναμε - και να του πούμε να μιλήσει προσωπικά με τον κ. Μπαριτάκη, για να δουν από κοινού τι ποσό μπορεί να αναλάβει και σε τι ύψος, με βάση πάντα τα χρήματα που χρειάζονται.

Η "Νέα Κρήτη" ανακάλυψε τους δύο ηλικιωμένους και φιλόξενους ανθρώπους, σε οδοιπορικό στη Βιάννο, και κατέγραψε τα δικαιολογημένα παράπονά τους, να βλέπουν τη σωλήνα του καθαρού νερού να περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια τους, έξω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, και εκείνοι να μην έχουν νερό. Ο Δήμος Βιάννου δεν τους άφησε παροχή επικαλούμενος... τεχνικούς λόγους!

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηλικιωμένοι πέρυσι είχαν ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, όταν το αυτοκίνητό τους ανετράπη και έπεσε σε πολύ μεγάλο βάθος. Για να ανασυρθούν στήθηκε μεγάλη επιχείρηση, ενώ για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκαν αγροτικά αυτοκίνητα!

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες:Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια