default-image

Να προχωρήσουν τα έργα του φράγματος Μπραμιανών

Κρήτη
Να προχωρήσουν τα έργα του φράγματος Μπραμιανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τα απαραίτητα συμπληρωματικά έργα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ενισχυθεί το Φράγμα Μπραμιανών Ιεράπετρας.

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά την ανάπτυξη της ερώτησης του, ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόοδο των μελετών, ύψους περίπου 17εκ. Ευρώ και τόνισε ότι η θωράκιση του έργου αυτού, εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και συμβάλλει σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη, αφού στηρίζει τις δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής και αυξάνει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Επιπλέον ζήτησε τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών, προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες και να ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα, που αφορούν στη διαχείριση των φερτών υλών για τον περιορισμό της προσχώσεων του ταμιευτήρα, και στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής νότια του υπερχειλιστή του Φράγματος, με την τοποθέτηση ρυθμιστικού θυροφράγματος.

Αφορούν επίσης σε έργα που θα εξασφαλίζουν την αύξηση της παροχετευτικότητας των αγωγών μεταφοράς του νερού από τις υδροληψίες του Καλαμαυκιανού ποταμού και του ποταμού του Μύρτου στον Ταμιευτήρα Μπραμιανών, καθώς και την κατασκευή του μικρού Φράγματος ανατολικά των Μύθων στον ποταμό του Μύρτου.

Στα συμπληρωματικά έργα εντάσσεται και η βελτίωση του οδικού δικτύου και της περίφραξης περιμετρικά του Ταμιευτήρα προκειμένου να διαμορφωθούν χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του κοινού.

Με τα έργα αυτά θα βελτιωθεί και η διαχείριση του υδατικού δυναμικού του ταμιευτήρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών της άρδευσης του δήμου Ιεράπετρας και της ευρύτερης αρδευόμενης περιοχής. Το νερό του ταμιευτήρα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό προϋποθέσεις ακόμα και για την ύδρευση της Ιεράπετρας σε περιόδους αιχμής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, δέχτηκε να συνεργαστεί με το υπουργείο Υποδομών, παρότι θεωρεί ότι έπρεπε ένα μόνο υπουργείο να εμπλέκεται, αναγνώρισε την αναγκαιότητα συμπληρωματικών έργων του φράγματος Μπραμιανών και δεσμεύτηκε πως στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, είτε σε κεντρικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο θα φροντίσει για τη χρηματοδότηση του έργου.

Εγκαταστάθηκαν οι μελετητές του έργου στις αρχές του Φλεβάρη

Ο διευθυντής των εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών κ Αντώνης Κοτσώνης (πολιτικός μηχανικός), με κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, εγκατέστησε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ξεκίνησαν να εκπονούν  τις μελέτες που αφορούν στα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών Ιεράπετρας.

«Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα μελετητών από διάφορα σοβαρά μελετητικά γραφεία πού έχουν συμπράξει, προκειμένου να εκπονήσουν τις μελέτες των συμπληρωματικών έργων του Φράγματος Μπραμιανών.

Τα έργα αυτά θα ανακαινίσουν το Φράγμα της Ιεράπετρας, που δίνει ζωή στην περιοχή, ενώ θα γίνει και η σύνδεση του με το μικρότερο Φράγμα του Μύρτου. Θα ανακαινίσουν όλες τις εγκαταστάσεις του Φράγματος Μπραμιανών και θα προσφέρουν άφθονο ποιοτικό νερό για τις καλλιέργειες των αγροτών», μας είπε τότε ο απεσταλμένος του υπουργού Υποδομών κ Χρήστου Σπίρτζη, κ. Αντώνης Κοτσώνης κατά την περιοδεία του στο Φράγμα των Μπραμιανών.

«Θα αναπλάσουμε ολόκληρη την περιοχή του Φράγματος, θα φτιάξουμε τους δρόμους τα αντιπλημμυρικά έργα της Γρά Λυγιάς, και τα ηλεκτρομηχανολογικά του Φράγματος, έτσι ώστε όλα αυτά τα έργα να δώσουν μια σοβαρή αναπτυξιακή ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή για τα επόμενα 50 χρόνια. Συνολικά όλα μαζί αυτά τα έργα, θα απαιτήσουν ένα κονδύλι γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα εντάξουμε στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από την Ε.Ε.

Εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να τα δημοπρατήσουμε σε τρία χρόνια, εφόσον θα ολοκληρωθούν και θα μας παραδοθούν οι μελέτες», πρόσθεσε ο κ. Αντώνης Κοτσώνης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News