Ειδήσεις

Η συμφωνία της Συνόδου - Οι Τούρκοι παίρνουν πίσω μετανάστες

Μετα από συζητήσεις, εντάσεις ,παρασκήνιο και κυρίως την Τουρκία να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και να κρατάει στα χέρια της την "τύχη" της Συνόδου με το σκληρό παζάρι που συνεχίστηκε, υπήρξε συμφωνία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων.

Το «πράσινο φως» των Ευρωπαίων ηγετών έλαβε το σχέδιο συμφωνίας με την Τουρκία για το Προσφυγικό την Παρασκευή με το οποίο «επέστρεψε» ενώπιον των «28» ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Την «ομόφωνη συμφωνία» μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας επιβεβαίωσε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Μέρκελ:Η συμφωνία από 20 Μαρτίου

Στις δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρει:

"Συμφωνήσαμε ότι οι μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Θα τηρούνται σε αυτή τη διαδικασία όλες οι συνθήκες του Διεθνούς Δικαίου, οι άνθρωποι αυτοί θα καταγράφονται», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοινώνοντας πως η συμφωνία θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου του 2016.

Για τους Σύρους η κυρία Μέρκελ εξήγησε πως για όσους επιστρέφονται, προβλέπεται μετεγκατάσταση σε κράτη γειτονικά με τη Συρία. Όμως τόνισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το σχέδιο μετεγκατάστασης, προσθέτοντας ότι αν το μοντέλο δεν λειτουργήσει θα πρέπει να βρουν ένα άλλο.

Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κλείσει κάθε οδό παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια και υπογράμμισε: «Όσον αφορά στα 3 δισ. που θα δοθούν στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, θα επιταχυνθεί η εκταμίευσή τους και συμφωνήσαμε ότι θα δοθούν κυρίως σε δομές που σχετίζονται με την Υγεία".

Τσίπρας:Περιμένουμε βοήθεια 2.300 ανθρώπων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά "Στο ψυγείο οι μονομερείς ενέργειες με τα κλειστά σύνορα" κάνοντας λόγο για μεγάλη διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην βοήθεια που θα δεχθεί η Ελλάδα από την ΕΕ για να διασφαλιστεί η "απόλυτη νομιμότητα του διεθνούς δικαίου" στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για 400 εμπειρογνόμωνες, 400 μεταφραστές και 1.500 άτομα που αφορά σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Γιούνκερ: Η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε

Σκληρές αλλά δίκαιες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως τόνισε «Η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει διοικητικές προκλήσεις, αλλά οι Θεσμοί θα παρέχουν στη χώρα πλήρη στήριξη για να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει. Ήδη κάποιοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν την διοικητική μέριμνα» σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη για την υλοποίηση της συμφωνίας» συνέχισε ο Γιούνκερ και υπογράμμισε:

«Το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι σταματάμε να είμαστε αλληλέγγυοι προς τη Ελλάδα γιατί η Ειδομένη δεν είναι η εικόνα που πρέπει να δίνουμε. Πρέπει να ρυθμίσουμε το θέμα. Ελπίζουμε να υπάρξει επανεγκατάσταση των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή και θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό».

Νταβούτογλου:Τα χρήματα θα πάνε για το καλό των Σύρων

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε «Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον» τόνισε, προσθέτοντας πως η συμφωνία για το προσφυγικό έχει και μια ανθρωπιστική διάσταση.

Είπε ακόμη πως η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί τον ίδιο αριθμό ατόμων στο δικό της έδαφος και πως το κόστος και τα βάρη θα πρέπει να ορίζονται δικαίως, ενώ πρόσθεσε ότι τα τρία δισ. ευρώ από την ΕΕ δεν θα δοθούν στην Τουρκία, αλλά... «τα χρήματα αυτά θα πάνε για το καλό των Σύρων προσφύγων και η Τουρκία θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημείωσε ακόμη, μιλώντας για την ενταξιακή διαδικασία: «Έως τα τέλη Μαρτίου, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει όλα όσα απαιτούνται και η ΕΕ από την πλευρά της θα πρέπει να κάνει αυτά που υποσχέθηκε».

Ανακοίνωση και του Φινλανδού πρωθυπουργού

Την έγκριση της συμφωνίας από τους «28» ανακοίνωσε νωρίτερα σύμφωνα με το in.gr ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα λίγη ώρα αφότου είχαν έλθει οι πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται το τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε ο Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.

Η συμφωνία και οι υποχρεώσεις της Άγκυρας

Βάσει της προτεινόμενης συμφωνίας, η Άγκυρα θα πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα δέχεται απευθείας από την Τουρκία Σύρους πρόσφυγες ταυτόχρονα με τη διάθεση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, επιτάχυνση κατάργησης της βίζας και προόδου στις διαπραγματεύσεις ένταξης.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Η τουρκική πλευρά ζητούσε κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ. Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντέδρασε σε αναφορά στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

ΝΔ :Είναι εφαρμόσιμη συμφωνία;

«Είναι θετικό βήμα ότι υπάρχει συμφωνία», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.Ωστόσο χαρακτηρίζει, με την πρώτη ανάγνωση, το κείμενο που συμφωνήθηκε πολύπλοκο και ασαφές καθώς δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά:

1ον θα είναι εφαρμόσιμο στην πράξη;

2ον Και εάν είναι, θα φέρει τα αποτελέσματα που επειγόντως χρειάζεται η χώρα;

«Μέχρι να απαντηθούν έμπρακτα τα ερωτήματα αυτά, η Ελλάδα θα παραμένει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.

Πηγή:in.gr ,newsit. gr

Σχόλια